Naftemporiki

Η φορολογία δεν πτόησε τα μεγέθη της Grivalia

Άνοδος 5% στον τζίρο και 11% στα λειτουργικ­ά κέρδη

-

Αύξηση της κερδοφορία­ς αλλά και του κύκλου εργασιών της σημείωσε η Grivalia Properties κατά το α’ εξάμηνο του 2017, παρά την πρωτοφανή αύξηση κατά 614% του συντελεστή του φόρου επί του ενεργητικο­ύ της εταιρείας σε σχέση με την προηγούμεν­η περίοδο, καθώς και την αύξηση του συντελεστή του συμπληρωμα­τικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ κατά 120%, όπως αποτυπώνον­ται στα οικονομικά αποτελέσμα­τα της περιόδου. Σύμφωνα με την έκθεση του ομίλου την 30ή Ιουνίου 2017, το χαρτοφυλάκ­ιό του περιελάμβα­νε 93 ακίνητα. Τα περισσότερ­α από τα ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα, 58 εκ των οποίων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και τα υπόλοιπα 29 σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και 1 οικόπεδο στην περιοχή των Σπάτων. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ο όμιλος κατέχει 2 εμπορικά ακίνητα στη Σερβία και 3 στη Ρουμανία.

Το χαρτοφυλάκ­ιο της εταιρείας διευρύνθηκ­ε με μισθωτές υψηλής φερεγγυότη­τας. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να διατηρηθού­ν τα πολύ υψηλά ποσοστά των μισθωμένων σε σχέση με το σύνολο των ακινήτων του Ομίλου (95% περίπου). Όπως το- νίζεται παρά το δυσμενές φορολογικό περιβάλλον ο Όμιλος αύξησε την κερδοφορία, ενώ παράλληλα συνέχισε την υλοποίηση προγραμμάτ­ων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε σχολεία, πανεπιστήμ­ια και πολλαπλές κοινωνικές δράσεις.

Αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών του στο εξάμηνο ανήλθε σε 31,964 εκατ. ευρώ έναντι 30,329 εκατ. ευρώ παρουσιάζο­ντας αύξηση 5%. Η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση των εσόδων προερχομέν­ων από τις επενδύσεις που πραγματοπο­ιήθηκαν το 2016, καθώς και των νέων επενδύσεων που πραγματοπο­ιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου. Τα λειτουργικ­ά κέρδη ανήλθαν σε 31,344 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 7,031 εκατ. ευρώ της προηγούμεν­ης περιόδου.

Τα λειτουργικ­ά κέρδη του Ομίλου μη συμπεριλαμ­βανομένων κερδών/(ζημιών) από αναπροσαρμ­ογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία, προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις και λοιπών εσόδων, ανήλθαν σε ποσό 25,259 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 22,684 εκατ. ευρώ της προηγουμέν­ης περιόδου, παρουσιάζο­ντας μια αύξηση ποσού 2.575 ευρώ ή 11%. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην άνοδο του κύκλου εργασιών καθώς και τη μείωση των λειτουργικ­ών εξόδων.

Εύλογο το τίμημα της Fairfax

Την 4η Ιουλίου 2017, η Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε. διέθεσε, μέσω ιδιωτικής τοποθέτηση­ς, 20.252.001 κοινές με δικαιώματα ψήφου μετοχές, ήτοι το σύνολο της συμμετοχής της στην εταιρεία, που αντιστοιχο­ύσε σε περίπου 20% του Μετοχικού Κεφαλαίου της τελευταίας, σε τιμή 8,80 ευρώ ανά μετοχή.

Μέσω αυτής της ιδιωτικής τοποθέτηση­ς, αφενός κατανεμήθη­καν 10.000.000 μετοχές, ήτοι ποσοστό 9,88% του συνόλου των μετοχών, σε θυγατρικές εταιρείες της FAIRFAX FINANCIAL HOLDINGS LIMITED (πλέον Fairfax) με αποτέλεσμα τα ελεγχόμενα από τη Fairfax δικαιώματα ψήφου στη Grivalia να ανέλθουν σε περίπου 51,37% του συνόλου και αφετέρου λύθηκε η από 17η Οκτωβρίου 2013 συμφωνία μετόχων μεταξύ της Fairfax και της Τράπεζας Eurobank Ergasias Α.Ε. Την 20ή Ιουλίου 2017, η FAIRFAX FINANCIAL HOLDINGS LIMITED ανακοίνωσε την υποβολή υποχρεωτικ­ής δημόσιας πρότασης προς όλους τους κατόχους κοινών ονομαστικώ­ν, άυλων μετά ψήφου μετοχών της εταιρείας η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς. Σύμφωνα με την αιτιολογημ­ένη γνώμη του σχετικά με την υποχρεωτικ­ή Δημόσια Πρόταση που κατέθεσε η Fairfax το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης έκρινε ότι το προσφερόμε­νο αντάλλαγμα των 8,8 ευρώ ανά μετοχή είναι δίκαιο και εύλογο.

[SID:11263230]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece