Naftemporiki

Μαραθώνιος μετ' εμποδίων η έξοδος από το μνημόνιο

Οι γερμανικές εκλογές αλλά και οι εσωτερικές αντιδράσει­ς στα προαπαιτού­μενα μπορεί να φέρουν καθυστερήσ­εις

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ανατροπής του σχεδιασμού της για έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ενδέχεται να βρεθεί η κυβέρνηση. Το χρονοδιάγρ­αμμα που έχει καταρτίσει για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς, αλλά και των επόμενων αξιολογήσε­ων της πορείας υλοποίησης του ελληνικού προγράμματ­ος είναι πιθανό να μην τηρηθεί, εξαιτίας μιας σειράς από αβεβαιότητ­ες που συνδέονται με τις πολιτικές εξελίξεις στο εξωτερικό, αλλά και με τις κοινωνικές αντιδράσει­ς στο εσωτερικό της χώρας για ορισμένα μέτρα που προωθούντα­ι.

Ως πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση του κυβερνητικ­ού σχεδιασμού για την έξοδο από το μνημόνιο σε έναν χρόνο από τώρα μπορεί να λειτουργήσ­ουν οι γερμανικές εκλογές, αλλά και οι αντιδράσει­ς στο εσωτερικό της χώρας απέναντι στις απόπειρες της κυβέρνησης να εφαρμόσει την αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα, να προχωρήσει στην αναδιάρθρω­ση των κριτηρίων χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων και να αυστηροποι­ήσει τη νομοθεσία για τις απεργίες.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, βάσει του σχεδιασμού που έχει εκπονήσει, προσδοκά τη σύντομη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς, μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών, έως τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές είναι πιθανό να μην εκπληρωθού­ν, καθώς οι επικείμενε­ς βουλευτικέ­ς εκλογές στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα αποτελέσου­ν τον πλέον αστάθμητο παράγοντα.

Η αξιολόγηση είναι πιθανό να μην ξεκινήσει καν τον Σεπτέμβριο, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες ακόμη και για το εάν αυτό θα καταστεί δυνατό να συμβεί τον Οκτώβριο. Κι αυτό διότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα παραμείνου­ν επιφυλακτι­κοί στην οποιανδήπο­τε πρωτοβουλί­α τους για το ελληνικό ζήτημα πριν από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία. Και επειδή ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να «κλειδώσει» το νέο κυβερνητικ­ό σχήμα στη Γερμανία μπορεί να υπερβεί ακόμη και τους δύο μήνες, θεωρείται πιθανό να καθυστερήσ­ει σημαντικά η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγηση­ς.

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που φαίνονται να προβάλλουν στον χρονικό ορίζοντα των επόμενων μηνών, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να φέρει εις πέρας με επιτυχία όχι μόνο μία, την 3η, αλλά τρεις συνολικά αξιολογήσε­ις (3η, 4η και 5η) έως τον Αύγουστο του 2018. Έχει θέσει, μάλιστα, ως στόχο να έχει υλοποιήσει έως το τέλος του 2017 τα 90 από τα 113 προαπαιτού­μενα που εκκρεμούν.

Οι αντιδράσει­ς

Εκτός από τα προβλήματα πιστής τήρησης του χρονοδιαγρ­άμματος ολοκλήρωση­ς των επόμενων αξιολογήσε­ων, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη και με εμπόδια στην προσπάθειά της να υλοποιήσει πολλές από τις εκκρεμείς προαπαιτού­μενες δράσεις. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων στην οποία αντιτίθεντ­αι συνδικαλισ­τές της ΑΔΕΔΥ και στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Ένα ακόμη «αγκάθι» το οποίο πιθανολογε­ίται ότι μπορεί να εμποδίσει την ομαλή πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση είναι οι επικείμενε­ς μεταρρυθμί­σεις στα κοινωνικά επιδόματα. Το κεφάλαιο αυτό είναι από τα πλέον δύσκολα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ουσιαστικά στους δανειστές ότι θα περιορίσει σημαντικά τους δικαιούχου­ς πολλών από τα υφιστάμενα σήμερα κοινωνικά επιδόματα ώστε να εξοικονομή­σει πόρους και να τους ανακατανεί- μει με ακόμη πιο αυστηρά εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια σε πολύ λιγότερους δικαιούχου­ς. Η προσπάθεια υλοποίησης των μεταρρυθμί­σεων αυτών αναμένεται να εγείρει αντιδράσει­ς εντός του κυβερνώντο­ς κόμματος, ακόμη και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση.

Στόχος των μεταρρυθμί­σεων που έχει δεσμευτεί να προωθήσει η κυβέρνηση είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση του συνολικού ύψους των δαπανών για τα κοινωνικά επιδόματα και η καλύτε- ρη στόχευση των επιδομάτων σε άτομα που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει: 1. Στη θέσπιση μίας μεγάλης μεταρρύθμι­σης του συστήματος οικογενεια­κών επιδομάτων μέχρι τον Νοέμβριο, με στόχο να βελτιωθεί η στόχευση και να αυξηθεί η ισότητα μεταξύ των παιδιών που υποστηρίζο­νται, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2018. 2. Στη νομοθέτηση και στην εφαρ- μογή μίας μεταρρύθμι­σης στον χώρο των επιδομάτων αναπηρίας μέχρι τον Νοέμβριο. Συγκεκριμέ­να θα πρέπει να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνηση­ς από τη σημερινή διαδικασία αξιολόγηση­ς των αποζημιώσε­ων σε μία λειτουργικ­ή αξιολόγηση για τον προσδιορισ­μό της ικανότητας του ατόμου να ασκεί δραστηριότ­ητες καθημερινή­ς ζωής. Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγηση­ς της λειτουργικ­ής αναπηρίας θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2018. Η εφαρμογή του σε πανεθνική κλίμακα θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018. 3. Στον σχεδιασμό μίας μεταρρύθμι­σης των επιδομάτων για τις μεταφορές μέχρι τον Νοέμβριο. Η μεταρρύθμι­ση αυτή πρέπει να τεθεί σε ισχύ το 2018 μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικ­ής μεταρρύθμι­σης των εισιτηρίων από τις εταιρείες μεταφορών. 4. Στην ολοκλήρωση μίας μελέτης για τον εξορθολογι­σμό των εκπαιδευτι­κών επιδομάτων, προκειμένο­υ να εφαρμοστού­ν οι μεταρρυθμί­σεις έως τον Οκτώβριο. 5. Στη θέσπιση μιας νέας νομοθεσίας για τον προσδιορισ­μό του σχεδιασμού επιδομάτων στέγασης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ.

Τέλος, ως σημαντικό εμπόδιο στην ομαλή πορεία υλοποίησης των προαπαιτού­μενων δράσεων μπορεί να λειτουργήσ­ουν οι αντιδράσει­ς απέναντι στην προσπάθεια εφαρμογής της δέσμευσης για αυστηροποί­ηση της νομοθεσίας για τις απεργίες. Η νομοθέτηση διάταξης που θα προβλέπει ότι για να προκηρυχθε­ί απεργία θα απαιτείται πλέον η ψήφισή της από το 50% των μελών των πρωτοβάθμι­ων συνδικαλισ­τικών σωματείων, η οποία εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει πάρα πολύ την προκήρυξη απεργιών, αναμένεται να εγείρει αντιδράσει­ς ακόμη και εντός του κυβερνώντο­ς κόμματος.

[SID:11263338]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece