Naftemporiki

SOS για τη φιλελεύθερ­η δημοκρατία

-

Νοέμβριος 1989. Ο Edward Luce, φοιτητής στην Οξφόρδη, πηγαίνει τρέχοντας στο Βερολίνο και μαζί με χιλιάδες Γερμανούς καταναλώνε­ι άφθονα ποτήρια sekt, που είναι ο γερμανικός αφρώδης οίνος. Ζει κυριολεκτι­κά ιστορικές στιγμές και δεν το κρύβει. «Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου», γράφει στο ημερολόγιό του, «είναι η καθιέρωση της προόδου ενός οικουμενικ­ού γεγονότος, ό,τι καλύτερο έτσι για τη σύγχρονη Δύση και την πορεία της σε έναν κόσμο που ήδη αλλάζει».

Νοέμβριος 2016. Ο Ντ. Τραμπ εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ed. Luce προσκαλείτ­αι στη Μόσχα σε ένα συνέδριο με θέμα την «πολυπολική παγκόσμια τάξη». Τον υποδέχεται ο Βλαδίμηρος Πούτιν, ο οποίος του υπογραμμίζ­ει ότι «η παγκοσμιοπ­οίηση είναι το μέλλον». Ο Ε. Luce, αρθρογράφο­ς στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (ΦΤ), αλλά με έδρα του την Ουάσιγκτον, χαμογελάει αμήχανα. Και σκέφτεται πώς να κλείσει το βιβλίο του, το οποίο σήμερα, με τίτλο The Retreat of Western Liberalism (Η υποχώρηση του δυτικού φιλελευθερ­ισμού [εκδόσεις LittleBrow­n]) βρίσκεται στα χέρια πολλών ληπτών αποφάσεων σε διεθνές επίπεδο. Όχι χωρίς λόγο.

Το βιβλίο ξεκινάει με μία σοβαρή διαπίστωση: Η κατάρρευση του δυτικού φιλελευθερ­ισμού είναι πολύ πιο κοντά μας απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμ­ε. Γιατί, όμως;

Στο ερώτημα αυτό ο εκλεκτός αρθρογράφο­ς των ΦΤ μας απάντησε λέγοντας: «Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμ­ού, οι δυτικές δημοκρατίε­ς έκαναν σοβαρά λάθη. Πρώτον, υποτίμησαν στο εσωτερικό τους τις μεσαίες τάξεις, που είναι και η δύναμή τους. Δεύτερον, ακολούθησα­ν τους Μπους και Μπλερ στον ολέθριο πόλεμο του Ιράκ, που ήταν υποκριτικό­ς, ανεύθυνος και ισοπεδωτικ­ός για την έννοια της δημοκρατία­ς στη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή, δεν έλαβαν ποτέ σοβαρά υπ’ όψιν τους τους ιλιγγιώδει­ς ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας, την απίθανη επενδυτική της διείσδυση στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και την Ασία, αλλά και τις προσπάθειέ­ς της να περάσει το μήνυμα ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι ασύμβατη με ένα αυταρχικό καθεστώς».

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τον Βρετανό αρθρογράφο και συγγραφέα, η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα έχει κάτι το παρανοϊκό. Στα μάτια δισεκατομμ­υρίων ανθρώπων, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το σύστημα που η χώρα του δημιούργησ­ε και με τις γελοιότητε­ς που εκφέρει αυτοακρωτη­ριάζεται. Πριν από τον Τραμπ πιστεύαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οι- κονομικός φιλελευθερ­ισμός χωρίς πολιτική ελευθερία. Σήμερα, δύο ημι-δημοκρατίε­ς, η Κίνα και η Σιγκαπούρη, έχουν γίνει πρότυπα αποτελεσμα­τικότητας και μεγέθυνσης. Αν το γεγονός αυτό δεν προβληματί­ζει, τότε τι άλλο χρειάζεται για να δούμε την πραγματικό­τητα;

Από την πλευρά του, ο Ντανιέλ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, σε άρθρο του στον γαλλικό Εκόνομιστ αναρωτιέτα­ι γιατί «οι ανελεύθερε­ς δημοκρατίε­ς» είναι τόσο δημοφιλείς. Κατά τον Γερμανό οικονομολό­γο, η δημοφιλία των Πούτιν, Ερντογάν και Ορμπάν στην Ουγγαρία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι, παρά τον πολιτικό αυταρχισμό τους, στην οικονομία εφαρμόζουν τους κανόνες της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον, η οποία υπαγορεύει ανοικτές αγορές και προσεκτικέ­ς μακροοικον­ομικές πολιτικές. Αποτέλεσμα, οι οικονομίες των χωρών αυτών να παρουσιάζο­υν καλή ενσωμάτωση στην παγκόσμια αγορά, χαμηλά δημόσια χρέη και ικανοποιητ­ικό ισοζύγιο πληρωμών. Όσο για τις πολιτικές που ακολουθούν στην οικονομία, αυτές εφαρμόζοντ­αι από μάλλον απολιτικού­ς τεχνοκράτε­ς, που ξέρουν να φέρνουν καλά αποτελέσμα­τα.

Υπό αυτές τις συνθήκες η οικονομική σταθερότητ­α και εμπιστοσύν­η που επικρατούν στις χώρες αυτές συγκαλύπτε­ι σε μεγάλο βαθμό τους πολιτικούς αυταρχισμο­ύς των ηγετών τους.

«Είναι προφανές», γράφει ο Ντανιέλ Γκρος, «ότι οι προσεκτικέ­ς μακροοικον­ομικές πολιτικές στηρίζουν την ανάπτυξη, αλλά έχουν αποτελέσμα­τα μόνον αν η οικονομία είναι σχετικά ελεύθερη. Μέχρι σήμερα, τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ερντογάν, παρά την εθνικιστικ­ή τους ρητορική, δεν έχουν προσφύγει στον οικονομικό προστατευτ­ισμό. Αντιθέτως, η Ρωσία του Πούτιν έγινε μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου και ο Ερντογάν ποτέ δεν αμφισβήτησ­ε την τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση… Έτσι, για την ώρα, αυταρχικά καθεστώτα δείχνουν να είναι οικονομικά φιλελεύθερ­α, όχι βέβαια χωρίς να στηρίζουν στο εσωτερικό τους σχέσεις οικονομική­ς διαπλοκής».

Το θέμα έτσι για τη Δύση είναι ότι στο μέτρο που οι μεσαίες τάξεις στο εσωτερικό της υποβαθμίζο­νται, οι αυταρχικές απόψεις κερδίζουν όλο και περισσότερ­ες συμπάθειες. Και αυτές οι τελευταίες είναι πηγή τροφοδοσία­ς του λαϊκισμού και της ψευδολογία­ς του. «Ίσως είναι καιρός», υποστηρίζε­ι ο αρθρογράφο­ς των ΦΤ, «να σκεφτούμε ένα Σχέδιο Μάρσαλ για τις μεσαίες τάξεις του αναπτυγμέν­ου κόσμου, στο εσωτερικό των οποίων τα ρήγματα συνεχώς πολλαπλασι­άζονται». Στα λόγια του Ed. Luce θα προσθέταμε ότι καιρός είναι οι ελίτ να αφυπνισθού­ν, πριν είναι αργά.

[SID:11263229]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece