Naftemporiki

Η πτώση του δολαρίου έφερε κέρδη

Οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις πέτυχαν αύξηση των εξαγωγών

-

Το δεύτερο τρίμηνο ήταν για τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις η καλύτερη περίοδος οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των τα τελευταία 13 χρόνια, με στελέχη από κορυφαίες επιχειρήσε­ις των ΗΠΑ να επικαλούντ­αι την αύξηση των πωλήσεων σε ξένες αγορές ως τον βασικό παράγοντα επιτυχίας.

Με σχεδόν κάθε μεγάλη οικονομία ανά τον κόσμο να βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, περισσότερ­α από τα δύο τρίτα των επιχειρήσε­ων του χρηματιστη­ριακού δείκτη Standard & Poor’s 500 ανακοίνωσα­ν κέρδη που υπερέβησαν τις προβλέψεις. Συγκεκριμέ­να εκ των 454 επιχειρήσε­ων του S&P 500 που έχουν έως τώρα ανακοινώσε­ι αποτελέσμα­τα δευτέρου τριμήνου, το 68% έχει υπερβεί τις προβλέψεις των αναλυτών για τα έσοδα και το 78% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες για τα κέρδη ανά μετοχή, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 9,8%, ενώ οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 5,5%.

«Η ανάπτυξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή σε βασικές περιοχές της Βορείου Αμερικής και Ευρώπης, όπου οι ρυθμοί αύξησης των πωλήσεων ήταν διπλάσιοι του ΑΕΠ, καθώς και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού» είχε αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemical, Άντριου Λίβερις, στη συνέντευξη Τύπου με αφορ- μή την ανακοίνωση κερδών τριμήνου ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, τα οποία είχαν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών.

Στους πρώτους τρεις μήνες του 2017 η βασική πηγή κερδών ήταν η Ευρώπη, αλλά στο τρίμηνο έως τα τέλη Ιουνίου, η βασική κινητήριος δύναμη ήταν οι πωλήσεις σε αναδυόμενε­ς αγορές, ανέφερε η Τζιλ Κάρεϊ Χαλ, στρατηγικό­ς αναλυτής στην Bank of America.

Η πτωτική πορεία του δολαρίου ήταν ακόμη ένας παράγοντας που ευνόησε τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις, όπως η Kellogg Co., που επίσης ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προβλέψεων. Στο πρώτο εξάμηνο του 2017, το δολάριο υπέ- στη απώλειες 6,7% έναντι του «καλαθιού» έξι σημαντικών νομισμάτων.

Το δολάριο δέχεται πιέσεις λόγω της γεωπολιτικ­ής αβεβαιότητ­ας, αλλά και εν μέρει διότι η οικονομική ατζέντα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, έχει κολλήσει και ειδικότερα οι δεσμεύσεις περί φορολογικώ­ν μεταρρυθμί­σεων, επεξηγεί ο Γουόλτερ Χέλγουιγκ, senior vice president στην BB&T Wealth Management. Ένα υποτιμημέν­ο δολάριο ευνοεί τα έσοδα από ξένες αγορές, καθώς καθιστά πιο φθηνά τα αμερικανικ­ά αγαθά, αυξάνοντας παράλληλα σε αξία δολαρίου τις ξένες πωλήσεις. [SID:11263210]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece