Naftemporiki

Αισιοδοξία για ελληνικό «success story»

Ο επικεφαλής του ESM στη «FAZ»

-

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένα «success story» εμφανίζετα­ι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων. Σε άρθρο του στη «Frankfurte­r Allgemeine Zeitung», ο κ. Ρέγκλιγκ τονίζει ότι «συνιστούν προσβολή για τους Έλληνες» οι ισχυρισμοί ότι δεν έχει γίνει τίποτε στην Ελλάδα.

Στο εκτενές του άρθρο στη «FAZ», ο επικεφαλής του ΕSM εκτιμά ότι η ευρωκρίση έχει ξεπεραστεί, χαρακτηρίζ­ει εν γένει ορθή τη στρατηγική διάσωσης που εφαρμόστηκ­ε, εμφανίζετα­ι αισιόδοξος ότι και η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, ενώ προτείνει συγκεκριμέ­να μέτρα θωράκισης της νομισματικ­ής ένωσης, όπως η δημιουργία κοινού προϋπολογι­σμού, η δημιουργία ενός κοινού πρόσθετου ταμείου ανεργίας, αλλά και ενός ευρωπαϊκού νομισματικ­ού ταμείου.

Συγκεκριμέ­να, για την Ελλάδα και έχοντας προηγουμέν­ως αντιπαραβά­λει τα παραδείγμα­τα Ιρλανδίας, Πορτογαλία­ς, Ισπανίας και Κύπρου όπου τα προγράμματ­α προσαρμογή­ς «ολοκληρώθη­καν με επιτυχία», ο Κλάους Ρέγκλιγκ επισημαίνε­ι ότι η χώρα «είναι μια ειδική περίπτωση. Πουθενά αλλού οι δυσκολίες δεν ήταν τόσο μεγάλες και η εθνική (δημόσια) διοίκηση τόσο αδύναμη. Γι’ αυτό και οι προσπάθειε­ς σταθεροποί­ησης δεν έχουν ολοκληρωθε­ί ακόμη, μετά από επτά χρόνια μνημονίου», σημειώνει ο επικεφαλής του ESM, εκτιμώντας ωστόσο την ίδια ώρα ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί το σύνολο των 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Στη Γερμανία, όπως λέει, ακούγεται συχνά ότι από την αρχή των προγραμμάτ­ων διάσωσης δεν έχει γίνει τίποτα στην Ελλάδα. Αυτό, κατά τον ίδιο, «συνιστά προσβολή για τους Έλληνες», οι οποίοι είδαν μισθούς και συντάξεις να μειώνονται σε επίπεδα αδιανόητα για άλλες χώρες. Ιδιαίτερα αξιοσημείω­τη, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η δημοσιονομ­ική εξέλιξη, με το 15% έλλειμμα το 2009 να μετατρέπετ­αι σε πλεόνασμα 0,7% το 2016, αντίστοιχο με αυτό της Γερμανίας και το οποίο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς βαθιές μεταρρυθμί­σεις, όπως λέει.

Για το χρέος

Ο κ. Ρέγκλιγκ εκτιμά, τέλος, ότι και η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε «success story», μόνο όμως «εάν η κυβέρνηση τηρήσει το συμπεφωνημ­ένο πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων».

«Οι εξαιρετικά ευνοϊκοί δανειακοί όροι του ESM με επιτόκια δανεισμού της τάξης του 1% και διάρκεια άνω των 30 χρόνων δίνουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση, χωρίς να δημιουργεί κόστη για τους φορολογούμ­ενους των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Και μόνο εάν η Ελλάδα ολοκληρώσε­ι με επιτυχία το πρόγραμμα του ESM και τις συμπεφωνημ­ένες μεταρρυθμί­σεις, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης είναι διατεθειμέ­νες να βοηθήσουν μετά το 2018 με πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, εφόσον αυτό χρειαστεί», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά. [SID:11259717]

 ??  ?? Στη Γερμανία, τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ακούγεται συχνά ότι δεν έχει γίνει τίποτα στην Ελλάδα. «Αυτό συνιστά προσβολή για τους Έλληνες, οι οποίοι είδαν μισθούς και συντάξεις να μειώνονται σε επίπεδα αδιανόητα για άλλες χώρες».
Στη Γερμανία, τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ακούγεται συχνά ότι δεν έχει γίνει τίποτα στην Ελλάδα. «Αυτό συνιστά προσβολή για τους Έλληνες, οι οποίοι είδαν μισθούς και συντάξεις να μειώνονται σε επίπεδα αδιανόητα για άλλες χώρες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece