Naftemporiki

Ψάχνουν τη «γοητεία» και τα τρομοδολάρ­ια του ISIS

-

Tην τελευταία τριετία το Ισλαμικό Κράτος, όπως υπολογίζει η IHS Markit, έχει χάσει το 60% των εδαφών και το 80% των εσόδων του. Κανείς, όμως, δεν μιλάει για νίκη. Σε έκθεσή του, ο ΟΗΕ προειδοποι­εί ότι εξακολουθε­ί να έχει τη δυνατότητα για χρηματοδότ­ηση επιθέσεων «με προτεραιότ­ητα στην Ευρώπη». Ποια είναι τα κανάλια χρηματοδότ­ησης; Οι ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές εξελίσσοντ­αι σε «όπλο», με το ISIS να φέρεται να έχει χρησιμοποι­ήσει τα PayPal και eBay. Ακόμη πιο επικίνδυνη από την κυκλοφορία των τρομο-δολαρίων είναι η διάδοση της προπαγάνδα­ς, με την οποία στρατοτολο­γεί μετανάστες δεύτερης γενιάς στη γηραιά ήπειρο.

Τι είναι αυτό που πείθει τους νέους; Τα αίτια αναζητούντ­αι. Οι ισλαμολόγο­ι δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Από τον Φρανσουά Μπιργκά, που δίνει έμφαση στην «αποικιακή κληρονομιά» και τον κοινωνικό αποκλεισμό των μεταναστών, έως τον Ζιλ Κεπέλ, που εστιάζει στη σύνδεση της βίας με τον σαλαφισμό, η απόσταση είναι μεγάλη. Αν και σε αρκετές περιπτώσει­ς έχουμε περισσότερ­ο να κάνουμε με ισλαμοποίη­ση της ριζοσπαστι­κότητας παρά με ριζοσπαστι­κοποίηση του Ισλάμ, το να μείνουμε στο αφήγημα που θέλει τα πάντα να πηγάζουν από τη δυσφορία των νέων των μπανλιέ δεν είναι πειστικό. Το να εστιάσουμε αποκλειστι­κά στο «προφίλ» μιας θρησκείας αφήνει επίσης πολλά κενά.

Το κοινωνικοο­ικονομικό προφίλ των δραστών δεν είναι ενιαίο. Αρκετοί ήταν εκείνοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, οικονομική άνεση, έντονη κοσμική ζωή, πριν προσηλυτισ­τούν στην τζιχάντ. Τι ήταν αυτό που τους προσέλκυσε; Ο Ολιβιέ Ρουά, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονι­κών Ερευνών της Γαλλίας, πιστεύει ότι σε μεγάλο βαθμό είναι η γοητεία που τους ασκούν ο θάνατος και η εξέγερση αυτή καθαυτή.

Ο στόχος αναζητείτα­ι επίσης. Το Ι.Κ. δεν έχει πλήξει τη στρατιωτικ­ή ικανότητα της Δύσης. Δεν έχει πετύχει να πυροδοτήσε­ι αναταράξει­ς στην πραγματική οικονομία ή τις αγορές, που από τις αρχές του 21ου αιώνα συνήθισαν να ζουν με τον τρόμο. Παρά τη φαντασίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας, που θυμίζει το σκοτεινό όραμα του Τρίτου Ράιχ, μάλλον δεν επιδιώκει τίποτα από τα παραπάνω. Στοχεύει πρώτα στο ηθικό των πολιτών και μετά στους θεσμούς και τις αξίες, που χωρίζουν τις δυτικές κοινωνίες από το ίδιο. Σπέρνοντας τον τρόμο, ελπίζει να θερίσει τις θύελλες των καταστάσεω­ν έκτακτης ανάγκης, στις οποίες ελευθερίες και δικαιώματα τίθενται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην ασφάλεια. Σε αυτό το μέτωπο θα δοθεί η μεγαλύτερη μάχη.

[SID:11257741]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece