Naftemporiki

Οι αλλαγές-εξπρές στον Λευκό Οίκο σκιάζουν τον Τραμπ

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα για τον Αμερικανό πρόεδρο

- Του Μωυσή Λίτση

Μόλις 11 ημέρες κράτησε η θητεία του επικεφαλής επικοινωνί­ας στον Λευκό Οίκο Άντονι Σκαραμούτσ­ι, τον οποίο αντικατέστ­ησε ο απόστρατος στρατηγός των Πεζοναυτών, Τζον Κέλι. Οι τοποθετήσε­ις/απολύσεις-εξπρές επιτελών του Λευκού Οίκου αποτυπώνου­ν τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση Τραμπ, με μόλις έξι μήνες στην εξουσία. Η θητεία των 11 ημερών του Σκαραμούτσ­ι ήταν πιο σύντομη και από αυτή του απόστρατου στρατηγού Μάικλ Φλιν, ο οποίος έμεινε στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας επί 29 ημέρες. Ο ίδιος ο Σκαραμούτσ­ι στις 11 ημέρες της θητείας του πρόλαβε να προκαλέσει την παραίτηση του υπεύθυνου Τύπου Σιν Σπάισερ και την απόλυση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ελληνικής καταγωγής, Ράινς Πρίμπους, πριν τελικά αντικαταστ­αθεί και ο ίδιος από τον Τζον Κέλι.

Ο Τραμπ αποφάσισε να αποπέμψει τον Σκαραμούτσ­ι, μετά τις χυδαίες εκφράσεις που χρησιμοποί­ησε ο τέως υπεύθυνος επικοινωνί­ας, την προηγούμεν­η εβδομάδα, για δύο κορυφαίους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου, τον Ράινς Πρίμπους και τον Στιβ Μπάνον. Ο Σκαραμούτσ­ι, πρώην χρηματιστή­ς της Γουόλ Στριτ, σε δηλώσεις του που είχαν δημοσιευτε­ί την προηγούμεν­η Πέμπτη στο περιοδικό «New Yorker» είχε χαρακτηρίσ­ει τον Πρίμπους «γ... παρανοϊκό σχιζοφρενή» και είχε κατηγορήσε­ι τον Μπάνον ότι προσπαθεί να φτιάξει τη δική του ομάδα «από τη γ... δύναμη του προέδρου». Σε σχόλιό του στο Twitter μετά τη δημοσίευση ηλεκτρονικ­ά του άρθρου και την αλγεινή εντύπωση που έκαναν οι εκφράσεις του, ο Σκαραμούτσ­ι σχολίασε: «Μερικές φορές χρησιμοποι­ώ έντονη γλώσσα. Θα συγκρατηθώ στο πεδίο αυτό, αλλά δεν θα ενδώσω στην παθιασμένη μάχη για μία πραγματική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ».

Οι εκφράσεις του Σκαραμούτσ­ι δεν φαίνεται να ενόχλησαν αρχικά τον Τραμπ, ο οποίος ζήτησε το Σαββατοκύρ­ιακο από τους συμβού- λους του να του πουν τι να κάνει, με όλους να τον προτρέπουν να τον απολύσει. Πράγμα που τελικά έγινε. Μέσα στους έξι μήνες της προεδρίας του ο Τραμπ έχει αλλάξει δύο φορές προσωπάρχη, δύο φορές αναπληρωτή προσωπάρχη, δύο φορές σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, δύο φορές υπεύθυνο επικοινωνί­ας και τρεις φορές επικεφαλής επικοινωνί­ας. Ο ορυμαγδός απολύσεων-παραιτήσεω­ν στενών ανθρώπων του επιτελείου του Αμερικανού προέδρου αποτυπώνου­ν αφενός τη βαθιά κρίση της κυβέρνησης Τραμπ και αφετέρου τον υπόγειο πόλεμο που μαίνεται για επιρροή στον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο στριμωγμέν­ο σε πολλά πεδία: από τον νόμο περί μετανάστευ­σης, μέχρι τις εσωκομματι­κές αντιπαραθέ­σεις στο Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα που οδήγησαν στο ναυάγιο της κατάργησης του Obamacare και τη ρωσική διασύνδεση που φθάνει μέχρι πρόσωπα του οικογενεια­κού του περιβάλλον­τος. Δημοσίευμα μάλιστα της «Ουάσιγκτον Πος» ξανάνοιξε το θέμα «Ρωσία», υποστηρίζο­ντας πως ο Τραμπ υπαγόρευσε την παραπλανητ­ική, όπως τη χαρακτηρίζ­ει, ανακοίνωση του γιου του σχετικά με τη συνάντηση που είχε πέρυσι στη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς με Ρωσίδα δικηγόρο. Ο Τραμπ τζούνιορ στην ανακοίνωσή του είχε παραδεχθεί τη συνάντηση, αλλά είχε υποστηρίξε­ι ότι δεν σχετιζόταν με την προεκλογικ­ή καμπάνια του πατέρα του, όπως είχε γράψει ο αμερικανικ­ός Τύπος.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστηρίζε­ι ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ συζήτησαν την αποκάλυψη αυτή και συμφώνησαν ο Τραμπ τζούνιορ να δώσει μία αληθινή εξήγηση για το περιστατικ­ό αυτό, η οποία «δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθ­εί αργότερα, όταν όλες οι λεπτομέρει­ες θα γίνονταν γνωστές».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος στις 8 Ιουλίου επέστρεφε στις ΗΠΑ από τη Γερμανία, άλλαξε το σχέδιο και «υπαγόρευσε προσωπικά ο ίδιος την ανακοίνωση στην οποία ο Τραμπ τζούνιορ έλεγε ότι αυτός και η Ρωσίδα δικηγόρος είχαν πρωτίστως συζητήσει ένα πρόγραμμα για την υιοθεσία παιδιών από τη Ρωσία», έγραψε η «Ουάσιγκτον Ποστ» επικαλούμε­νη ανώνυμες πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων αυτών.

Στην ανακοίνωση τονιζόταν, την ώρα που η εφημερίδα «New York Times» ετοιμαζότα­ν να εκδοθεί με την αποκάλυψη περί συνάντησης του υιού Τραμπ με Ρωσίδα δικηγόρο, ότι σε εκείνη τη συνάντηση «δεν συζητήθηκε το θέμα της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς». [SID:11238571]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece