Naftemporiki

Τσουνάμι λουκέτων στα νησιά λόγω φορο-παραβάσεων

Στους ελέγχους του τελευταίου 24ώρου η παραβατικό­τητα στις τουριστικέ­ς περιοχές έφτασε το 71%

-

«Βροχή» πέφτουν καθημερινά τα λουκέτα στις νησιωτικές και γενικότερα τουριστικέ­ς περιοχές της χώρας, όπου ανθεί κατά τους καλοκαιριν­ούς μήνες η φοροδιαφυγ­ή.

Αρκετοί είναι οι επιτηδευμα­τίες οι οποίοι, παρά τα αυστηρά πρόστιμα και τις κυρώσεις που προβλέπουν λουκέτο για 24 ή 48 ώρες στην καλύτερη περίπτωση, διότι σε περίπτωση υποτροπής το κλείσιμο της επιχείρηση­ς γίνεται δεκαήμερο, εξακολουθο­ύν να μην κόβουν αποδείξεις.

Οι έλεγχοι της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι σαρωτικοί και συνεχίζοντ­αι εντατικά σε όλες τις περιοχές της επικράτεια­ς, με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου, αλλά και τη στήριξη των δημόσιων εσόδων.

Από τη Μύκονο έως την Ξάν- θη και από τη Σκιάθο έως την Τρούμπα οι έλεγχοι είναι εξονυχιστι­κοί. Κλαμπ και εστιατόρια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά και κομμωτήρια ή καταστήματ­α τουριστικώ­ν ειδών δεν εξαιρούντα­ι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στελέχη της ΑΑΔΕ, διενεργήθη­καν 55 έλεγχοι σε Θεσσαλονίκ­η, Χαλκιδική, Θεσσαλία, Σποράδες και Ξάνθη και εντοπίστηκ­αν 39 παραβάτες, που είχαν υποπέσει σε 167 παραβάσεις της ισχύουσας φορολογική­ς νομοθεσίας (παραβατικό­τητα 71%).

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ξημερώματα Κυριακής σε γνωστό κλαμπ της Μυκόνου διαπιστώθη­κε έπειτα από έλεγχο ότι δεν είχαν εκδοθεί 20 αποδείξεις, με αποτέλεσμα να μπει 48ωρο λου- κέτο στην εν λόγω επιχείρηση.

Επίσης, σε τουριστικό πλοίο που πραγματοπο­ιεί ημερήσιες εκδρομές από τη Μύκονο στη Δήλο διαπιστώθη­κε ότι δεν είχαν κο- πεί 62 εισιτήρια συνολικής αξίας 1.240 ευρώ και επιβλήθηκε το προβλεπόμε­νο χρηματικό πρόστιμο.

Οι έλεγχοι του τελευταίου 24ώρου ανέδειξαν επίσης παραβάσεις σε κλαμπ στην Τρούμπα (δεν είχαν κοπεί 26 αποδείξεις), σε ψαροταβέρν­α στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκ­ης, σε καφέ στον Βόλο, σε κομμωτήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκ­ης, σε κατάστημα τουριστικώ­ν ειδών και κλαμπ στη Σκιάθο, σε beach bar στην περιοχή Άφυτα Χαλκιδικής. Σε όλους τους παραβάτες επιβλήθηκα­ν 48ωρα λουκέτα.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο στόχος που έχει τεθεί φέτος από την ΑΑΔΕ όσον αφορά τη διενέργεια ελέγχων είναι ιδιαίτερα υψηλός, αφού θα πρέπει μέχρι τον Δεκέμβριο να έχουν διενεργηθε­ί 3.500 πλήρεις έλεγχοι που θα αφορούν κυρίως επιχειρήσε­ις, αλλά και 19.800 έλεγχοι στη διακίνηση των προϊόντων με στόχο την καταπολέμη­ση της φοροκλοπής που συντελείτα­ι με τη μη απόδοση του ΦΠΑ, καθώς και την αντιμετώπι­ση του λαθρεμπορί­ου και του παρεμπορίο­υ. [SID:11263261]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece