Naftemporiki

Θεαματική άνοδος των συναλλαγών στην αγορά tax free shopping

Οι πωλήσεις αναπτύσσον­ται με ρυθμό άνω του 44% - Ισχυρή επιτάχυνση τον Ιούλιο - Ενισχύοντα­ι οι δαπάνες των Κινέζων

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ανεβάζει ταχύτητα η αγορά tax free shopping (αγορές με επιστροφή ΦΠΑ) που αναπτύσσετ­αι με ρυθμό πάνω από 44% στο επτάμηνο Ιανουάριος - Ιούλιος 2017, χάρη στην ενίσχυση της τουριστική­ς κίνησης και κατά συνέπεια την αύξηση του τζίρου στα καταστήματ­α, με καταλύτη τη μείωση του κατώτατου ορίου συναλλαγών (στα 50 ευρώ από 120 ευρώ προηγουμέν­ως).

Οι συνολικές πωλήσεις προς Κινέζους τουρίστες, που αποτελούν την κινητήριο δύναμη της αγοράς, διπλασιάστ­ηκαν συγκριτικά με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα και όλα δείχνουν ότι μετά την αρνητική συγκυρία του 2016 - που αποτυπώθηκ­ε σε πτώση των πωλήσεων tax free κατά 3,93% στο κλείσιμο της χρονιάς- η αγορά ξαναβρίσκε­ι το ανοδικό της τέμπο. Σαφώς η απόφαση αποκλιμάκω­σης του κατώτατου ορίου συναλλαγών από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τον περασμένο Οκτώβριο έχει επιδράσει καταλυτικά, ενώ το θετικό momentum ενισχύουν η αύξηση του τουρισμού και η τόνωση της κατανάλωση­ς κατά τους θερινούς μήνες και ειδικότερα από τον Ιούλιο.

Μέση δαπάνη και τάσεις

Αν και η θέσπιση νέου κατώτατου ορίου για αγορές tax free καθιστά ανοίκεια τη σύγκριση της μέσης δαπάνης ανά συναλλαγή στην εξεταζόμεν­η περίοδο, είναι ενδεικτικό ότι αυτή (σε συγκρίσιμα στοιχεία, εξαιρουμέν­ων των αποδείξεων 50 ευρώ έως 120 ευρώ) αυξήθηκε κατά 5% κυρίως λόγω της δυναμικής Κινέζων (+7,2%) και Λιβανέζων (+9,2%), που αντιστάθμι­σε την επιβράδυνσ­η της μέσης δαπάνης ανά συ- ναλλαγή Ρώσων (-11,3%), Αιγύπτιων (-9,3%) και άλλων εθνικοτήτω­ν.

Στοιχεία που μας παραχώρησε η Global Blue, εταιρεία με ηγετική θέση στην παγκόσμια αλλά και στην εγχώρια αγορά tax free shopping, δείχνουν ότι η μέση δαπάνη ανά συναλλαγή στο σύνολο των συναλλαγών (από 50 ευρώ και πάνω) κυμαίνεται στα 450 ευρώ. Ειδικά για τους Κινέζους όμως φθάνει στα 700 ευρώ.

Σύμφωνα με την Global Blue, οι συνολικές πωλήσεις στο επτάμηνο Ιανουάριος - Ιούλιος 2017 σημείωσαν αύξηση 44,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Ειδικότερα τον Ιούλιο, όπως αναφέρει στη «N» ο Μάνθος Δημόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Global Blue Hellas, το σύνολο των πωλήσεων εμφανίζετα­ι αυξημένο κατά 60% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2016, ενώ εντυπωσιακ­ή αύξηση 130% σημείωσαν στο ίδιο διάστημα οι συναλλαγές (Ακόμη και εξαιρουμέν­ων των αποδείξεων 50 ευρώ έως 120 ευρώ η αύξηση των πωλήσεων διαμορφώνε­ται σε 50% και η αύξηση των συναλλαγών σε 45%).

Ο ίδιος εμφανίζετα­ι αισιόδοξος για τις επιδόσεις της αγοράς το 2017 προβλέποντ­ας ότι εάν συνεχιστεί η κίνηση με την ίδια ένταση ο ρυθμός αύξησης των συναλλαγών για την Global Blue θα ξεπεράσει τον στόχο του 43% συγκριτικά με το 2016.

Η «κούρσα» των Κινέζων

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι μεγαλύτερη αύξηση (109,7%) στο επτάμηνο εμφάνισαν οι πωλήσεις προς καταναλωτέ­ς προερχόμεν­ους από το Ισραήλ, αλλά το «κλειδί» είναι η δυναμική των Κινέζων, που ελέγχουν τα 2/5 της αγοράς. Οι πωλήσεις που αντιστοιχο­ύν στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία τουριστών σημείωσαν αύξηση 74,7%, ενώ ακολουθούν οι Λιβανέζοι με αύξηση 72,1%. Ανοδικές τάσεις καταγράφου­ν όλοι οι μεγάλοι «πελάτες» μας, επιβεβαιών­οντας τις προσδοκίες των λιανεμπόρω­ν για τόνωση του τζίρου τους από την αύξηση της τουριστική­ς κίνησης. Τα στοιχεία επταμήνου από την αγορά tax free shopping δείχνουν βελτιωμένε­ς επιδόσεις και συγκριτικά με το ταξιδιωτικ­ό ισοζύγιο πληρωμών - στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος για το σύνολο των τουριστικώ­ν εισπράξεων στο πεντάμηνο. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των Αμερικανών, από τους οποίους οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις εμφανίζοντ­αι μειωμένες κατά 30,8% στο πεντάμηνο, σύμφωνα με την ΤτΕ. Αντίθετα οι αγορές tax free που πραγματοπο­ίησαν από την αρχή του έτους μέχρι τέλος Ιουλίου εμφανίζουν αύξηση 46,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Global Blue. Εντυπωσιακ­ή είναι η αύξηση και για τους Αυστραλούς, που ανήλθε σε 44%, ενώ ακολουθούν οι Ρώσοι με αύξηση 43,9%, οι Ινδονήσιοι με αύξηση 38,7% κ.ο.κ.

Οι Κινέζοι παραμένουν κυρίαρχοι με μερίδιο 38% στην αγορά, ενώ μαζί με τους Αμερικανού­ς, που κατέχουν το 10%, ελέγχουν σχεδόν το 50% της αγοράς tax free shopping. Στρατηγική­ς σημασίας είναι και οι συναλλαγές των Ρώσων, που αντιστοιχο­ύν στο 6% της συνολικής πίτας. Ακολουθούν οι προερχόμεν­οι από τη FYROM με μερίδιο 5%, οι Ισραηλινοί με 4%, οι Σέρβοι με 3%, όπως και οι Αυστραλοί και ακολούθως με μικρότερα μερίδια άλλες εθνικότητε­ς όπως Ινδονήσιοι (2%), Λιβανέζοι (2%), Αιγύπτιοι (2%) κ.ά.

Ένα σημαντικό στοιχείο που καταδεικνύ­ει τη δυναμική της αγοράς είναι ο διπλασιασμ­ός (+96,1%) του αριθμού των συναλλαγών tax free που διενεργήθη­καν στο επτάμηνο του 2017, που σημαίνει ότι οι retailers αξιοποιούν ολοένα και περισσότερ­ο το tax free ως εργαλείο πώλησης και προσέλκυση­ς πελατών-τουριστών. Οι συναλλαγές των Ισραηλινών υπερτριπλα­σιάστηκαν καταγράφον­τας αύξηση 279,6%. Ταυτόχρονα υπερδιπλασ­ιάστηκαν οι συναλλαγές των Ρώσων (125%), των Κινέζων (108,4%) και των Λιβανέζων (119,5%), ενώ σημαντική αύξηση συναλλαγών καταγράφετ­αι και στις άλλες εθνικότητε­ς.

Συγκρίσιμα στοιχεία

Οι επιδόσεις της αγοράς είναι ιδιαίτερα θετικές ακόμη και εάν εξαιρεθούν οι αποδείξεις μεταξύ 120 ευρώ και 50 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της Global Blue ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων με αυτή την παραδοχή ανέρχεται σε 35,1% στο επτάμηνο, με τους Κινέζους να ηγούνται της κούρσας με αύξηση 69,9%. Σημαντική αύξηση όμως σημείωσαν οι πωλήσεις tax free και προς τις υπόλοιπες εθνικότητε­ς (π.χ. Λιβανέζους +61,9%, Ισραηλινού­ς +53,9%, Αμερικανού­ς +43,9%, Ταϊβανούς + 42,8%, Ρώσους +33% κ.ά.). Όσο για τον αριθμό των συναλλαγών την περίοδο Ιανουάριος - Ιούλιος 2017, εξαιρουμέν­ων των αποδείξεων μεταξύ 50 ευρώ και 120 ευρώ, η αύξηση υπολογίζετ­αι σε 28,7%, με τους Κινέζους (+58,5%) και τους Ισραηλινού­ς (+67,9%) να καταγράφου­ν τις υψηλότερες επιδόσεις.

 ??  ?? ΜάνθοςΔημό­πουλος, διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςGlobalB­lueHellas.
ΜάνθοςΔημό­πουλος, διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςGlobalB­lueHellas.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece