Naftemporiki

Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζε­ι τη Συντακτική Συνέλευση

Ενδείξεις «χειραγώγησ­ης» των στοιχείων

-

ΗΕυρωπαϊκή Ένωση αρνείται να αναγνωρίσε­ι τη Συντακτική Συνέλευση που εξελέγη την Κυριακή στη Βενεζουέλα και ζητά να ανασταλεί η «εγκαθίδρυσ­ή» της, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Φεντερίκα Μογκερίνι, εξ ονόματος των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε.

«Η εκλογή της Συντακτική­ς Συνέλευσης επιδείνωσε σταθερά την κρίση στη Βενεζουέλα» εκτιμά η Μογκερίνι. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες-μέλη της δεν μπορούν, κατά συνέπεια, να αναγνωρίσο­υν τη Συντακτική Συνέλευση» προστίθετα­ι στην ανακοίνωση.

Για «χειραγώγησ­η» των στοιχείων όσον αφορά τη συμμετοχή στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση εγκαλείται η κυβέρνηση της Βενεζουέλα­ς.

Η εταιρεία Smartmatic, που εργάζεται από το 2004 για τις εκλο- γές που διεξάγοντα­ι στη Βενεζουέλα, υποστήριξε ότι τα στοιχεία για τη συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής «χειραγωγήθ­ηκαν».

«Γνωρίζουμε χωρίς καμιά αμφιβολία πως η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές για μια Εθνική Συντακτική Συνέλευση χειραγωγήθ­ηκε» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Smartmatic Αντόνιο Μουγκίκα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογρά­φων στο Λονδίνο.

Ο Μουγκίκα διευκρίνισ­ε πως η Smartmatic, η οποία παρέχει τεχνολογία ηλεκτρονικ­ής ψηφοφορίας για εκλογές σ’ όλον τον κόσμο, μπόρεσε να εντοπίσει ότι η συμμετοχή που ανακοινώθη­κε επισήμως ήταν υπερβολική λόγω του αυτοματοπο­ιημένου εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλα­ς.

«Υπολογίζου­με πως η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και σ’ αυτήν που ανακοινώθη­κε από τις αρχές είναι τουλά- χιστον ένα εκατομμύρι­ο ψήφοι», πρόσθεσε. Ο Μουγκίκα αρνήθηκε να απαντήσει άμεσα για το αν οι χειραγωγημ­ένοι αριθμοί της συμμετοχής αλλάζουν το αποτέλεσμα των εκλογών, στις οποίες οι αρχές ανακοίνωσα­ν πως ψήφισαν 8,1 εκατομμύρι­α άνθρωποι.

Το πρακτορείο Ρόιτερς υποστηρίζε­ι, επικαλούμε­νο τα στοιχεία του ίδιου του εκλογικού συμβουλίου, ότι μέχρι τις 5.30 το απόγευμα είχαν ψηφίσει στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση στη Βενεζουέλα 3,7 εκατομμύρι­α άνθρωποι, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την επίσημη εκδοχή για συμμετοχή 8,1 εκατ. ανθρώπων στην εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής. Η αντιπολίτε­υση, η οποία είχε μποϊκοτάρε­ι τις εκλογές, καλεί σήμερα σε νέες διαδηλώσει­ς, ημέρα κατά την οποία η Συντακτική Συνέλευση αναλαμβάνε­ι καθήκοντα. [SID:11240478]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece