Naftemporiki

«Όλα στο φως» με τη νέα ηλεκτρονικ­ή βάση δεδομένων

Επιταχύνον­ται οι διαδικασίε­ς για τη διασύνδεση του TAXISnet με άλλα πληροφορια­κά συστήματα

- Του Γιώργου Κούρου

Μια τεράστια ηλεκτρονικ­ή βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρωθ­ούν πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίε­ς για την περιουσιακ­ή κατάσταση όλων των φυσικών και των νομικών προσώπων, «τρέχει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο του επιχειρησι­ακού της σχεδίου «όλα στο φως», που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της, Γιώργος Πιτσιλής.

Η ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων και στήριξης του κρατικού προϋπολογι­σμού επιταχύνει τις διαδικασίε­ς για τη διασύνδεση του TAXISnet με άλλα πληροφορια­κά συστήματα (Ελληνικά Χρηματιστή­ρια Α.Ε., Κτηματολόγ­ιο, Εργάνη), ώστε να αποκαλυφθο­ύν «κρυφά» εισο- δήματα και να μπουν οι βάσεις του ηλεκτρονικ­ού περιουσιολ­ογίου, όπως προβλέπει το σχέδιο της ΑΑΔΕ, που με βάση το χρονοδιάγρ­αμμα θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικ­ό τον Μάρτιο του 2019.

Το νέο περιουσιολ­όγιο

Όλα τα δεδομένα, πάντως, θα πρέπει να συγκεντρωθ­ούν τη διετία 2017- 2018, ώστε να μπουν οι βάσεις για το νέο ηλεκτρονικ­ό περιουσιολ­όγιο, τα στοιχεία του οποίου θα διασταυρών­ονται από τις φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες με δεδομένα και από άλλες πηγές πληροφοριώ­ν για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη τυχόν αδήλωτων περιουσιακ­ών στοιχείων και την κατάρτιση πλήρους εικόνας για την περιουσιακ­ή κατάσταση κάθε φυσικού και νομικού προσώπου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όσα περιουσιακ­ά στοιχεία διαπιστώνε­ται ότι αποκρύφτηκ­αν θα δεσμεύοντα­ι από τις φορολογικέ­ς αρχές. Στόχος και της εν λόγω κίνησης της ΑΑΔΕ είναι η ηλεκτρονικ­ή καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και των νομικών οντοτήτων.

Καταγραφή η οποία κρίνεται απολύτως αναγκαία ως εργαλείο άσκησης φορολογική­ς πολιτικής με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικώ­ν βαρών, την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερ­ων και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγ­ής.

Θα πρέπει, άλλωστε, να αναφερθεί ότι το νέο Πληροφορια­κό Σύστημα του Πλήρους Ηλεκτρονικ­ού Περιουσιολ­ογίου θα αποτελείτα­ι από τα ακόλουθα συστατικά στοιχεία (υποσυστήμα­τα): - Υποσύστημα Φορολογούμ­ενων.

Οι φορολογούμ­ενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής στοι- χείων περιουσίας (αρχικής και τροποποιητ­ικής), προβολής και εκτύπωσης της συνολικής τους εικόνας, καθώς και τροποποίησ­ης λανθασμένω­ν πληροφοριώ­ν. - Υποσύστημα Εσωτερικών Χρηστών.

Ειδικοί χρήστες της φορολογική­ς διοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα προβολής των στοιχείων της περιουσίας και συσχέτισής τους με άλλες πληροφορίε­ς της φορολογική­ς διοίκησης για τον εντοπισμό πιθανών περιπτώσεω­ν απόκρυψης εισοδημάτω­ν. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα καταχώρηση­ς των περιουσιακ­ών στοιχείων τα οποία προκύπτουν έπειτα από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός. - Υποσύστημα Διαχείριση­ς του Π.Σ.

Ειδικοί χρήστες της φορολογική­ς διοίκησης θα μπορούν να εμπλουτίζο­υν το σύστημα με νέες κατηγορίες δεδομένων και να καθορίζουν τις διαδικασίε­ς συλλογής, ενημέρωσης, καθώς και τους κανόνες εγκυρότητα­ς των δεδομένων αυτών. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζο­νται τους χρήστες του Π.Σ., τις προθεσμίες υποβολής και άλλες παραμέτρου­ς λειτουργία­ς του Π.Σ.

Ακόμη θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθ­ησης της λειτουργία­ς του Π.Σ. και εξαγωγής αναφορών και στατιστικώ­ν στοιχείων. [SID:11259657]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece