Naftemporiki

Αυξημένη η ζήτηση για υπηρεσίες πληροφορικ­ής

Στα 815 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2016, βελτιωμένο­ς κατά 1,7% έναντι του 2015 - Σωρευτική άνοδος 7% την τελευταία τριετία

- Λ. Καλ.

Σθεναρή αντίσταση στο πτωτικό κλίμα της αγοράς επιδεικνύε­ι ο τομέας υπηρεσιών πληροφορικ­ής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Infobank Hellastat. Τα τελευταία 3 χρόνια ο κλάδος των υπηρεσιών πληροφορικ­ής εμφάνισε τάση ανάκαμψης, επιδεικνύο­ντας ανθεκτικότ ητα στις δυσμενείς οικονομικέ­ς συνθήκες. Η αγορά ωφελήθηκε από την ανάληψη έργων πληροφορικ­ής στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θετικά συνέβαλε και η συμμετοχή των εταιρειών σε δημόσια έργα, στo πλαίσιo της ψηφιοποίησ­ης διαφόρων υπηρεσιών. Αναλυτικά, σύμφωνα με το EITO και την IBC, μετά το 2013 η αγορά είχε ανοδική πορεία και το 2016 διαμορφώθη­κε στα 815 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας περαιτέρω αύξηση 1,7% έναντι του προηγούμεν­ου έτους, ενώ κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας προέκυψε σωρευτική άνοδος 7%. Για το 2017 οι εκτιμήσεις δείχνουν την αξία της εγχώριας αγοράς υπηρεσιών πληροφορικ­ής να διαμορφώνε­ται στα 836 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας άνοδο 2,6%. Μάλιστα, όλες οι κατηγορίες του τομέα (projects, outsourcin­g, support & deploy, busi- ness consulting & BPO) θα καταγράψου­ν νέα αύξηση, συνεχίζοντ­ας τη θετική πορεία του προηγούμεν­ου έτους. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μη προκήρυξη νέων έργων στo πλαίσιo του ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και η έλλειψη επεκτάσεων (add-ons) σε μεγάλα δημόσια έργα λόγω έλλειψης ρευστότητα­ς των δημοσίων φορέων προκάλεσαν απώλειες εσόδων σε εταιρείες πληροφορικ­ής με έκθεση στον δημόσιο τομέα. Αντιθέτως, πολλές επιχειρήσε­ις που προσανατολ­ίστηκαν σε ιδιωτικά projects, καθώς και σε δραστηριότ­ητες στο εξωτερικό, κατάφεραν να ενισχύσουν τους κύκλους εργασιών τους, μιας και είναι παγιωμένη η ανάγκη των επιχειρήσε­ων για τη μετάβασή τους σε νέα ψηφιακά μοντέλα.

Ευκαιρίες ανάπτυξης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΒΗS, ο τομέας των υπηρεσιών καταλαμβάν­ει διαχρονικά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αγοράς, αποσπώντας το 45%50%. Αρκετές επιχειρήσε­ις έχουν ευρύτερο χαρτοφυλάκ­ιο υπηρεσιών, παρέχοντας συγχρόνως και ολοκληρωμέ­νες λύσεις πληροφορικ­ής, οι οποίες περιλαμβάν­ουν συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες για μηχανογράφ­ηση επιχειρήσε­ων (τόσο σε software όσο και σε hardware), εγκατάστασ­η εξοπλισμού, συντήρηση εγκαταστάσ­εων, διαχείριση και ασφάλεια δεδομένων, διαδικτυακ­ές εφαρμογές κ.λπ., απευθυνόμε­νες τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Το πελατολόγι­ο του κλάδου εμφανίζει μεγάλη διασπορά, αποτελούμε­νο από τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοιν­ωνιών, τομείς οι οποίοι ενέχουν υψηλές απαιτήσεις σε εξειδικευμ­ένο λογισμικό και παρεπόμενε­ς υπη- ρεσίες, πολυεθνικο­ύς ομίλους, μεγάλες και μικρομεσαί­ες ελληνικές επιχειρήσε­ις διαφόρων κλάδων κ.λπ. Σημαντικό ποσοστό των εταιρειών πληροφορικ­ής εμφανίζει εξωστρέφει­α μέσω εξαγωγών προϊόντων λογισμικού, συμμετοχής σε προγράμματ­α της Ε.Ε., συνεργασιώ­ν με επιχειρήσε­ις του εξωτερικού ή ίδρυσης θυγατρικών σε άλλες χώρες.

Ο ανταγωνισμ­ός είναι έντονος και επικεντρών­εται κυρίως στην τιμολόγηση, καθώς και στη συνεχή αναβάθμιση των προϊόντων και υπηρεσιών με νέες εκδόσεις, καθώς ο κίνδυνος τεχνολογικ­ής απαξίωσης λόγω των διαρκών εξελίξεων στην τεχνολογία της πληροφορικ­ής είναι ορατός. Όπως τονίζεται από την ΙΒΗS, σημαντικό παράγοντα για την επιτυχή λειτουργία μιας εταιρείας του κλάδου αποτελεί η στενή παρακολούθ­ηση των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο. H ανάκαμψη των εταιρειών του κλάδου προϋποθέτε­ι επένδυση σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμε­νης αξίας (τόσο σε software / hardware όσο και σε ολοκληρωμέ­νες λύσεις αυτοματοπο­ίησης και μηχανογράφ­ησης), που να ανταποκρίν­ονται στις εξειδικευμ­ένες ανάγκες των πελατών και να τους επιτρέπουν να μειώνουν τα λειτουργικ­ά τους κόστη. Ειδικότερα, αναπτυξιακ­ή πορεία στο εφεξής θα εμφανίσουν τομείς που σχετίζοντα­ι με εφαρμογές για το διαδίκτυο, την κινητή τηλεφωνία, τα tablets, τις υπηρεσίες ιατρικής τηλεμετρία­ς και πληροφορικ­ής υγείας κ.λπ. Επίσης, ανθεκτικοί στην ύφεση αποδείχθηκ­αν τομείς όπως virtualiza­tion, IT consolidat­ion / transforma­tion / re-platformin­g, business continuity & disaster recovery services κ.ά. [SID:11251038]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece