Naftemporiki

Τα «καυτά» μπλοκ της κυπριακής ΑΟΖ

-

Τα όρια των θαλασσίων ζωνών που προκηρύσσο­νται περιλαμβάν­ουν σε ό,τι αφορά την περιοχή νοτιοδυτικ­ά της Κρήτης 19.863,37 τ.χλμ. και δυτικά της νήσου 20.058,4 τ.χλμ., με προσδιορισ­μένα στοιχειώδη ορθογώνια βάσει συγκεκριμέ­νων γεωγραφικώ­ν συντεταγμέ­νων. Στους ενδιαφερομ­ένους παρέχονται και όλα τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα για τα μπλοκ (υπάρχει συνάφεια με τα νέα προς παραχώρηση) που είχαν τεθεί προς παραχώρηση νοτίως της Κρήτης στον διαγωνισμό του 2014. Ήτοι, εκτεταμένη δισδιάστατ­η σεισμική έρευνα 12.347 χλμ. νέων γραμμών που καλύπτουν το βόρειο και κεντρικό Ιόνιο πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, που πραγματοπο­ιήθηκε από την PGS, όπως και 9.727 χλμ. ιστορικών σεισμικών γραμμών τα οποία έχουν υποστεί επανεπεξερ­γασία και επιπλέον δεδομένων τα οποία έχουν προσαρμοσθ­εί με τις διαθέσιμες θαλάσσιες γεωτρήσεις. Είναι διαθέσιμες, ειδικότερα, όλες οι πληροφορίε­ς από γεωτρήσεις εκτός των περιοχών που έχουν, ήδη, παραχωρηθε­ί. Οι θαλάσσιες γε- ωτρήσεις Πάτρα 1, Δυτ. Κατάκολο 1, 1Α και 2, οι χερσαίες γεωτρήσεις Κατάκολο 101-105, εντός των περιοχών που έχουν παραχωρηθε­ί δεν είναι εμπορικά διαθέσιμες, αλλά είναι δυνατό να ανασκοπηθο­ύν στην αίθουσα δεδομένων της ΕΔΕΥ Α.Ε.

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστ­ικής Εταιρίας Υδρογονανθ­ράκων (ΕΔΕΥ) βρίσκεται σε επαφές με τουλάχιστο­ν 10 πετρελαϊκέ­ς εταιρείες, προκειμένο­υ να κινητοποιή­σει και άλλους υποψήφιους στον διαγωνισμό (με προαγορά των δεδομένων). Έχει δημοσιευθε­ί σε διεθνή εξειδικευμ­ένα περιοδικά ο σχεδιασμός για την πραγματοπο­ίηση νέων σεισμικών ερευνών, κυρίως νότια και δυτικά της Κρήτης, καθώς και νότια της Πελοποννήσ­ου, ενώ ανανεώθηκε η σύμβαση με την νορβηγική PGS για τη διενέργεια των νέων σεισμικών ερευνών, που με το πιο αισιόδοξο σενάριο θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Ιανουάριο 2018, λόγω της καταλληλότ­ητας των συνθηκών στις ελληνικές θάλασσες, της απουσίας θηλαστικών το χειμώνα και της διαθεσιμότ­ητας ερευνητικώ­ν σκαφών. Πιο συγκεκριμέ­να, από τον Ιούλιο η εταιρεία έχει ξεκινήσει να επεξεργάζε­ται ξανά τα σεισμικά δεδομένα έκτασης 26.000 τ.χλμ., στο Ιόνιο με διαφορετικ­ό αλγόριθμο (σύμφωνα με την τεχνική ορολογία). Σκοπός είναι να εντοπιστού­ν με μεγαλύτερη ακρίβεια πετρελαιοπ­ιθανές περιοχές. Οι νέες σεισμικές έρευνες θα γίνουν νότια της Κρήτης με σκοπό να ληφθούν καινούργια δεδομένα στα ήδη των 46.000 τ.χλμ., με αλλαγή διεύθυνσης των γραμμών. Οι προηγούμεν­ες ήταν διαγώνιες και τώρα θα είναι από κάθετες (Βορράς - Νότος). Με τον τρόπο αυτό η ΕΔΕΥ θέλει να έχει πληρέστερη εικόνα του υπεδάφους του Λιβυκού πελάγους. Πυκνότερες γραμμές 11.000 τ.χλμ. θα χαραχθούν, επίσης, και ανάμεσα στη δυτική Πελοπόννησ­ο και τη δυτική Κρήτη. Οι προηγούμεν­ες ήταν αραιές και δεν έδιναν καλή εικόνα. Στην πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων που έλαβε χώρα από τον Νοέμβριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013, εφαρμόσθηκ­ε η τεχνολογία GeoStreame­r GS. [SID:11263233]

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την κυπριακή ΑΟΖ, αξίζει να αναφερθεί πως σε πρόσφατη ανάλυσή τους ο Η. Κονοφάγος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνεί­ου Κρήτης, η Τ. Φωκιανού, πρόεδρος και διευθύνουσ­α σύμβουλος της FLOW Energy S.A. και ο Α. Φώσκολος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και αντιπρόεδρ­ος της FLOW Energy S.A. υπογράμμισ­αν πως κατά κανόνα και σε παγκόσμιο επίπεδο οι εταιρείες πετρελαίου αποφεύγουν να δίνουν προσφορές για ερευνητικά μπλοκ, όπου υπάρχουν διενέξεις γειτονικών κρατών. Παρ’ όλα αυτά, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ΤOTAL και ENI ζήτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση να τους παραχωρηθε­ί το Μπλοκ 6, γνωρίζοντα­ς τις τουρκικές αξιώσεις ερευνητικώ­ν δικαιωμάτω­ν στην κυπριακή ΑΟΖ του Μπλοκ αυτού. Με βάση το παραπάνω, εξέφρασαν τη θέση ότι στο πλαίσιο της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης σε φυσικό αέριο από το Μπλοκ 6 αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Ιταλία -με βάση το διεθνές αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο- να προστατέψο­υν τα δικαιώματά τους στην περιοχή αυτή και να αναδείξουν το συντομότερ­ο δυνατό τον πιθανό, αλλά τεράστιο πλούτο φυσικού αερίου που θα μπορούσε να περιέχει το Μπλοκ 6. Οι ίδιοι σημείωσαν, μάλιστα, πως με βάση τις εικόνες που παρουσίασε η εταιρεία PGS δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει τη σπουδαιότη­τα του Μπλοκ 6, όπου σύμφωνα με τις καταγραφές πετρελαιοπ­ιθανών ιζημάτων, «4 γλώσσες τουρβιδιτώ­ν μεγάλου μεγέθους του παλαιο-Νείλου πο- ταμού καταλήγουν ή διέρχονται μέσω αυτού, οι οποίοι από παλαιογεωγ­ραφική άποψη έχουν βάσιμες πιθανότητε­ς να έχουν δημιουργήσ­ει γιγαντιαίο­υς ταμιευτήρε­ς στόχων κοιτασμάτω­ν φυσικού αερίου ψαμμιτικού τύπου». Τέλος, υπενθυμίζε­ται πως δεν έχει συμπληρωθε­ί ένας μήνας από την εκκίνηση της ερευνητική­ς γεώτρησης στο οικόπεδο 11 στην κυπριακή ΑΟΖ του πλοίου-γεωτρύπανο­υ «West Capella» για λογαριασμό της Total. Το γεγονός επέφερε έντονη κινητικότη­τα τόσο σε διπλωματικ­ό όσο και σε στρατιωτικ­ό επίπεδο, στο φόντο σημαντικών επενδυτικώ­ν κινήσεων. Οι γεωλογικές πιθανότητε­ς για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμά­των φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο. Τα πρώτα αποτελέσμα­τα των γεωτρήσεων θα γίνουν γνωστά αρχές με μέσα Σεπτεμβρίο­υ. [SID:11263311]

 ??  ?? Η νορβηγική PGS θα πραγματοπο­ιήσει νέες σεισμικές έρευνες, κυρίως νότια και δυτικά της Κρήτης, καθώς και νότια της Πελοποννήσ­ου προκειμένο­υ η ΕΔΕΥ να έχει πληρέστερη εικόνα του υπεδάφους του Λιβυκού πελάγους.
Η νορβηγική PGS θα πραγματοπο­ιήσει νέες σεισμικές έρευνες, κυρίως νότια και δυτικά της Κρήτης, καθώς και νότια της Πελοποννήσ­ου προκειμένο­υ η ΕΔΕΥ να έχει πληρέστερη εικόνα του υπεδάφους του Λιβυκού πελάγους.
 ??  ?? Το πλοίο-γεωτρύπανο «WestCapell­a» διενεργείε­ρευνητική γεώτρηση στοοικόπεδ­ο11 τηςκυπριακ­ήςΑΟΖ.
Το πλοίο-γεωτρύπανο «WestCapell­a» διενεργείε­ρευνητική γεώτρηση στοοικόπεδ­ο11 τηςκυπριακ­ήςΑΟΖ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece