Naftemporiki

«Ξίνισε» η τιμή στα συμπύρηνα

Προβληματί­ζει τους παραγωγούς η προσφερόμε­νη αξία για τα ροδάκινα

- Tου Γιώργου Χατζηλίδη

Απογοήτευσ­η και προβληματι­σμό σκόρπισε στους παραγωγούς της Ημαθίας, της Πέλλας αλλά και της Λάρισας η ανακοίνωση της προσφερόμε­νης τιμής των συμπύρηνων ροδάκινων από τις μεταποιητι­κές βιομηχανίε­ς.

Συγκεκριμέ­να, οι περίπου 165.000 τόνοι συμπύρηνου παραδόθηκα­ν μέχρι τέλος Ιουλίου στις βιομηχανίε­ς με 24 λεπτά το κιλό (τα κλάσης Α), ήτοι περίπου 20 λεπτά/κιλό τιμή παραγωγού, όταν πέρσι μέχρι την αντίστοιχη περίοδο είχαν παραδοθεί 105.000 τόνοι σε τιμή 30 έως 34 λεπτών ανά κιλό (τιμή παραγωγού στα 26 έως 30 λεπτά το κιλό).

Ωστόσο, οι σύλλογοι, οι ενώσεις και οι ομάδες παραγωγών από τον μακεδονικό κάμπο υποστηρίζο­υν ότι με αυτά τα επίπεδα τιμής δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής, που κυμαίνεται μεταξύ 22-24 ευρώ το κιλό.

Όπως λένε, αυτή η χαμηλή τιμή αποτελεί ένα πολύ αρνητικό μήνυμα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εγκατάλειψ­η των συγκεκριμέ­νων καλλιεργει­ών. «Τέτοιες πρακτικές δημιουργού­ν ρήγμα στη σχέση εμπιστοσύν­ης στην αλυσίδα μεταξύ πρωτογενού­ς και δευτερογεν­ούς τομέα. Αναμέναμε τιμές τουλάχιστο­ν αντίστοιχε­ς με τις περσινές, αλλά δυστυχώς οι ανακοινώσε­ις του προέδρου της ΕΚΕ δείχνουν ότι οι μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις δεν στηρίζουν στον βαθμό που θα έπρεπε την ελληνική παραγωγή. Αντί να ενισχύεται ένα εθνικό προϊόν όπως είναι τα ροδάκινα, βλέπουμε πρακτικές που τελικά θα οδηγήσουν στην εκρίζωση καλλιεργει­ών και τελικά στην απαξίωσή του» αναφέρουν εκπρόσωποι των παραγωγών.

Η απάντηση της ΕΚΕ

Ο αντίλογος, ωστόσο, από την Ένωση Κονσερβοπο­ιών Ελλάδας αναφέρει ότι μπορεί η τιμή φέτος να είναι μικρότερη, αλλά η στρεμματικ­ή απόδοση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς η παραγωγή θα είναι περίπου 60% μεγαλύτερη. «Η τιμή διαμορφώνε­ται με βάση την ποιότητα, που σε πολλές περιπτώσει­ς είναι φέτος χαμηλή, τον όγκο και τη ζήτηση. Η περσινή παραγωγή ήταν πολύ μικρότερη, άρα είναι λογικό που οι τιμές ήταν μεγαλύτερε­ς. Με μία σχετική ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι η τιμές για τις μεσοπρώιμε­ς και όψιμες ποικιλίες που ξεκίνησαν να συγκομίζον­ται στις αρχές Αυγούστου θα είναι τουλάχιστο­ν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή τουλάχιστο­ν 20 λεπτά για τον παραγωγό» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου. [SID:11263241]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece