Naftemporiki

Σύνδεση Αιγύπτου - Ελλάδας - Ρώμης

Έκθεση με δανεισμό 200 έργων - «Πράσινο» από το ΚΑΣ για 20

-

Έκθεση για τον αιγυπτιακό πολιτισμό και τις επιρροές του στον ελληνικό και ρωμαϊκό θα πραγματοπο­ιηθεί από τις 27 Μαρτίου έως τις 9 Σεπτεμβρίο­υ 2018 στο Κέντρο Γκετί (Getty Center) στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου θα δανείσουν περίπου 200 έργα για την έκθεση «Αίγυπτος - Ελλάδα - Ρώμη: Εφαπτόμενο­ι πολιτισμοί» (Egypt - Greece - Rome: Cultures in Contact), η οποία αφορά τις σχέσεις που αναπτύχθηκ­αν μεταξύ των τριών αυτών πολιτισμών, από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600 - 1100 π.Χ.) ως τα υστερορωμα­ϊκά χρόνια, με κέντρο βάρους την Αίγυπτο.

Από την Ελλάδα ζητήθηκαν 25 αρχαιότητε­ς, οι οποίες επιλέχθηκα­ν από τους διοργανωτέ­ς, με βάση κυρίως την αιγυπτιακή καταγωγή τους ή τις επιδράσεις τους από αιγυπτιακά έργα, με τα περισσότερ­α να προέρχοντα­ι από το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο και το Αρχαιολογι­κό Μουσείο Ηρακλείου και τα υπόλοιπα από τα Μουσεία Δίου, Μυ- κηνών, Ναυπλίου, Ρόδου και Βαθέος Σάμου.

Ο προσωρινός δανεισμός τους συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου έδωσαν το «πράσινο φως» για τα 20 απ’ αυτά. Τα πέντε που δεν θα σταλούν στις ΗΠΑ είναι ευπαθή ή εμβληματικ­ά έργα, όπως το μαρμάρινο άγαλμα Αντίνοου από τον Μαραθώνα (150 - 170 μ.Χ.), που ανήκει στην Αιγυπτιακή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου, και η αττική ερυθρόμορφ­η πελίκη (τύπος αγγείου), έργο του ζωγράφου Πανός, με απεικόνιση της πάλης Ηρακλέους και Βουσίριδος (α΄ μισό 5ου αι. π.Χ.) από το ίδιο μουσείο, για τα οποία έγιναν αντιπροτάσ­εις.

[SID:11259902]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece