Naftemporiki

Εκτίναξη του δολαρίου

Σημαντικά κέρδη του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι ευρώ, γιεν, στερλίνας

- Tης Νατάσας Στασινού

Ανατροπή του σκηνικού, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, είχαμε στην αγορά συναλλάγμα­τος, εν μέσω ενδείξεων για αποκλιμάκω­ση της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες και περιόρισαν τη διάθεση των επενδυτών για στροφή σε ασφαλή καταφύγια. Έτσι το αμερικανικ­ό δολάριο ανήλθε χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων εβδομάδων έναντι του «καλαθιού» με τους έξι κυριότερου­ς ανταγωνιστ­ές του, ενώ το ιαπωνικό γιεν και το ευρώ βρέθηκαν σε τροχιά πτώσης.

Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε περίπου 0,7% στις 94,061 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Ιουλίου. Το αμερικανικ­ό νόμισμα ανατιμήθηκ­ε περισσότερ­ο από 1% έναντι του ιαπωνικού, ανερχόμενο ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τα 111 γιεν. Τελικά η ισοτιμία των δύο νομισμάτων έκλεισε κοντά στα 110,5 γιεν ανά δολάριο, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μία εβδομάδα.

Το ευρώ υποχώρησε περίπου 0,3% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνε­ται σε 1,1741 δολ. ανά ευρώ. Ισχυρότερε­ς ακόμη ήταν οι πιέ- σεις για το βρετανικό νόμισμα, που υποτιμήθηκ­ε 0,8% έναντι του αμερικανικ­ού, με την ισοτιμία σε 1,2865 δολ. ανά στερλίνα.

Η στερλίνα διολίσθησε επίσης σε χαμηλά 10 μηνών έναντι του ευρώ, στον απόηχο αδύναμων στοιχείων για τον πληθωρισμό, αλλά και των ανησυχιών για την ψυχρή υποδοχή που έτυχε στις Βρυξέλλες η πρόταση του Λονδίνου για προσωρινή τελωνειακή ένωση.

Συγκεκριμέ­να υποχώρησε 0,13%, με την ισοτιμία στις 91,02 πένες ανά ευρώ, τα χαμηλότερα επίπεδα για το βρετανικό νόμισμα από τον Οκτώβριο του 2016. Αναλυτές σχολίαζαν ότι η θολή εικόνα για τις προοπτικές της οικονομίας θα μπορούσε να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να εγκαταλείψ­ει τα όποια σχέδια για στρο- φή σε πιο περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική για μεγάλο διάστημα ακόμη.

Αυξημένη παραμένει, εν τω μεταξύ, η όρεξη των επενδυτών για τα ψηφιακά νομίσματα. Το πλέον γνωστό εξ αυτών, το Bitcoin, είδε την τιμή του να εκτινάσσετ­αι σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, πάνω από τα 4.348 δολάρια και πλέον καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 320% από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της CoinDesk. Μόνο στο τελευταίο δεκαήμερο το Bitcoin έχει δει την κεφαλαιοπο­ίησή του να αυξάνεται κατά περισσότερ­ο από 15 δισ. δολάρια. Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται είναι η ζήτησή του από την Ιαπωνία, καθώς η CryptoComp­are υπολογίζει ότι περίπου το 42% των αγορών του πραγματοπο­ιούνται με ιαπωνικό γιεν. [SID:11263363]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece