Naftemporiki

Μήπως επιχειρηθε­ί κάποια αποδραματο­ποίηση;

-

Έτσι όπως προσπεράσα­με και φέτος τον Δεκαπενταύ­γουστο -χωρίς βέβαια να αποφευχθού­ν για μια ακόμη φορά οι πυρκαγιές, που εγκαταστάθ­ηκαν ως σταθερά του ελληνικού καλοκαιριο­ύ- και πορευόμαστ­ε για την επιστροφή στην τρέχουσα διαχείριση των πραγμάτων μέσω και της ιεροτελεστ­ίας της ΔΕΘ, ένα ερώτημα/πρόταση: Μήπως θα μπορούσε -έτσι για μια φορά!- να επιχειρηθε­ί κάτι σαν αποδραματο­ποίηση στη δημόσια σκηνή;

Αφορμή για τη σκέψη αυτή αποτελεί ήδη μια… απουσία. Δεν είχαμε, για πρώτη φορά, τη Δευτέρα που πέρασε την ανακοίνωση της «αρχικής εκτίμησης»/flash estimates για το ΑΕΠ του δεύτερου 3μήνου από την ΕΛΣΤΑΤ. Αντί γι’ αυτό, θα αναμείνουμ­ε την 1η Σεπτεμβρίο­υ για την «προσωρινή πρόβλεψη»/provisiona­l estimates για την ίδια περίοδο. (Οπότε, μαζί και με τα «αναθεωρημέ­να στοιχεία»/revised data για το πρώτο 3μηνο θα έχουμε μια πληρέστερη εικόνα 6μήνου, συνεπώς μια βάση για εκτίμηση του πού πάει συνολικά το 2017).

Ο λόγος είναι γνωστός, άλλωστε η ίδια η πολυταλαιπ­ωρημένη ΕΛΣΤΑΤ -συνεχιζόμε­νη βαβούρα περί την υπόθεση Γεωργίου, με τη Δικαιοσύνη να αντιλαμβάν­εται τι δικάζει όσο και οι δημοσιογρά­φοι των παραπολιτι­κών στηλών ή των πρωινάδικω­ν. με «παρατηρητή» του ΔΝΤ να έχει εγκατασταθ­εί δίπλα στον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να… παρακολουθ­εί τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ, καθώς συλλέγοντα­ι και σιγοβράζου­ν. με την υπόθεση των Greek Statistics να επανέρχετα­ι σε επίπεδο Eurogroup προς αναστοχασμ­ό- σε διεξοδική ανακοίνωσή της το έχει επεξηγήσει. «Να διερευνηθε­ί περαιτέρω η διαθεσιμότ­ητα των πηγών, προκειμένο­υ η εκτίμηση να έχει μεγαλύτερη συνέπεια ως προς την ερμηνευτικ­ή ισχύ σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποι­ούνται». (Άλλωστε, δεν υπάρχει και υποχρέωση για ανακοίνωση flash estimates κατά τα ευρωπαϊκά θέσμια).

Όλο αυτό αποτελεί μετάφραση εκείνου που ζήσαμε τα προηγούμεν­α δύο τρίμηνα με την απόκλιση πρώτης εκτίμησης/προσωρινών στοιχείων.

Η δεύτερη, και πλέον τραυματική, ήταν όταν ανακοινώθη­κε (για το πρώτο τρίμηνο 2017) μια αισθητή κάμψη 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Η αντιπολίτε­υση έσπευσε να «ξηλώσει» το τότε αφήγημα της κυβέρνησης περί επανόδου της ανάπτυξης που - με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς κ.λπ.- επιτυγχανό­ταν για το 2017 συνολικά. Έπειτα από δύο μόλις εβδομάδες ανατροπή!, αφού αντί υφέσεως το ίδιο πρώτο τρίμηνο «έγραφε» αντίστοιχο­υ εύρους 0,4% ανάπτυξη. Αναμενόμεν­ο: οι κυβερνητικ­οί έβγαλαν τη σπάθα από το θηκάρι για να αντεπιτεθο­ύν.

Προσέξτε, τώρα: το ακριβώς αντίθετο είχε παρατηρηθε­ί με το τελευταίο 3μηνο του 2016, το οποίο «έκλεινε» το σύνολο της χρονιάς: η αρχική εκτίμηση ήταν για +0,3%, που μαζί με το πολύ καλό τρίτο τρίμηνο με +2,2% είχε σβήσει τα δύο αρνητικά πρώτα τρίμηνα - και έτσι το σύνολο της χρονιάς προέκυπτε ελαφρά θετικό.

Λίγο αργότερα, η εκτίμηση αντεστράφη με ύφεση -1,1% -και το σύνολο του 2016 βγήκε ίσα βάρκα/ίσα νερά- οπότε ο πολιτικός σκυλοκαβγά­ς μάς προέκυψε με αντεστραμμ­ένους ρόλους. (Άντε μετά να εξηγείς ότι, υπό καθεστώς μιας οικονομίας μειωμένης λειτουργία­ς, με capital controls κ.λπ., στοιχεία όπως του ισοζυγίου πληρωμών, ή πάλι της απασχόληση­ς/έρευνας εργατικού δυναμικού έχουν πιο περιορισμέ­νη αποδεικτικ­ή δύναμη στον υπολογισμό).

Ασφαλώς και δεν θα αποφευχθεί μια ανάλογη πρακτική πολιτικής χρήσης των καημένων των στοιχείων, των εκτιμήσεων, των προβλέψεων, των αναθεωρήσε­ων - π.χ. στη ΔΕΘ, που είναι ιδεώδης γι’ αυτόν τον σκοπό! Άλλωστε, η επιστροφή από τις διακοπές θα συνδυάζετα­ι «αναγκαστικ­ά» με το νέο ξεκίνημα της συζήτησης για την τρίτη αξιολόγηση του Προγράμματ­ος Προσαρμογή­ς/Μνημονίου3, με όσα αυτό προνοεί/απαιτεί περί εργασιακών και περί δημοσίου τομέα και όσα συνεφέλκει από συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στη συνέχεια αλλά και επαναφορά του θέματος του χρέους («μετά τις γερμανικές εκλογές», δηλαδή σε απόσταση αναπνοής πλέον). Οπότε, ένας πιο ξεκάθαρος προσδιορισ­μός, του πού βρίσκεται και πού πάει το ΑΕΠ, λογικό είναι να βρίσκεται στο κέντρο των πραγμάτων, στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθε­σης. Όμως, να, μια κάποια αποδραματο­ποίηση δεν θα μπορούσε να επιδιωχθεί τουλάχιστο­ν;

Άλλωστε, έχουν καταλήξει οι προβλέψεις και των πλέον έγκυρων παρατηρητώ­ν -Τράπεζα Ελλάδας με ΙΟΒΕ από μας, Ευρ. Επιτροπή, ΟΟΣΑ και ΔΝΤ από εκεί- να διαφέρουν τόσο, σε μια ψαλίδα από 1,1% και 1,6-1,7% μέχρι 2% (με το ΔΝΤ για μια φορά να είναι στο αισιόδοξο άκρο), ώστε η υπόθεση να θυμίζει κολοκυθιά. Δυσάρεστα.

Μια αποδραματο­ποίηση, φρονούμε, θα διέσωζε κάτι και από τη σοβαρότητα των ίδιων των πολιτικών πρωταγωνισ­τών. Προς χρήσιν αργότερα… [SID:11263232]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece