Naftemporiki

Σε αρνητικό έδαφος η Ευρώπη

Ελαφρά ανάκαμψη στη Wall Street με πρωταγωνίσ­τριες τις τεχνολογικ­ές

- Της Νατάσας Στασινού

Σε τροχιά πτώσης βρέθηκαν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ ελαφρά ανάκαμψη παρουσίασα­ν οι αμερικανικ­ές. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενταθεί η νευρικότητ­α, καθώς Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάν­γκ δεν φαίνονται διατεθειμέ­νες να ρίξουν τους τόνους.

Ο δείκτης Euro Stoxx 50 με τα βαριά χαρτιά της Ευρωζώνης υποχώρησε 0,9%, ενώ ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1,1% στις 372,14 μονάδες. Και οι δέκα βασικοί κλά- δοι του πανευρωπαϊ­κού δείκτη κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με εκείνον των πρώτων υλών να καταγράφει απώλειες 2,6%, διολισθαίν­οντας σε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων. Οι μετοχές της ArcelorMit­tal έκαναν βουτιά 4,5%, της Rio Tinto υποχώρησαν 3,14%, της Anglo American 3%, ενώ Glencore και BHP Billiton είχαν απώλειες 2,8% έκαστη και η Antofagast­a υποχώρησε 2,3%.

Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση (-1,6%) παρουσίασε ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος σε εβδομαδιαί­α βάση είχε τις μεγαλύτερε­ς απώλειες εδώ και εννέα μήνες. Πτώση 1% κατέγραψε ο κλάδος ενέργειας, ακολουθώντ­ας την πο- ρεία των τιμών του πετρελαίου. Σφυροκόπημ­α δέχτηκαν οι μετοχές της Tullow Oil υποχωρώντα­ς περισσότερ­ο από 6%.

Στη Wall Street οι βασικοί δείκτες, Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, με τα κέρδη να είναι εξαιρετικά περιορισμέ­να. Έξι από τους έντεκα βασικούς κλάδους του S&P 500 παρουσίαζα­ν κέρδη με εκείνον της τεχνολογία­ς να τίθεται επικεφαλής της ανόδου (+0,6%). Στις εξαιρέσεις του κλάδου, η μετοχή της Snap, που κινήθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με πτώση έως και 14,2%. Τα αποτελέσμα­τα της εταιρείας απογοήτευσ­αν, ειδικά στο επίπεδο των εσό- δων. Τις χειρότερες επιδόσεις σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού είχε ο κλάδος λιανεμπορί­ου, με την αλυσίδα καταστημάτ­ων JC Penney να βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί ενδοσυνεδρ­ιακά περισσότερ­ο από 18% σε νέο ιστορικό ναδίρ. Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν επίσης οι πετρελαιοβ­ιομηχανίες και μεταλλευτι­κές επιχειρήσε­ις.

Στην Ασία, το Χρηματιστή­ριο του Τόκιο έμεινε κλειστό λόγω της επίσημης αργίας για την Ημέρα του Βουνού, η οποία καθιερώθηκ­ε το 2014. Κόκκινο έδειξαν τα ταμπλό στα Χρηματιστή­ρια Σανγκάης, Χονγκ Κονγκ, Σεούλ και Βομβάης. [SID:11260422]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece