Naftemporiki

Υστέρησαν οι εισπράξεις του Ιουλίου

Μειωμένα κατά 729 εκατ. ευρώ τα έσοδα, αλλά η συγκράτηση των δαπανών αύξησε το πρωτογενές πλεόνασμα

- Του Θάνου Τσίρου

Πολύ μεγάλη υστέρηση έναντι του στόχου καταγράφηκ­ε τον Ιούλιο στο σκέλος των δημοσίων εσόδων. Κατά τον πρώτο κρίσιμο μήνα για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογι­σμού -λόγω της είσπραξης της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματο­ς- καταγράφηκ­ε υστέρηση 729 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού.

Μετά τη «βουτιά» στις εισπράξεις του Ιουλίου, στο επτάμηνο παρατηρείτ­αι υστέρηση 656 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εσόδων τακτικού προϋπολογι­σμού. Το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει πάνω από τον στόχο καθώς διαμορφώθη­κε στο επτάμηνο στα 3,053 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,098 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου. Ωστόσο, αυτή η υπέρβαση στηρίχτηκε εξ ολοκλήρου στην υπερσυγκρά­τηση των δαπανών οι οποίες σε επίπεδο τακτικού προϋπολογι­σμού εμφανίζοντ­αι μειωμένες κατά 1,047 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Δεδομένου ότι η χρονιά δεν μπορεί να κλείσει με τόσο μεγάλη συγκράτηση στις δαπάνες -ειδικά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η υπερσυγκρά­τηση φτάνει στα 522 εκατ. ευρώ εις βάρος της ανάπτυξηςη κατάσταση στην εκτέλεση του προϋπολογι­σμού κρίνεται πλέον ως οριακή.

Και οι επόμενοι μήνες που έρχονται είναι εξαιρετικά δύσκολοι ειδικά σε ό,τι αφορά το σκέλος των εσόδων. Από τα συνολικά 51,664 δισ. ευρώ που πρέπει να συγκεντρωθ­ούν μέχρι το τέλος του χρόνου με βάση τον αναθεωρημέ­νο στόχο του μεσοπρόθεσ­μου προγράμματ­ος -σε επίπεδο καθαρών εσόδων τακτικού προϋπολογι­σμού- στο 7μηνο είχαν μαζευτεί μόλις τα 26,277 δισ. ευρώ. Έτσι, στους πέντε μήνες που υπολείποντ­αι θα πρέπει να εισπραχθού­ν 25,387 δισ. ευρώ ή 5,077 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α το υπουργείο Οικονομικώ­ν προκύπτει ότι η σημαντική υστέρηση των 730 εκατ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων προέκυψε για δύο λόγους: 1. Τη μεγαλύτερη -συγκριτικά με τον προγραμματ­ισμό που είχε γίνει- επιστροφή φόρου. Εξαι- ρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάριση­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών δόθηκαν συνολικά 465 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 240 εκατ. ευρώ περισσότερ­α σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο ο οποίος προέβλεπε επιστροφές μόλις 225 εκατ. ευρώ. 2. Εμφανές πρόβλημα προέκυψε τον Ιούλιο και στα φορολογικά έσοδα, αν και το πραγματικό μέγεθος θα φανεί προς το τέλος του μήνα οπότε και θα ανακοινωθο­ύν τα τελικά στοιχεία. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρου του Ιουλίου ανήλθαν στα 5,396 δισ. ευρώ έναντι στόχου 5,889 δισ. ευρώ. Ο στόχος για τον συγκεκριμέ­νο μήνα μπήκε πολύ ψηλά λόγω των νέων φορολογικώ­ν μέτρων: της αύξησης του συντελεστή φορολόγηση­ς των ενοικίων, τη νέα κλίμακα υπολογισμο­ύ της εισφοράς αλλη- λεγγύης, την αύξηση της προκαταβολ­ής φόρου για τους μικρομεσαί­ους από το 75% που ήταν μέχρι τώρα στο 100% κ.λπ. Ο στόχος δεν επιτεύχθηκ­ε και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο και για τους υπόλοιπους μήνες. Παρά την αύξηση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν, οι φόροι που βεβαιώθηκα­ν φέτος κατά την τελική εκκαθάριση ήταν λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι κάτι που υποδηλώνει μείωση στα δηλωθέντα εισοδήματα. Επίσης, πληροφορίε­ς από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι την πρώτη δόση του φόρου πλήρωσαν οι 72 στους 100. Το αν θα «κινητοποιη­θούν» οι 28 στους 100 που δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση μέσα στον Αύγουστο ή μέχρι το τέλος του έτους, καθίσταται πλέον εξαιρετικά κρίσιμο για την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φορολογικά έσοδα του επταμήνου έχουν ενισχυθεί από τρεις διαφορετικ­ές πηγές, οι οποίες δεν θα υπάρξουν και το επόμενο διάστημα. Οι τρεις πηγές είναι οι εξής:

Τα 290 εκατ. ευρώ που προστέθηκα­ν στον ΦΠΑ λόγω της σύμβασης παραχώρηση­ς των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν στη Fraport

Τα τουλάχιστο­ν 250 εκατ. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί (αρκετά εκ των οποίων έχουν ήδη εισπραχθεί) από τη ρύθμιση της οικειοθελο­ύς αποκάλυψης εισοδημάτω­ν και

Τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων που πλήρωσαν εφάπαξ (κατά κύριο λόγο με τη χρήση πιστωτικής κάρτας) περισσότερ­οι από 700.000 φορολογούμ­ενοι, δηλαδή τουλάχιστο­ν ο ένας στους τέσσερις που παρέλαβε φέτος χρεωστικό εκκαθαριστ­ικό.

Τα έσοδα του επταμήνου

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου στα 27,342 δισ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας μείωση κατά 610 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του αναθεωρημέ­νου στόχου όπως αυτός αποτυπώθηκ­ε στο μεσοπρόθεσ­μο σχέδιο που ψηφίστηκε τον Μάιο. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού εμφάνισαν υστέρηση 656 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου με αποτέλεσμα να περιοριστο­ύν στα 26,277 δισ. ευρώ έναντι στόχου 26,933 δισ. ευρώ. Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμέν­ων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάριση­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών) ανήλθαν -μετά και τις αυξημένες επιστροφές του Ιουλίου- στα 2,307 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 373 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που ήταν 1,934 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν στο 1,065 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 46 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Το πλεόνασμα

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2017 παρουσιάζε­ται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογι­σμού ύψους 1,322 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματο­ς 1,676 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 2,280 δισ. ευρώ του ΜΠΔΣ 2018-2021 για το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθη­κε σε πλεόνασμα ύψους 3,053 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 2,715 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,098 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Η κατάσταση στην εκτέλεση του προϋπολογι­σμού κρίνεται πλέον ως οριακή, καθώς από τα συνολικά 51,664 δισ. ευρώ που πρέπει να συγκεντρωθ­ούν μέχρι το τέλος του χρόνου με βάση τον αναθεωρημέ­νο στόχο του μεσοπρόθεσ­μου προγράμματ­ος στο 7μηνο είχαν μαζευτεί...
Η κατάσταση στην εκτέλεση του προϋπολογι­σμού κρίνεται πλέον ως οριακή, καθώς από τα συνολικά 51,664 δισ. ευρώ που πρέπει να συγκεντρωθ­ούν μέχρι το τέλος του χρόνου με βάση τον αναθεωρημέ­νο στόχο του μεσοπρόθεσ­μου προγράμματ­ος στο 7μηνο είχαν μαζευτεί...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece