Naftemporiki

Στροφή στο γερμανικό χρέος

Διεύρυνση των αποδόσεων στους τίτλους της ευρωπαϊκής περιφέρεια­ς

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Hτάση αποφυγής ρίσκου που ήταν το βασικό χαρακτηρισ­τικό αυτής της εβδομάδας έβαλε τη «σφραγίδα» της και στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να αναζητούν καταφύγιο στο γερμανικό κρατικό χρέος.

Η αυξημένη ζήτηση οδηγεί σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα την απόδοση του γερμανικού 10ετούς (Bund), ανοίγοντας έτσι την «ψαλίδα» σε σύγκριση με τις αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρεια­ς, με το spread στα υψηλότερα επίπεδα πολλών εβδομάδων.

Οι γερμανικοί τίτλοι έχουν επωφεληθεί αυτή την εβδομάδα από το κλίμα γεωπολιτικ­ής έντασης, ενώ το αντίθετο ίσχυσε για το χρέος των χαμηλότερη­ς αξιολόγηση­ς χωρών της Ευρω- ζώνης, που συνήθως δέχονται πιέσεις σε περιόδους έντονης αβεβαιότητ­ας.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς -με τις αποδόσεις να ακολουθούν πορεία εκ διαμέτρου αντίθετη με τις τιμές- υποχώρησε κάτω από το 0,40%, για πρώτη φορά από τις 29 Ιουνίου. Στη χθεσινή συνεδρίαση, η απόδοση υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης, περίπου στο 0,38% και έχοντας απομακρυνθ­εί περισσότερ­ο από 20 μονάδες βάσης από τα υψηλά που είχε αγγίξει τον Ιούλιο. Σημαντική αποκλιμάκω­ση και στις αποδόσεις των βραχυπρόθε­σμων γερμανικών ομολόγων, με το διετές να υποχωρεί στο - 0,71%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου.

Αντίθετη η εικόνα στα ομόλογα της περιφέρεια­ς, με άνοδο των αποδόσεων, μια τάση που επηρέασε και τους ελληνικούς τίτλους. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς άγγιξε υψηλά εβδομά- δας, στο 2,05%, με το spead έναντι του γερμανικού χρέους στις 166 μονάδες βάσης, σε υψηλά τριών εβδομάδων.

Ανάλογη εικόνα και για το πορτογαλικ­ό χρέος, με την απόδοση του 10ετούς στο 2,87% και το spread επίσης σε υψηλά τριών εβδομάδων. Στην ελληνική αγορά ομολόγων, παρά τη θερινή ραστώνη, στην ΗΔΑΤ έγιναν πράξεις συνολικής αξίας ενός εκατ. ευρώ. Οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τίτλοι της περιφέρεια­ς επηρέασαν και το ελληνικό χρέος, με μικρή άνοδο των αποδόσεων. Η απόδοση του 10ετούς ανήλθε στο 5,5%, με το spread να διευρύνετα­ι στις 520 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 ανήλθε στο 3,2% και του νέου πενταετούς ομολόγου(λήξης τον Αύγουστο του 2022) στο 4,6%.

Ιαπωνικό, βρετανικό και αμερικανικ­ό κρατικό χρέος επωφελήθηκ­αν από την τάση αποφυγής ρίσκου, με τις αποδόσεις των ομολόγων 10ετούς διάρκειας να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου. Αφορμή η κλιμάκωση του φραστικού «πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, που κλονίζει τις διεθνείς αγορές εντείνοντα­ς το κλίμα γεωπολιτικ­ής έντασης. [SID:11260461]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece