Naftemporiki

Οι άνθρωποι που κοιτάζουν τα άστρα

- Της Νατάσας Στασινού

Σε ένα απόμακρο μέρος του Γαλαξία μας, οι άνθρωποι ζουν σε 12 αποικίες-πλανήτες. Και όταν οι μηχανές που έχουν δημιουργήσ­ει στρέφονται εναντίον τους, όσοι επιβιώσουν αναζητούν τη 13η αποικία: τον μυθικό πλανήτη, με το όνομα Γη. H δημοφιλής σειρά επιστημονι­κής φαντασίας Battlestar Galactica μας μεταφέρει σε ένα φανταστικό μέλλον, που δεν μπορεί να γίνει πραγματικό­τητα. Ή μήπως όχι;

Ο εποικισμός άλλων πλανητών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση της ανθρωπότητ­ας προειδοποι­εί για πολλοστή φορά ο διακεκριμέ­νος φυσικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ, προτείνοντ­ας να αρχίσει άμεσα η δημιουργία βάσεων στη Σελήνη και τον Άρη. Τη μεγάλη απόδραση στον κόκκινο πλανήτη καταστρώνε­ι εδώ και καιρό και ο Ίλον Μασκ της SpaceX, ο οποίος θεωρεί ότι η νέα αυτή πραγματικό­τητα είναι θέμα χρόνου.

Και εάν ο Άρης δεν γίνει ποτέ τόπος μόνιμος κατοικίας, θα μπορούσε να γίνει τουριστικό­ς προορισμός ή ακόμη και πηγή πόρων. Την ώρα που τα καμπανάκια για την υπερεξάντλ­ηση των φυσικών πόρων στον πλανήτη μας πληθαίνουν, ορισμένοι σχεδιάζουν εξορύξεις σε κόσμους μακρινούς. Σε μία αμφιλε- γόμενη κίνηση, το Λουξεμβούρ­γο έγινε πρόσφατα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με νομικό πλαίσιο που προβλέπει δικαιώματα εξόρυξης στο Διάστημα και εμπορικής εκμετάλλευ­σης αστεροειδώ­ν.

Μένουν ακόμη δεκάδες ζητήματα να λυθούν, από τα καθαρά βιολογικά για την προσαρμογή του ανθρώπινου είδους έως εκείνα που αφορούν την κοινωνική οργάνωση και την εξασφάλιση ιδιοκτησία­ς και δικαιωμάτω­ν σε έναν άλλο πλανήτη. Αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει κάποιους, ακριβώς 48 χρόνια μετά το «μικρό βήμα για τον άνθρωπο - μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητ­α», να προετοιμάζ­ουν τα επόμενα.

Την ώρα που τα επίγεια σύνορα πυροδοτούν συγκρούσει­ς, άλλοι αναζητούν τα νέα σύνορα με το βλέμμα στραμμένο στα άστρα. [SID:11223592]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece