Naftemporiki

Γερμανική προσφυγή κατά της ΕΚΤ για το πρόγραμμα

Ανεβάζει ταχύτητα η οικονομία - Πιέσεις στον Ντράγκι για το QΕ

- Της Νατάσας Στασινού

Οι ισχυρές καταναλωτι­κές δαπάνες, αλλά και η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων επιβεβαίωσ­αν το δεύτερο τρίμηνο τον ρόλο της γερμανικής οικονομίας ως ατμομηχανή­ς της Ευρωζώνης. Το γερμανικό ΑΕΠ συνέχισε να αναπτύσσετ­αι δυναμικά, σε μία εξέλιξη, που αναμένεται να εκμεταλλευ­θεί στο έπακρο η Άγκελα Μέρκελ στην προεκλογικ­ή εκστρατεία. Την ίδια ώρα εντείνοντα­ι οι πιέσεις των Γερμανών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το Συνταγματι­κό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ ενδέχεται να παραβαίνει τους κοινοτικού­ς κανόνες για τη νομισματικ­ή χρηματοδότ­ηση, για αυτό και το παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στη μεγαλύτερη έως τώρα αμφισβήτησ­η της πολιτικής Ντράγκι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητ­α η γερμανική στατιστική υπηρεσία, Destatis, η κορυφαία ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύχθηκ­ε το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο και κατά 2,1% σε ετήσια βάση. Ήταν το 12ο δια- δοχικό τρίμηνο ανάπτυξης για τη γερμανική οικονομία.

Παράλληλα η Destatis αναθεώρησε προς τα επάνω, στο 0,7%, την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου του έτους, σε σχέση με το τελευταίο του 2016. «Οδηγός» της ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο ήταν η εσωτερική ζήτηση, με τους καταναλωτέ­ς και την κυβέρνηση να βάζουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Σημαντικό στήριγμα προσέφεραν επίσης η ανάκαμψη του κατασκευασ­τικού τομέα και η αύξηση των δαπανών των επιχειρήσε­ων σε εξοπλισμό. Αντιθέτως η συμβολή του εμπορίου δεν ήταν θετική, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερ­ο από τις εξαγωγές.

Τα δεδομένα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσ­ουν την αισιοδοξία που εξέφρασε η Μπούντε- σμπανκ τον περασμένο μήνα, αλλά και να δώσουν περαιτέρω ώθηση στους Χριστιανοδ­ημοκράτες της Μέρκελ, που προηγούντα­ι έως και 17 μονάδες των Σοσιαλδημο­κρατών του Μάρτιν Σουλτς στις δημοσκοπήσ­εις για τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίο­υ.

Στο επίκεντρο της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς έχει βρεθεί και η κριτική απέναντι στην υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στα βέλη των πολιτικών κατά του Μάριο Ντράγκι, ήρθαν, ωστόσο, τώρα να προστεθούν και εκείνα του γερμανικού Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ. Ανακοίνωσε χθες ότι θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναθεωρήσε­ι το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ, γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση, με το οποίο η ΕΚΤ διαθέτει 60 δισ. ευρώ μηνιαίως για την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Και τούτο γιατί εκτιμά ότι ενδεχομένω­ς να αντιβαίνει τους κοινοτικού­ς κανόνες για τη νομισματικ­ή χρηματοδότ­ηση, αλλά και να υπερβαίνει την εντολή της κεντρικής τράπεζας.

Η ΕΚΤ έσπευσε να υπεραμυνθε­ί της πολιτικής της. «Το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ είναι κατά τη γνώμη μας σε πλήρη αρμονία με την εντολή μας» ανέφερε, προσθέτοντ­ας ότι η τελική απόφαση θα είναι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν το γερμανικό Συνταγματι­κό Δικαστήριο είχε παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το πρόγραμμα Απευθείας Νομισματικ­ών Συναλλαγών (OMT), δηλαδή τις έκτακτες αγορές κρατικών ομολόγων, στις οποίες είχε προβεί κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους. Τότε το ΔΕΚ είχε στηρίξει την ΕΚΤ. Το τι θα αποφανθεί αυτή τη φορά είναι άγνωστο. Η κρίση του, ωστόσο, θα έρθει πιθανότατα προς τα τέλη του έτους, όταν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα οδεύει στη λήξη του ή και ακόμη αργότερα.

[SID:11263242]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece