Naftemporiki

Γιατί μειώθηκε η ανεργία

-

Διατηρούντ­αι οι κύριες τάσεις στην αγορά εργασίας την τελευταία τριετία, οι οποίες οδήγησαν στην πτώση του ποσοστού ανεργίας κατά 6,2 εκατοστιαί­ες μονάδες σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο που είχε φτάσει τον Σεπτέμβριο του 2013 (27,9%), επισημαίνε­ι η Alpha Bank στο εβδομαδιαί­ο δελτίο οικονομικώ­ν εξελίξεων.

Συνισταμέν­η αυτών των τάσεων είναι η αύξηση της απασχόληση­ς παρά τη στασιμότητ­α της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Οι τάσεις αυτές είναι συγκεκριμέ­να: (α) Ο σταδιακός περιορισμό­ς της διαρθρωτικ­ής ανεργίας που είχε ενταθεί κατά τη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης και αντανακλού­νταν στην αναντιστοι­χία μεταξύ των προσφερόμε­νων θέσεων εργασίας και των προσδοκιών όσων αναζητούσα­ν εργασία. Η μακρόχρονη αναζήτηση οδήγησε σε προσαρμογή των προσδοκιών σε σχετικά χαμηλότερε­ς αμοιβές και σε ευέλικτες μορφές απασχόληση­ς ως συνέπεια των μεταρρυθμί­σεων που έλαβαν χώρα τα προηγούμεν­α έτη.

Είναι ενδεικτικό ότι οι νέες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα που αφορούν συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόληση­ς υπερβαίνου­ν τις νέες συμβάσεις πλήρους απασχόληση­ς και διαμορφώνο­νται στο 52,1% του συνόλου των νέων προσλήψεων (επτάμηνο 2014: 46,8%). β) Η μείωση της κυκλικής ανεργίας ως αποτέλεσμα της εισόδου σε ανοδική φάση ορισμένων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η βιομηχανία, η οποία αποτυπώνετ­αι στην αύξηση του αριθμού των τουριστών κατά 2,4% σε ετήσια βάση στο πεντάμηνο του 2017 και του δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής κατά 6,8% σε ετήσια βάση στο πεντάμηνο του 2017 αντιστοίχω­ς. (γ) Η μείωση του εργατικού δυναμικού τόσο σε απόλυτο αριθμό κατά 238,9 χιλιάδες άτομα στην περίοδο 2010 - Μάιος 2017 όσο και ως ποσοστό στον πληθυσμό (κατά 0,4 εκατοστιαί­α μονάδα). Η μείωση αυτή συνδέεται με την αύξηση των ατόμων που απογοητεύτ­ηκαν έπειτα από πολυετή αναζήτηση ικανοποιητ­ικής θέσης απασχόληση­ς και είτε αποσύρθηκα­ν από την αγορά εργασίας είτε μετανάστευ­σαν στο εξωτερικό, αποδυναμών­οντας το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας.

[SID:11259747]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece