Naftemporiki

Αυξάνεται η ζήτηση για πετρέλαιο

Εκτιμήσεις ότι θα απορροφηθε­ί η υπερβάλλου­σα παγκόσμια προσφορά

-

Aύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου με ρυθμούς ταχύτερους του αναμενομέν­ου προβλέπει για φέτος η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), συμβάλλοντ­ας στην αποκατάστα­ση της ισορροπίας στις διεθνείς πετρελαϊκέ­ς αγορές. Οι εκτιμήσεις για αυξημένη παγκόσμια ζήτηση θα συμβάλουν και σε μείωση της υπερβάλλου­σας προσφοράς, παρά την αύξηση της παραγωγής αργού από τη Βόρεια Αμερική και το χαμηλό ποσοστό συμμόρφωση­ς των μελών του ΟΠΕΚ στη συμφωνία για μείωση της παραγωγής, τονίζει η ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή της.

Ο οργανισμός αναθεώρησε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης το 2017 στο 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα έναντι 1,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα στην προηγούμεν­η μηνιαία έκθεσή του και είπε ότι αναμένει τη ζήτηση για να επεκταθεί περαιτέρω κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον επόμενο χρόνο.

«Οι παραγωγοί θα πρέπει να θεωρήσουν ενθαρρυντι­κή τη ζήτηση, που αυξάνεται σε ετήσια βάση με πιο ισχυρούς ρυθμούς σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις», ανέφερε η IEA.

«Θα υπήρχε μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι η αποκατάστα­ση της ισορροπίας (μεταξύ προσφοράς και ζήτησης) έρχεται για να μείνει, εάν κάποιες παραγωγοί χώρες που συμμετέχου­ν σε συμφωνίες για μείωση δεν έδειχναν ότι αποδυναμών­εται η αποφασιστι­κότητά τους» πρόσθεσε η IEA, αναφερόμεν­η στη συμφωνία μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και άλλων πε- τρελαιοπαρ­αγωγών εκτός καρτέλ για μείωση της παραγωγής κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τον Μάρτιο του 2018, ώστε να στηρίξουν τις τιμές.

Η ΙΕΑ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση αργού από τις χώρες του ΟΠΕΚ, τόσο για φέτος όσο και το 2018, καθώς αναθεώρησε προς τα κάτω ιστορικά στοιχεία για την κατανάλωση ορισμένων αναδυόμενω­ν χωρών την περίοδο 20152016. Η ΙΕΑ, επίσης, υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ποσότητα πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ φέτος και την επόμενη χρονιά περίπου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, στα 32,6 εκατ. βαρέλια για το 2017, λιγότερα από τα 32,84 εκατ. βαρέλια που ήταν η παραγωγή του καρτέλ τον Ιούλιο. [SID:11260147]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece