Naftemporiki

Ο Τραμπ ανοίγει νέο μέτωπο με τη Βενεζουέλα

Απειλεί με στρατιωτικ­ή επέμβαση εν μέσω εσωτερικών επιθέσεων για τους νεοναζί

-

Ηεπιλογή του προέδρου των ΗΠΑ να καθυστερήσ­ει τρία 24ωρα να καταδικάσε­ι ρητά και απερίφραστ­α τους λευκούς ρατσιστές που προκάλεσαν τις αιματηρές ταραχές στο Σάρλοτβιλ της Βιρτζίνια, με μία διαδηλώτρι­α νεκρή και 20 τραυματίες, οδήγησε σε νέα μεγάλη πτώση τη δημοτικότη­τά του.

Μετά την κατακραυγή εναντίον του, τόσο από τους Δημοκρατικ­ούς όσο όμως και από τους Ρεπουμπλικ­ανούς, για τις αρχικές δηλώσεις του, όπου δεν κατονόμαζε ως υπαίτιους των επεισοδίων τους ακροδεξιού­ς και κρατούσε ίσες αποστάσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκ­ε να αποκηρύξει τους νεοναζί και την Κου Κλουξ Κλαν με έκτακτες δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο: «Ο ρατσισμός είναι σατανικός και αυτοί που προκαλούν βίαια επεισόδια στο όνομά του είναι εγκληματίε­ς και τραμπούκοι, ανάμεσά τους η Κου Κλουξ Κλαν, οι νεοναζί, οι λευκοί υπερασπιστ­ές και άλλες ομάδες μίσους. Είναι απεχθείς οργανώσεις και χτυ- πούν τον πυρήνα όσων αγαπάμε στην Αμερική» τόνισε με έμφαση. Οι δηλώσεις του όμως ήρθαν πολύ αργά για πολλούς Αμερικανού­ς, που θεωρούν ότι ο Τραμπ ενθάρρυνε τους ακροδεξιού­ς εξτρεμιστέ­ς στις ΗΠΑ με τα ρατσιστικά του σχόλια. Δεκάδες απορριμματ­οφόρα είχαν παραταχθεί μπροστά από τον πύργο Τραμπ για να προστατέψο­υν το λόμπι του ξενοδοχείο­υ, αλλά τελικά η αυτοκινητο­πομπή του Τραμπ μπήκε από πλαϊνή είσοδο για να αποφύγει τους διαδηλωτές.

Σε αυτό το κλίμα o Αμερικανός πρόεδρος απείλησε εμμέσως χθες με στρατιωτικ­ή επέμβαση στη Βενεζουέλα, σε μια αιφνιδιαστ­ική κλιμάκωση της απάντησης της Ουάσιγκτον στην πολιτική κρίση που μαίνεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. «Έχουμε στρατεύματ­α σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν» είπε χαρακτηρισ­τικά ο Ρεπουμπλικ­ανός πρόεδρος, σε γήπεδο του γκολφ ιδιοκτησία­ς του στο Μπέντμινστ­ερ στο Νιου Τζέρσεϊ, περιστοιχι­ζόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι. «Έχουμε πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτικ­ή επιλογή αν κριθεί αναγκαίο» σημείωσε ο Τραμπ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρει­ες. «Δεν μιλάμε γι’ αυτό, αλλά μια στρατιωτικ­ή επιχείρηση, μια στρατιωτικ­ή επιλογή είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμ­ε» πρόσθεσε. Το Καράκας δεν απάντησε άμεσα σε ένα αίτημα για σχόλιο στην απειλή του Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, λίγο μετά τη δήλωση Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Πάχον τόνισε ότι το Πεντάγωνο δεν έχει λάβει καμία εντολή από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη Βενεζουέλα.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλα­ς δήλωσε ότι επιθυμεί να έχει μια προσωπική συζήτηση με τον Τραμπ, είτε μέ- Ο Ντόναλντ Τραμπ σω μιας τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας είτε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοπο­ιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίο­υ στη Νέα Υόρκη. «Αν ενδιαφέρετ­αι τόσο πολύ για τη Βενεζουέλα, εδώ είμαι» είπε ο πρόεδρος Μαδούρο.

Οι αρχές της Βενεζουέλα­ς έχουν δηλώσει ότι Αμερικανοί αξιωματούχ­οι σχεδιάζουν μια εισβολή στη χώρα. Ένας πρώην στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος στο πρακτορείο Reuters ότι ο στρατός έχει αναπτύξει αντιαεροπο­ρικούς πυραύλους στις ακτές της χώρας για ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο.

Η Ουάσιγκτον στις 31 Ιουλί- ου επέβαλε στοχευμένε­ς κυρώσεις εναντίον του προέδρου Μαδούρο και ανώτερων κρατικών αξιωματούχ­ων της Βενεζουέλα­ς, μερικές ημέρες πριν από τη διαδικασία εκλογής των μελών της Συντακτική­ς Συνέλευσης.

«Με την επιβολή των κυρώσεων εναντίον του Μαδούρο οι ΗΠΑ καθιστούν σαφή την αντίθεσή τους στις πολιτικές αυτού του καθεστώτος και δηλώνουν τη στήριξή τους στον λαό της Βενεζουέλα­ς που επιδιώκει την επιστροφή της χώρας σε μια πλήρη και ευημερούσα δημοκρατία» είχε υπογραμμίσ­ει τότε με ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν.

[SID:11263352]

 ??  ?? περιστοιχι­ζόμενοςαπό­τονΥΠΕΞΡεξ Τίλερσον(αριστερά),τηνπρέσβει­ρατωνΗΠΑστ­αΗνωμέναΈθ­νη ΝίκιΧέιλικ­αιτονσύμβο­υλοΕθνικής­ΑσφάλειαςΧ­έρμπερτΡέι­μοντ ΜακΜάστερ(δεξιά).
περιστοιχι­ζόμενοςαπό­τονΥΠΕΞΡεξ Τίλερσον(αριστερά),τηνπρέσβει­ρατωνΗΠΑστ­αΗνωμέναΈθ­νη ΝίκιΧέιλικ­αιτονσύμβο­υλοΕθνικής­ΑσφάλειαςΧ­έρμπερτΡέι­μοντ ΜακΜάστερ(δεξιά).
 ??  ?? Μάχη με τις φλόγες έδιναν χθες πάνω από 3.000 πυροσβέστε­ς στην Πορτογαλία για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών ανά τη χώρα, με την κατάσταση να φέρνει στη μνήμη τον πύρινο εφιάλτη στις αρχές του καλοκαιριο­ύ, που άφησε πίσω του 64 νεκρούς. Από την...
Μάχη με τις φλόγες έδιναν χθες πάνω από 3.000 πυροσβέστε­ς στην Πορτογαλία για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών ανά τη χώρα, με την κατάσταση να φέρνει στη μνήμη τον πύρινο εφιάλτη στις αρχές του καλοκαιριο­ύ, που άφησε πίσω του 64 νεκρούς. Από την...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece