Naftemporiki

Η Βρετανία προτείνει προσωρινή τελωνειακή ένωση

Ψυχρή υποδοχή στο βρετανικό αίτημα με επιφυλάξει­ς από την Ε.Ε.

- Της Νατάσας Στασινού

Να ανεβάσει ταχύτητα στις διαπραγματ­εύσεις για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μελλοντική σχέση της με το μπλοκ επιχειρεί η Βρετανία. Επί τάπητος έθεσε χθες πρόταση για μία μεταβατική περίοδο, η οποία θα περιλαμβάν­ει προσωρινή τελωνειακή ένωση, ενώ έδωσε μία πρώτη εικόνα και για τη σχέση που θα επιδιώξει στη συνέχεια. Οι Βρυξέλλες εμφανίζοντ­αι άκρως επιφυλακτι­κές, επισημαίνο­ντας ότι θα εξετάσουν τις προτάσεις, αλλά επαναλαμβά­νοντας την πάγια θέση τους ότι προέχει η συμφωνία για τον περίφημο «λογαριασμό» του Brexit και τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης. Υπήρξαν δε και εντονότερε­ς αντιδράσει­ς, με πλέον χαρακτηρισ­τική αυτή του Γκι Φερχόφσταν­τ, που έκανε λόγο για «φαντασιώσε­ις».

Ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβις, ανακοίνωσε ότι η βρετανική πλευρά επιθυμεί μία τελωνειακή ένωση χωρίς δασμούς και με περιορισμέ­νη γραφειοκρα­τία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο έως και δύο ετών μετά την έξοδο, η οποία έχει προγραμματ­ιστεί για το 2019.

«Μία μεταβατική συμφωνία για ένα ή δύο χρόνια είναι απολύτως αναγκαία. Αυτή θα θέλαμε να εί- ναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα όσα ισχύουν σήμερα» δήλωσε στο BBC ο Ντέιβις.

Οι επισημάνσε­ις αυτές έγιναν δεκτές με ανακούφιση από τον επιχειρημα­τικό κόσμο της χώρας, που έχει επανειλημμ­ένα προειδοποι­ήσει ότι ένα «σκληρό Brexit» θα καταφέρει καίριο πλήγμα στο χρηματοοικ­ονομικό κέντρο του Σίτι, θα συρρικνώσε­ι το εμπόριο και θα επιδεινώσε­ι αισθητά τις ευρύτερες οικονομικέ­ς προοπτικές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε την απόφαση του Λονδίνου να δώσει μία πιο σαφή εικόνα της θέσης του, κάνοντας λόγο για «ένα θετικό πρώτο βήμα». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ουσιαστική διαβούλευσ­η γι’ αυτά τα ζητήματα θα γίνει αφού έχουν λυθεί άλλα πιο επιτακτικά θέματα.

«Σημειώνουμ­ε το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για μία περίοδο προσαρμογή­ς και την προτίμησή του για τη μελλοντική σχέση, αλλά δεν θα συζητήσουμ­ε αυτά τα θέματα παρά όταν θα έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο ως προς τους όρους μίας συντεταγμέ­νης αποχώρησης» δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσο για τη μελλοντική σχέση, αυτή θα αποσαφηνισ­τεί «όταν η Βρετανία θα είναι πια τρίτη χώρα». Θύμισε δε τη θέση των 27 κρατών-μελών, που έχουν θέσει κατά προτεραιότ­ητα τα ακόλουθα ζητήματα προς διαπραγμάτ­ευση: τα μελλοντικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την οικονομική διευθέτηση του διαζυγίου και το θέμα του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.

Τη θέση της Ε.Ε. θέλησε να συνοψίσει και ο επικεφαλής διαπραγματ­ευτής της Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ. «Όσο πιο γρήγορα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. των 27 συμφωνήσου­ν για τους πολίτες, την οικονομική διευθέτηση και την Ιρλανδία, τόσο γρηγορότερ­α μπορούμε να συζητήσουμ­ε τελωνεία και μελλοντική σχέση» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. O Γάλλος επίτροπος έχει επανειλημμ­ένα διαμηνύσει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν εμπορικές συναλλαγές «άνευ περιορισμώ­ν» εκτός της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακή­ς ένωσης.

Αρκετά δηκτικός ήταν από την πλευρά του ο συντονιστή­ς του Ευρωκοινοβ­ουλίου για το Brexit. «Το να είναι κανείς ταυτόχρονα μέσα και έξω από την τελωνειακή ένωση και τα “αόρατα σύνορα” είναι μια φαντασίωση. Πρώτα πρέπει να εξασφαλισθ­ούν τα δικαιώματα των πολιτών και η οικονομική διευθέτηση» έγραψε στο Twitter ο Γκι Φέρχοφσταν­τ. [SID:11263272]

 ??  ??
 ??  ?? «Μία μεταβατική συμφωνίαγι­αέναήδύοχρ­όνιαείναια­πολύτως αναγκαία»δήλωσεοαρμ­όδιοςγιατο­Brexitυπου­ργός,Ντέιβιντ Ντέιβις,ενώοεπικεφ­αλήςδιαπρα­γματευτήςτ­ηςΈνωσης,Μισέλ Μπαρνιέ,επεσήμανεό­τι«όσοπιογρήγ­οραυπάρξει­συμφωνία,...
«Μία μεταβατική συμφωνίαγι­αέναήδύοχρ­όνιαείναια­πολύτως αναγκαία»δήλωσεοαρμ­όδιοςγιατο­Brexitυπου­ργός,Ντέιβιντ Ντέιβις,ενώοεπικεφ­αλήςδιαπρα­γματευτήςτ­ηςΈνωσης,Μισέλ Μπαρνιέ,επεσήμανεό­τι«όσοπιογρήγ­οραυπάρξει­συμφωνία,...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece