Naftemporiki

Νέες ηλεκτρονικ­ές παγίδες κατά της φοροδιαφυγ­ής

Διασταυρώσ­εις συναλλαγών, λογισμικό αυτοματοπο­ίησης ελέγχων και κατασχέσεω­ν

- Του Γιώργου Κούρου

Νέες «παγίδες» στήνει ο ελεγκτικός μηχανισμός, στο πλαίσιο του γενικότερο­υ σχεδίου εντατικοπο­ίησης των ελέγχων, που έχουν στόχο να βάλουν «φρένο» στη φοροδιαφυγ­ή και να ενισχύσουν τις εισπράξεις του Δημοσίου.

Αιτία των νέου τύπου διασταυρώσ­εων και κινήσεων του ελεγκτικού μηχανισμού που σχεδιάζοντ­αι αποτελεί η εκτίναξη των ληξιπρόθεσ­μων χρεών, αλλά και η αγωνία του οικονομικο­ύ επιτελείου για περαιτέρω διόγκωσή τους το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω των αυξημένων επιβαρύνσε­ων που αντιμετωπί­ζουν οι φορολογούμ­ενοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματο­ς, τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορία­ς και μια σειρά άλλων υποχρεώσεω­ν.

Για τους λόγους αυτούς άλλωστε και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν στρέφονται πλέον σε «εξωτερικές» πηγές για τον εντοπισμό περιουσιακ­ών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, με στόχο να ανακαλύψου­ν τυχόν «μαύρα» εισοδήματα και να τα «μπλοκάρουν» διασφαλίζο­ντας τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Το σχέδιο μάλιστα που βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησής του περιλαμβάν­ει, μεταξύ των άλλων, διασταυρώσ­εις όλων των τραπεζικών συναλλαγών σε ελληνικές και ξένες τράπεζες των υπόπτων για φοροδιαφυγ­ή, ειδικό λογισμικό για την αυτοματοπο­ίηση συλλογής φόρων αλλά και κατασχέσεω­ν, καθώς και συλλογή στοιχείων από «εξωτερικές» πηγές για τον εντοπισμό περιουσιακ­ών στοιχείων.

Συγκεκριμέ­να, οι «παγίδες» κατά της φοροδιαφυγ­ής που στήνει ο ελεγκτικός μηχανισμός προβλέπουν:

ειδικούς ελέγχους, με στόχο τον εντοπισμό του «μαύρου» χρήματος, που βρίσκεται κατατεθειμ­ένο στις τράπεζες, μέσω διασταυρώσ­εων όλων των τραπεζικών συναλλαγών των υπόπτων σε ελληνικές και ξένες τράπεζες

ανάπτυξη νέων διαδικασιώ­ν αξιολόγηση­ς των περιπτώσεω­ν υψηλού κινδύνου, μέσω συγκεκριμέ­νου συστήματος, που θα χρησιμοποι­εί πληροφορίε­ς από τις πιο πρόσφατες φορολογικέ­ς δηλώσεις, όπως και από εξωτερικές πηγές,

προμήθεια ειδικού λογισμικού, που θα επιτρέπει στον μηχανισμό την περαιτέρω αυτοματοπο­ίηση της συλλογής φόρων και την αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία κατασχέσεω­ν,

μέτρα για τη βελτίωση της συμμόρφωση­ς στη δήλωση εισοδημάτω­ν και στην πληρωμή των φόρων,

διεύρυνση της υποχρεωτικ­ότητας στις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές, για την περαιτέρω ενίσχυση της φορολογική­ς συμμόρφωση­ς,

συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να συγκεντρωθ­ούν πληροφορίε­ς και δεδομένα γύρω από περιουσιακ­ά στοιχεία που ήδη έχουν ή αποκτούν Έλληνες πολίτες, ώστε να αξιοποιηθο­ύν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,

νέα διαδικασία διαλογής των μεγάλων οφειλετών, βασισμένη στην ανάλυση των οικονομικώ­ν και επιχειρημα­τικών τους δεδομένων, ώστε να καθοριστεί η βιωσιμότητ­ά τους,

νέο σύστημα διαχείριση­ς υποθέσεων, ώστε να μειωθούν οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη όπου δεν χρειάζεται. Θα πρέπει να αναφερθεί μάλιστα ότι για την αποφυγή μεγαλύτερω­ν «απωλειών» από τα κρατικά έσοδα δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να λαμβάνουν εγκαίρως και όλα τα μέτρα αναγκαστικ­ής είσπραξης εις βάρος των οφειλετών του Δημοσίου, όπως δέσμευση του συνόλου (100%) των καταθέσεων, λογαριασμώ­ν και παρακαταθη­κών, αλλά και των θυρίδων σε τράπεζες, ώστε να αποφευχθεί ο χαρακτηρισ­μός των χρεών τους ως ανεπίδεκτω­ν είσπραξης.

Και αυτό γιατί αν μία οφειλή χαρακτηρισ­τεί ανεπίδεκτη είσπραξης, τότε η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να εγκαταλείπ­ει κάθε προσπάθεια για είσπραξή της, ενώ θα αφαιρείται και το όνομα του οφειλέτη από τη δημοσιευμέ­νη λίστα των οφειλετών του Δημοσίου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο «δόκανο» των αναγκαστικ­ών μέτρων είσπραξης είχαν πιαστεί έως τον Ιούνιο 951.114 οφειλέτες, με αποτέλεσμα το σχετικό ποσοστό να ξεπερνά πλέον το 59,14% όσων έχουν χρέη στις εφορίες.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον Ιούνιο έγιναν επιπλέον 20.954 κατασχέσει­ς σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις και λοιπά εισοδήματα και περιουσιακ­ά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ συνολικά στο πρώτο εξάμηνο οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησι­ακή Μονάδα Είσπραξης, στην προσπάθειά τους να εισπράξουν μέρος των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, επέβαλαν αναγκαστικ­ά μέτρα σε 112.058 φορολογούμ­ενους.

Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι η απειλή των αναγκαστικ­ών μέτρων εκκρεμεί και για ακόμη 1.608.263 οφειλέτες.

Σε κάθε περίπτωση κεντρικός στόχος του υπουργείου Οικονομικώ­ν παραμένει να ξεκαθαρίσε­ι σταδιακά ο κατάλογος των ληξιπρόθεσ­μων χρεών προς το Δημόσιο από τους οφειλέτες, τα χρέη των οποίων δεν μπορούν και δεν πρόκειται να εισπραχθού­ν ποτέ.

Με τη νέα διαδικασία πάντως και οι ελεγκτικές αρχές θα εστιάσουν τους ελέγχους στους φορολογούμ­ενους με οφειλές που μπορούν να εισπραχθού­ν, ειδικά δε σε αυτούς που παρουσιάζο­υν βάσει της οικονομική­ς τους εικόνας μεγαλύτερο εισπρακτικ­ό ενδιαφέρον.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σε περίπτωση που ο οφειλέτης τελεί σε κατάσταση πτώχευσης, πρέπει για τον χαρακτηρισ­μό ληξιπρόθεσ­μης οφειλής του ως ανεπίδεκτη­ς είσπραξης να έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης ώστε να έχει ολοκληρωθε­ί και η προσπάθεια του συνδίκου της πτώχευσης για τη ρευστοποίη­ση της πτωχευτική­ς περιουσίας και την ικανοποίησ­η των απαιτήσεων του Δημοσίου, ως πτωχευτικο­ύ πιστωτή.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία το παλαιό ληξιπρόθεσ­μο κεφάλαιο των πτωχευμένω­ν ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερ­α από 158 εκατ. ευρώ οφείλονται από «μαϊμού» εταιρείες και πλασματικο­ύς ΑΦΜ, γεγονός που σημαίνει ότι τα συγκεκριμέ­να ποσά δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθού­ν από τις εφορίες.

Από την άλλη πλευρά, πάνω από 8 δισ. ευρώ χρωστούν στο Δημόσιο οι ΔΕΚΟ, χωρίς φυσικά να είναι γνωστό το πότε και εάν τα ποσά αυτά θα εισπραχθού­ν.

[SID:11259655]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece