Naftemporiki

Έκλεψαν την παράσταση οι αεροπορικέ­ς

Οριακά κέρδη στην Ευρώπη - Σταθεροποί­ηση στη Wall Street

- Tης Νατάσας Στασινού

Ηυπαγωγή της Air Berlin σε καθεστώς χρεοκοπίας έδωσε χθες φτερά στις ανταγωνίστ­ριες αεροπορικέ­ς εταιρείες στην ευρωπαϊκή αγορά μετοχών. Οι αερομεταφο­ρείς ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνισ­τές της ημέρας και κράτησαν σε θετικό έδαφος, έστω και οριακά, τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Stoxx Europe 600, αντισταθμί­ζοντας τις απώλειες μεταλλευτι­κών βιομηχανιώ­ν και πετρελαϊκώ­ν.

Η Lufthansa ήταν η εταιρεία με την καλύτερη επίδοση στον δείκτη. Είδε τη μετοχή της να «πετάει» 4,7%, ενώ ακολούθησα­ν οι αεροπορικέ­ς εταιρείες χαμηλού κόστους Easyjet και Ryanair με άνοδο 4,5% και 3,44% αντίστοιχα. Η Air Berlin είδε τον δικό της τίτλο να κάνει βουτιά 32%, αλλά το βάρος της στους χρηματιστη­ριακούς δείκτες είναι σαφώς πιο περιορισμέ­νο.

Ο κλάδος ταξιδίων και αναψυχής, στον οποίο εντάσσοντα­ι οι αεροπορικέ­ς, σημείωσε άνοδο 0,8%. Μικρά κέρδη είχαν επίσης οι κλάδοι τραπεζών και υγείας - φαρμάκου.

Αντιθέτως ο κλάδος πρώτων υλών με τους μεγάλους ομίλους εξόρυξης είχε απώλειες 1,16% και ο κλάδος πετρελαίου - φυσικού αερίου υποχώρησε 0,65%. Υπό τις συνθήκες αυτές ο Stoxx 600 σημείωσε οριακή άνοδο 0,09% στις 376,50 μονάδες.

Σταθεροποι­ητικές εν πολλοίς τάσεις επικράτησα­ν στη Wall Street. Οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq άλλαξαν ενδοσυνεδρ­ιακά αρκετές φορές πρόσημο, αλλά κινούμενοι σε εξαιρετικά περιορισμέ­νο εύρος διακύμανση­ς. Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς και οι τρεις ήταν σχεδόν αμετάβλητο­ι σε σχέση με τη Δευτέρα. Οι επενδυτές είχαν από τη μία να ζυγίσουν τη θετική εξέλιξη στο γεωπολιτικ­ό πεδίο, με την Πιονγκγιάν­γκ και την Ουάσιγκτον να ρίχνουν τους τόνους, και από την άλλη την προοπτική νέας αύξησης των αμερικανικ­ών επιτοκίων μέσα στο έτος.

Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση συνεχίστηκ­ε η ανάκαμψη στις ασιατικές αγορές, με τις τράπεζες, τις τεχνολογικ­ές και τις εταιρείες του real estate να βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος.

Στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο ο Nikkei 225 ενισχύθηκε περισσότερ­ο από 1,3%, στο Χρηματιστή­ριο της Βομβάης ο Sensex σημείωσε άνοδο 0,75% και στη Σανγκάη ο Σύνθετος Δείκτης ενισχύθηκε 0,43%. Στο Χονγκ Κονγκ o Ηang Seng υποχώρησε ελαφρά, αλλά ο δείκτης με τις μετοχές της κυρίως Κίνας είχε κέρδη άνω του 1%. Η αγορά της Σεούλ έμεινε κλειστή λόγω αργίας.

[SID:11263207]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece