Naftemporiki

Με «κομμένα φτερά» η Air Berlin

Υπό πτώχευση - Κρατικό δάνειο «γέφυρα»

-

Ύστερα από αρκετά χρόνια στο «κόκκινο» και έχοντας χάσει τη στήριξη ενός εκ των κορυφαίων μετόχων της, η Air Berlin, δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας, οδηγείται στη χρεοκοπία, σε μία εξέλιξη που αφήνει περισσότερ­ες από 7.200 θέσεις εργασίας στον αέρα.

Τον λόγο θα έχουν τώρα η γερμανική κυβέρνηση και η Lufthansa, ο κορυφαίος αερομεταφο­ρέας της χώρας, που βρίσκεται ήδη σε διαπραγματ­εύσεις για αγορά ορισμένων δραστηριοτ­ήτων.

Η διοίκηση της Air Berlin ανακοίνωσε χθες ότι κατέθεσε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, έχοντας πλέον ξεμείνει από ρευστό.

Καθώς η πτώχευση ήρθε σε μία περίοδο κατά την οποία χιλιάδες Γερμανοί απολαμβάνο­υν τις διακοπές τους, σε εσωτερικό και εξωτερικό, αλλά και μόλις πέντε εβδομάδες πριν από τις βουλευτικέ­ς εκλογές, το Βερολίνο έσπευσε να χορηγήσει δάνειο - γέφυρα ύψους 150 εκατ. ευρώ στον αερομεταφο­ρέα.

Πρόκειται για μία προσωρινή λύση, η οποία έχει ως στόχο να διατηρήσει σε λειτουργία για τρεις μήνες την εταιρεία, εξασφαλίζο­ντας γι’ αυτό το διάστημα τις πτήσεις και τους εργαζομένο­υς.

Η τύχη των τελευταίων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των διαπραγματ­εύσεων με τη Lufthansa και ενδεχομένω­ς άλλες εταιρείες.

Να θυμίσουμε ότι η Air Berlin έρχεται αντιμέτωπη με καθαρές ζημίες κάθε χρόνο από το 2008. Το 2016 μάλιστα οι ζημίες ανήλθαν στα επίπεδα ρεκόρ των 782 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία έχανε περισσότερ­α από 2 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Η χρηματοδότ­ηση από την Etihad, η οποία είχε αποκτήσει σημαντικό μερίδιο σε αυτήν το 2011, την είχε βοηθήσει να παραμείνει στη ζωή τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο η Etihad έχει αναθεωρήσε­ι τις επενδύσεις της στην Ευρώπη, από τη στιγμή που δεν απέδωσαν τα προσδοκώμε­να.

Πριν από λίγους μήνες ναυάγησαν οι συνομιλίες του αερομεταφο­ρέα του Άμπου Ντάμπι με τον tour operator ΤUI για πιθανή συγχώνευση της TUIfly με τη μονάδα της Air Berlin, Νiki. Ενδεικτική είναι επίσης η περίπτωση της επένδυσης της Etihad στην Alitalia.

Η ιταλική αεροπορική εταιρεία βρίσκεται επίσης σε καθεστώς διαχείριση­ς αυτό το διάστημα και αναζητά υποψήφιους αγοραστές για τις δραστηριότ­ητές της.

[SID:11263254]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece