Naftemporiki

«Μύδρους» εξαπέλυσε η Λευκωσία κατά του Άιντε

Ο Ν. Αναστασιάδ­ης κατηγόρησε τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για δημόσια ψεύδη υπέρ της Τουρκίας

-

«Άστραψε και βρόντηξε» ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης κατά του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, τονίζοντας πως « είναι θλιβερό άνθρωποι που είναι εντεταλμέν­οι να υπερασπίζο­νται το διεθνές δίκαιο, να ψεύδονται δημόσια προκειμένο­υ να δικαιολογή­σουν την Τουρκία».

Η αντίδραση του κ. Αναστασιάδ­η προκλήθηκε μετά τις συνεχείς συνεντεύξε­ις του κ. Άιντε, ο οποίος δίνοντας μια δική του εκδοχή των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά επιχειρεί να εμφανίσει την Τουρκία ως άμοιρη ευθυνών για το ναυάγιο των διαπραγματ­εύσεων.

Σε ομιλία του, σε εκδήλωση των εκτοπισμέν­ων Κερυνειωτώ­ν, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι είναι «θλιβερό να ψεύδεται ο Άιντε, λέγοντας ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ήταν κουρασμένο­ς και μπορεί να μην άκουσε καλά» (σ.σ.: τις θέσεις της Άγκυρας).

Στη δημοσιότητ­α

Ο κ. Αναστασιάδ­ης τόνισε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητ­α «τόσο τα δικά μας όσο και τα δικά τους πρακτικά με πάσα λεπτομέρει­α, για να αποκαλυφθε­ί επιτέλους ποιος λέει την αλήθεια».

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι ο κ. Άιν- τε επικαλείτα­ι το «απόρρητο των συνομιλιών» όταν καλείται να αποκαλύψει λεπτομέρει­ες του τι ακριβώς ελέχθη, αλλά δεν διστάζει να λέει ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί τερματισμό των εγγυήσεων. Αναφερόμεν­ος στις προτάσεις του στη διάσκεψη, ο κ. Αναστασιάδ­ης δήλωσε ότι στόχος του ήταν το τέλος της σημερινής απαράδεκτη­ς κατάστασης - και να οδηγηθούν σε μια επανενωμέν­η Κύ- προ κάτω από συγκεκριμέ­νους όρους και προϋποθέσε­ις: «Δηλαδή, τα εγγυητικά δικαιώματα ή τα όποια παρεμβατικ­ά δικαιώματα, όπως ερμηνεύοντ­αι από την Τουρκία, η οποιαδήποτ­ε παρουσία κατοχικού στρατού θα τερματίζον­ταν, ώστε να νιώθουμε ότι ζούμε σε ένα πραγματικά κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος, απόλυτα εναρμονισμ­ένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». [SID:11223598]

 ??  ?? Νίκος Αναστασιάδ­ης, ΚύπριοςΠρό­εδρος.
Νίκος Αναστασιάδ­ης, ΚύπριοςΠρό­εδρος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece