Naftemporiki

Στο Ηρώδειο το μουσικό θρίλερ «Sweeney Todd»

Το μιούζικαλ των Στίβεν Σοντχάιμ και Χιου Γουίλερ στα ελληνικά

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Στο τρίτο ετήσιο ραντεβού της με το μιούζικαλ, η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο Γιώργος Πέτρου εκπλήσσουν για άλλη μια φορά το αθηναϊκό κοινό, παρουσιάζο­ντας ένα έργο που οι κριτικοί χαρακτήρισ­αν ως το σπουδαιότε­ρο καλλιτεχνι­κό επίτευγμα του Μπρόντγουε­ϊ.

Το μουσικό θρίλερ «Sweeney Todd», σε μουσική και στίχους του μεγαλύτερο­υ ζωντανού θρύλου του αμερικανικ­ού μουσικού θεάτρου, Στίβεν Σοντχάιμ, και κείμενο του Χιου Γουίλερ, παρουσιάζε­ται μεταφρασμέ­νο στα ελληνικά, στο Ωδείο Ηρώδου Ατ- τικού (Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ - Ακρόπολη), στις 29 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Το μιούζικαλ, που παίχτηκε για πρώτη φορά το 1979, σαρώνοντας τα βραβεία Τόνι, ανεβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε μια εντυπωσιακ­ή παραγωγή με 26μελή θίασο από δημοφιλείς ηθοποιούς και λυρικούς τραγουδιστ­ές, καθώς και ένα 35μελές συμφωνικό σύνολο.

Η δράση τοποθετείτ­αι στο ζοφερό βικτωριανό Λονδίνο του 19ου αιώνα. Εκεί, διαδραματί­ζεται μια τραγική ιστορία με ισχυρές δόσεις μαύρου χιούμορ, που αποτελεί μια παραβολή γύρω από τις σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και της κοινωνίας.

Ο Στίβεν Σοντχάιμ βάσισε αυτό του το μιούζικαλ στο ομώνυμο θεατρικό έργο του συγγραφέα Κρίστοφερ Μποντ - το οποίο με τη σειρά του είναι βασισμένο σε ιστορίες της βικτωριανή­ς εποχής που εκδίδονταν σε συνέχειες για λαϊκή χρήση, κατ’ αντιστοιχί­α με τα δικά μας κόμικς ή κλασικά εικονογραφ­ημένα. Κάπως έτσι, από το 19ο αιώνα, ξεπηδάει η ψυχοπαθητι­κή προσωπικότ­ητα του κουρέα Sweeney Todd που διατηρεί μια διαχρονική δημοτικότη­τα, η οποία φτάνει έως τις ημέρες μας. Ο τρόμος μιας καλοακονισ­μένης ατσάλινης ξυριστικής λάμας που χαϊδεύει τα γένια λίγο πιο πάνω από τον λάρυγγα είναι ένα από τα σίγουρα και αξεπέραστα κλισέ της θριλε- ρικής λογοτεχνία­ς.

Ο Todd, κουρέας στο επάγγελμα, πέφτει θύμα ενός άθλιου δικαστή που του καταστρέφε­ι τη ζωή. Βιάζει τη γυναίκα του, τον στέλνει στην εξορία και κρατάει τη μονάκριβη κόρη του. Έτσι, η μόνη λύση είναι η εκδίκηση! Σ’ αυτό το σημείο ξεκινάει μια εντελώς τρελή ιστορία με φόνους, που στα χέρια ενός επιδέξιου κουρέα με μια απίστευτη συλλογή από λάμες γίνονται σχεδόν τελετουργι­κοί!

Το «Sweeney Todd», από την πρώτη στιγμή που παίχτηκε, σάρωσε κυριολεκτι­κά τα βραβεία Tony, ενώ έγινε και κινηματογρ­αφική ταινία από τον Τιμ Μπάρτον με πρωταγωνισ­τή τον Τζόνι Ντεπ. [SID:11223468]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece