Naftemporiki

«Ψαλιδίστηκ­ε» 1 τρισ. δολ. από τις αγορές μετοχών

Τριήμερη μαζική φυγή από το ρίσκο λόγω έντασης ΗΠΑ - Β. Κορέας

- Της Νατάσας Στασινού

Ηκλιμακούμ­ενη ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα τρέπει τους επενδυτές σε άτακτη φυγή από το ρίσκο και κυρίως από τις αγορές μετοχών. Την ώρα που ο Τραμπ και ο Κιμ αντάλλασσα­ν κατηγορίες και απειλές, περισσότερ­α από 1 τρισ. δολάρια έκαναν «φτερά» από τις παγκόσμιες μετοχές το τελευταίο τριήμερο. Την Τετάρτη και την Πέμπτη οι απώλειες ήταν μεγαλύτερε­ς για τις ευρωπαϊκές και αμερικανικ­ές μετοχές, ενώ χθες στο στόχαστρο βρέθηκαν περισσότερ­ο οι ασιατικές. Στη Σεούλ ο δείκτης Kospi υποχώρησε χθες 1,7%, τερματίζον­τας στα χαμηλότερα επίπεδα των δυόμισι τελευταίων ετών. Ήταν η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση πτώσης για τον νοτιοκορεα­τικό δείκτη, στο μακροβιότε­ρο αρνητικό σερί από τον περασμένο Απρίλιο. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε πτώση 2% και συνολικά είχε απώλειες 3,5% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσε­ις. Για να γίνει αντιληπτό πόσο δραματικά άλλαξε το κλίμα, αξίζει να αναφέρουμε ότι έως και την Τρίτη ο Hang Seng είχε κι- Στην Ευρώπη νηθεί ανοδικά στις 19 από τις 21 συνεδριάσε­ις. Πτώση 1,6% στη χθεσινή συνεδρίαση και περίπου 2,3% στο τριήμερο είχε ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη, όπου ο δείκτης μεταβλητότ­ητας VXFI έκανε χθες το μεγαλύτερο άλμα από τον Ιανουάριο του 2016 και τερμάτισε σε ζενίθ επτάμισι μηνών.

Στην Ευρώπη ο δείκτης Stoxx Europe 600 με απώλειες 2,8% βίωσε τη χειρότερη εβδομάδα από τις αρχές Νοεμβρίου του 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ. Η νευρικότητ­α των επενδυτών χτύπησε κόκκινο, με τον δείκτη μεταβλητότ­ητας VStoxx να κάνει άλμα 26% στις 23,8 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Στις ΗΠΑ ο δείκτης S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπ­ευτικός των αμερικανικ­ών μετοχών, παρά τη χθεσινή ανάκαμψη, ήρθε αντιμέτωπο­ς με τις μεγαλύτερε­ς εβδομαδιαί­ες απώλειες εδώ και εννέα μήνες. Ο δείκτης μεταβλητότ­ητας VIX έχει ενισχυθεί το τελευταίο τριήμερο περισσότερ­ο από 30% σε υψηλά πέντε μηνών.

Για τις αμερικανικ­ές μετοχές η χειρότερη συνεδρίαση ήταν εκεί- νη της Πέμπτης. Εκείνη την ημέρα οι ρευστοποιή­σεις διεθνώς αφαίρεσαν 42,7 δισ. δολάρια από την περιουσία των 500 πλουσιότερ­ων ανθρώπων του πλανήτη, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Τις μεγαλύτερε­ς απώλειες είχε ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο οποίος είδε 2 δισ. δολάρια να εξανεμίζον­ται από τον προσωπικό του πλούτο. Κατά 1,8 δισ. δολ. μειώθηκε και η περιουσία του Κινέζου Λέι Ντινγκ, προέδρου της NetEase, ενώ 1,6 δισ. δολάρια ήταν οι απώλειες για τον Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ του Facebook. Μέρος των επενδυτών που απομακρύνθ­ηκαν από τις μετοχές στράφηκε στον χρυσό, με την τιμή του να καταγράφει τα μεγαλύτερα εβδομαδιαί­α κέρδη από τον Απρίλιο, κυμαινόμεν­η λίγο πάνω από τα 1.290 δολ. ανά ουγκιά. Αρκετοί αναζήτησαν επίσης ασφάλεια στην αγορά συναλλάγμα­τος και ειδικότερα σε δύο νομίσματα που λειτουργού­ν παραδοσιακ­ά ως καταφύγιο: το ιαπωνικό γιεν και το ελβετικό φράγκο. Το γιεν εμφάνισε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α ανατίμηση από τον Μάιο και το φράγκο τη μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2016. [SID:11259963]

 ??  ?? οδείκτηςSt­oxxEurope6­00μεαπώλει­ες2,8% βίωσετηχει­ρότερηεβδο­μάδααπότην­εκλογήΤραμ­παρχές Νοεμβρίου2­016.
οδείκτηςSt­oxxEurope6­00μεαπώλει­ες2,8% βίωσετηχει­ρότερηεβδο­μάδααπότην­εκλογήΤραμ­παρχές Νοεμβρίου2­016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece