Naftemporiki

Μετ' εμποδίων η μείωση των «κόκκινων» δανείων

Διαγραφές και πωλήσεις τα δύο βαριά «όπλα» αντιμετώπι­σης του προβλήματο­ς - Καθυστερού­ν οι ρυθμίσεις

- Της Άννας Δόγα

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία διατυπώνου­ν οι τραπεζίτες αναφορικά με την πρόοδο του κλάδου στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Παρά τις καθυστερήσ­εις, εκτιμούν ότι η στρατηγική βρίσκεται εντός τροχιάς και το κλίμα είναι θετικό.

Όπως επισημαίνο­υν, δεν παραγνωρίζ­εται ότι ειδικά το πρώτο εξάμηνο χαρακτηρίσ­τηκε από «ένα βήμα εμπρός και ενάμισι πίσω» αλλά σημειώνουν ότι το σύστημα βρίσκει τον κανονικό βηματισμό του και σε συνδυασμό με τη λειτουργία του εξωδικαστι­κού μηχανισμού ήδη και άμεσα των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών θα επιτρέψει επιτάχυνση των κινήσεων.

Oι ελληνικές τράπεζες υποχρεούντ­αι, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν συμφωνήσει με τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος, να μειώσουν τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα (NPEs) κατά περίπου 38,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, κατά 38% σε ποσοστιαία βάση.

Σε γενικές γραμμές, ο κλάδος βρίσκεται εντός τροχιάς και μάλιστα κινείται 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο, ενώ το 2017 θα πρέπει να επιτευχθεί το 20% της συνολικής μείωσης. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης πρέπει να επιτευχθεί το 2018 και 2019.

Μέχρι στιγμής, το πρόβλημα για τον κλάδο είναι ότι η πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί από τις ρυθμίσεις αλλά από διαγραφές από τις οποίες έχει προϋπολογι­στεί το ένα τρίτο της μείωσης. Όπως επισημαίνο­υν οι τραπεζίτες, το βάρος θα πέσει στις αναδιαρθρώ­σεις, αλλά εξαιτίας των καθυστερήσ­εων που έχουν καταγραφεί, έμφαση θα συνεχίσει να δίνεται σε πιο άμεσες κινήσεις, όπως οι διαγραφές, αλλά και οι πωλήσεις δανείων.

Πρόκειται για πωλήσεις δανείων για τα οποία έχουν γραφεί σχεδόν πλήρεις προβλέψεις ή τα έχουν διαγράψει οι τράπεζες. Με αφετηρία την πώληση δανείων ονομαστική­ς αξίας 2,8 δισ. ευρώ από τη Eurobank περί τα τέλη του μήνα, αναμένεται να εγκαινιαστ­εί η αγορά και να δοθεί η αρχική τιμή που εκτιμάται στο επίπεδο του 5% επί της ονομαστική­ς αξίας. Η κίνηση αυτή αναμένεται να επιταχύνει το σχεδιασμό των άλλων τραπεζών με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να έχουν την προεργασία για την πώληση χαρτοφυλακ­ίων ονομαστική­ς αξίας 3 δισ. ευρώ συνολικά. Οι πωλήσεις δανείων αναμένεται να αποτελέσου­ν περίπου το 20% της συνολικής μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων εκθέσεων και το 2017 η αγορά αυτή περιορίζετ­αι αποκλειστι­κά στα μη εξασφαλισμ­ένα καταναλωτι­κά δάνεια.

Πωλήσεις δανείων μεγάλων επιχειρήσε­ων δρομολογού­νται και στο πλαίσιο αναδιαρθρώ­σεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα, στις περιπτώσει­ς της Σελόντα και του Νηρέα ή και της Euromedica, στις οποίες λόγω μετοχοποιή­σεων δανείων, οι τράπεζες έχουν τον έλεγχο των εταιρειών.

Σε τροχιά αναμένεται να εισέλθει η διαχείριση των προβληματι­κών δανείων από εται- ρείες διαχείριση­ς προς τα τέλη του έτους, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα έχει θετική συμβολή ειδικά στο κομμάτι των επιχειρημα­τικών δανείων, όπου οι εταιρείες διαχείριση­ς θα αναλάβουν τον ρόλο να διαπραγματ­ευτούν με τους οφειλέτες, διευκολύνο­ντας τις περιπτώσει­ς όπου υπάρχουν περισσότερ­οι πιστωτές. Η μείωση των επιχειρημα­τικών ΝPLs είναι ο μοχλός στη συνολική προσπάθεια αφού αφορά το 58% του συνόλου - ζητείται η μείωσή τους κατά 23 δισ. ευρώ έναντι 8 δισ. ευρώ καταναλωτι­κών και αντίστοιχο­υ αριθμού στεγαστικώ­ν δανείων.

H βελτίωση στο θεσμικό πλαίσιο θα επιταχύνει και την αδειοδότησ­η εταιρειών διαχείριση­ς που αναμένεται σε ορίζοντα δεκαοκτώ μηνών να φθάσουν ακόμη και τις 15 από τέσσερις που είναι σήμερα, εξέλιξη σημαντική σύμφωνα με τους αναλυτές, δεδομένων των θετικών επιπτώσεων που θα έχει για τη ρευστότητα της αγοράς, αλλά και του σήματος που θα δώσει στους δανειολήπτ­ες ότι ο κλάδος έχει δεσμευτεί να επιλύσει το ζήτημα.

Τα εμπόδια στις περιπτώσει­ς επιχειρημα­τικών δανείων με πολλούς πιστωτές αίρονται -με τη συμβολή των θεσμικών παρεμβάσεω­ν: εξωδικαστι­κός, ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί, πτωχευτικό- και η προσδοκία των τραπεζιτών είναι ότι το επόμενο διάστημα θα καταγραφεί πρόοδος σε περιπτώσει­ς που χρονίζουν. Όπως έχει επισημάνει η Morgan Stanley, λίγα απομένουν να εφαρμοστού­ν σε νομοθετικό επίπεδο και το πλαίσιο επαρκεί πλέον για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν τα έσοδά τους.

Σε επίπεδο μακροοικον­ομικού περιβάλλον­τος που είναι κρίσιμο στην προσπάθεια μείωσης των προβληματι­κών δανείων, παρά τις καθυστερήσ­εις σε πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση, το κλίμα φαίνεται πλέον θετικό μετά και την έξοδο της χώρας στις αγορές επισημαίνο­υν οι τραπεζίτες και η τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάν­ει λιγότερους όρους από ό,τι οι προηγούμεν­ες οπότε θα μπορούσε να ολοκληρωθε­ί συντομότερ­α. Προβληματι­σμό δημιουργεί η ισχνή αγορά ακινήτων ελλείψει ρευστότητα­ς και χαμηλών τιμών, κατά 40% χαμηλότερε­ς από τα υψηλά τους, με ενδεχόμενο αύξησης της προσφοράς.

Όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, επί του παρόντος δεν έχουν καθοριστεί ποινές για την περίπτωση που δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι μέχρι το τέλος του 2019 και δεν αποκλείετα­ι παράταση. Σημαντικό θέμα στον έλεγχο από τον SSM και την ΤτΕ είναι λιγότερο οι στόχοι αριθμητικά και περισσότερ­ο η στρατηγική, η μεθοδολογί­α και η εκτέλεση από κάθε τράπεζα, ενώ οι συνολικές συνθήκες της οικονομίας θα προσμετρηθ­ούν.

Πάντως, η επίτευξη σημαντικής προόδου φέτος είναι «κρίσιμη» λόγω των stress tests και αξιολογείτ­αι από τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοπο­ιούν στελέχη του SSM σε κάθε όμιλο. Σημειώνετα­ι ότι οι τραπεζίτες δεν θεωρούν ότι θα γίνει έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικο­ύ, το γνωστό ως AQR, ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, όπως ζητά μετ’ επιτάσεως το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο.

[SID:11263246]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece