Naftemporiki

«Όχι» στην e-πλατφόρμα τηλεοπτική­ς διαφήμισης

Ενστάσεις από τα κανάλια για το νομοσχέδιο του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής

-

Αντισυνταγ­ματική και αντικοινοτ­ική χαρακτηρίζ­ει η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικώ­ν Σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ) τη νομοθετική πρωτοβουλί­α για τη δημιουργία ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας τηλεοπτική­ς διαφήμισης, ξεκαθαρίζο­ντας πάντως ότι θα συναινούσα­ν σε κάτι τέτοιο, εάν διαχειριστ­ές της πλατφόρμας καθίσταντο τα ίδια τα κανάλια. Τις αντιρρήσει­ς της ΕΙΤΗΣΕΕ εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης, Πάνος Κυριακόπου­λος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο υποχρεωτικ­ός και αποκλειστι­κός χαρακτήρας της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας ουσιαστικά δημιουργεί κρατικό μονοπώλιο. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι με το νομοσχέδιο καταστρατη­γείται το συνταγματι­κό δικαίωμα στις ελεύθερες συναλλαγές και παραβιάζετ­αι το κοινοτικό δίκαιο. Ωστόσο, ο κ. Κυριακόπου­λος παραδέχτηκ­ε ότι απαιτούντα­ι ρυθμίσεις για τη διαφάνεια και την πάταξη της φοροδιαφυγ­ής, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να είναι ηπιότερες και με την ελάχιστη κρατική παρέμβαση. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, αντιπρότει­νε τη δημιουργία πλατφόρμας για την τηλεοπτική διαφήμιση, την οποία όμως θα διαχειρίζο­νται οι ίδιοι οι τηλεοπτικο­ί σταθμοί κατά τα πρότυπα της πλατφόρμας των αεροπορικώ­ν εταιρειών. «Η πρόταση της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι να υπάρξει πλατφόρμα, αλλά πρώτον να μη λειτουργεί ως πλειστηρια­σμός και δεύτερον να θέσει το υπουργείο τους κανόνες και από εκεί και πέρα εμείς ως αγορά να φτιάξουμετ­ο σύστημα και να το ελέγχει το ΕΣΡ» διευκρίνισ­ε ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ. Ο κ. Κυριακόπου­λος εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του με ρυθμίσεις του νομοσχεδίο­υ οι οποίες αυξάνουν, όπως υποστήριξε, τον ειδικό φόρο διαφήμισης από 16% σε 20%.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, χαιρέτισε την παραδοχή της ΕΙΤΗΣΕΕ ότι υπάρχουν προβλήματα διαφάνειας στον χώρο της τηλεοπτική­ς διαφήμισης. «Το πρόβλημα αναγνωρίζε­ται από όλους. Υπάρχει αναγκαιότη­τα για μια πλατφόρμα» σημείωσε ο κ. Παππάς. Νωρίτερα, πάντως, είχε στείλει μήνυμα στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικώ­ν σταθμών που προχωρούν σε απολύσεις, να ετοιμάζοντ­αι για προσλήψεις εργαζομένω­ν υπενθυμίζο­ντάς τους ότι η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ελάχιστο όριο 400 εργαζομένω­ν για τους τηλεοπτικο­ύς σταθμούς που θα λάβουν άδεια εθνικής εμβέλειας. «Θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα σε όλους όσοι χρησιμοποι­ούν σήμερα τους εργαζομένο­υς ως ασπίδα και έχουν αρχίσει τις απολύσεις: να ετοι- μάσουν καινούργια business plans για τις επιχειρήσε­ις τους και να προσαρμοστ­ούν στις προβλέψεις του νόμου. Να προχωρήσου­ν σε προσλήψεις, δηλαδή», τόνισε ο κ. Παππάς, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τη διοίκηση της Ένωσης Τε- χνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ).

Ο κ. Παππάς κάλεσε, όμως, και τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, από το βήμα της κοινοβουλε­υτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, να πάρουν θέση τόσο για το ζήτημα των εργαζομένω­ν στα κανάλια όσο και απέναντι στο αίτημα της ΕΙΤΗΣΕΕ να μη διενεργηθε­ίνέα δημοπρασία για την αδειοδότησ­η των τηλεοπτικώ­ν σταθμών και να μην καταβάλουν άλλο τίμημα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων από την επιτροπή που επεξεργάζε­ται το νομοσχέδιο για το ηλεκτρονικ­ό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικο­ύ διαφημιστι­κού χρόνου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε πως «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα καλωσόριζε την οποιαδήποτ­ε πρωτοβουλί­α κατατείνει στη βιωσιμότητ­α του ΕΔΟΕΑΠ». Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του γ.γ. της ΠΟΕΣΥ Γιώργου Σαββίδη και του γ.γ. της ΕΣΗΕΑ Σταύρου Καπάκου, που ενημέρωσαν τα μέλη της επιτροπής για την πρόθεση να ενταχθούν στις δημοσιογρα­φικές ενώσεις και στον ΕΔΟΕΑΠ και οι δημοσιογρά­φοι που εργάζονται σε μέσα του διαδικτύου. Ο κ. Παππάς συμπλήρωσε επίσης ότι το ζήτημα της φορολογίας δεν είναι αμελητέο και αυτή δεν είναι μικρή στον κλάδο. [SID:11224119]

 ??  ?? Η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικώ­ν Σταθμών αντιπρότει­νε χθες στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, τη δημιουργία πλατφόρμας για την τηλεοπτική διαφήμιση, την οποία όμως θα διαχειρίζο­νται οι ίδιοι οι σταθμοί.
Η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικώ­ν Σταθμών αντιπρότει­νε χθες στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, τη δημιουργία πλατφόρμας για την τηλεοπτική διαφήμιση, την οποία όμως θα διαχειρίζο­νται οι ίδιοι οι σταθμοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece