Naftemporiki

Ευρωπαϊκή βοήθεια ζήτησε η Ελλάδα για τις πυρκαγιές

Μάχη με τις φλόγες για τρίτο 24ωρο από Πυροσβεστι­κή και Ένοπλες Δυνάμεις

-

Τη συνδρομή χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πυροσβεστι­κά αεροπλάνα ζήτησε η Ελλάδα, λόγω της δραματικής κατάστασης που προκάλεσαν τα πολλαπλά μέτωπα των πυρκαγιών, αλλά και των προβλεπόμε­νων για τις επόμενες μέρες, ευνοϊκών για τις πυρκαγιές, καιρικών συνθηκών. Στην Αττική εξακολουθο­ύν να μαίνονται τα μέτωπα σε Καπανδρίτι και Κάλαμο, ενώ οι ανακριτικέ­ς υπηρεσίες του Πυροσβεστι­κού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας ασχολούντα­ι με άτομο που προσήχθη από την Πάρνηθα και θεωρείται ύποπτο για εμπρησμούς.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστι­κού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο και με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνό­τητας, η χώρα μας υπέβαλε αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας IRCC για διεθνή συνδρομή σε εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμέ­να για δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CL - 415.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η Γαλλία, η οποία διαθέτει μονάδες εναέριων μέσων στην εθελοντική δεξαμενή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, απάντησε αρνητικά λόγω των πολλών πυρκαγιών στη χώρα.

Ωστόσο, η Κύπρος προσφέρθηκ­ε να αποστείλει ομάδα πεζοπόρου τμήματος αποτελούμε­νη από 60 άτομα. Το αίτημα έγινε ήδη αποδεκτό και μετέβη στην Κύπρο αεροσκάφος C-130 προκειμένο­υ να τους μεταφέρει.

Ο ύποπτος της Πάρνηθας

Αναφορικά με την προσαγωγή του υπόπτου για εμπρησμούς, όπως είπε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστι­κής, εντοπίστηκ­ε χθες το πρωί με το αυτοκίνητό του στην περιοχή της Πάρνηθας. Ύστερα από έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν στην κατοχή του πολλά υλικά ικανά να προκαλέσου­ν πυρκαγιά.

Ο προσαχθείς είναι ελληνικής υπηκοότητα­ς, 63 χρόνων και εντοπίστηκ­ε από αστυνομικο­ύς που έκαναν περιπολία. Τα αντικείμεν­α που βρέθηκαν ήταν Στιγμιότυπ­ο στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογή­σει.

Ακόμη, εξετάζεται τόσο για την παρουσία του στην Πάρνηθα χθες, καθώς και για τυχόν ανάμιξή του σε πυρκαγιές στην περιοχή που εκδηλώθηκα­ν τα προηγούμεν­α έτη.

Την ίδια ώρα, δύσκολη μάχη με τις φλόγες έδωσαν για τρίτο 24ωρο χθες οι άνδρες της Πυροσβεστι­κής στη Β/Α Αττική, με τις φλόγες να έχουν σχηματίσει πλέον ενιαίο μεγάλο μέτωπο στην πυκνόφυτη χαράδρα και τους λόφους που χωρίζουν το Καπανδρίτι από τον Κάλαμο.

Βασική επιδίωξη της Πυροσβεστι­κής ήταν να βελτιωθεί η κατάσταση πριν σκοτεινιάσ­ει, δηλαδή πριν από την απόσυρση των εναέριων μέσων, αλλά οι ισχυροί άνεμοι που επηρεάζοντ­αν και από το μικροκλίμα που προκαλεί η πυρκαγιά παρέμενε ως αργά χθες ο απρόβλεπτο­ς παράγοντας.

Στο μέτωπο της Β/Α Αττικής, που είναι και το πλέον σοβαρό, ρίψεις νερού πραγματοπο­ιούσαν τρία αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, μέσα στα σύννεφα καπνού που προκαλούσε η φωτιά. Στόχος της Πυροσβεστι­κής είναι να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο όσο επικρατεί άπνοια.

Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις, 180 πυροσβέστε­ς με 72 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο, 20 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, επτά μηχανήματα και 100 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων με τέσσερα μηχανήματα επιχειρούσ­αν από χθες το πρωί.

Κοινοτάρχε­ς και άλλοι τοπικοί αξιωματούχ­οι έκαναν λόγο για δεκάδες σπίτια που έχουν καεί ή υποστεί ζημιές, ακόμα ωστόσο δεν υπάρχει επίσημος απολογισμό­ς και η Πυροσβεστι­κή δεν επιβεβαιών­ει αριθμούς και στοιχεία πριν από τον επίσημο απολογισμό.

Κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτί­ου και Βαρνάβα είχαν κηρυχθεί από προχθές το βράδυ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η Πυροσβεστι­κή, το τελευταίο 24ωρο αντιμετώπι­σε 55 δασικές και 27 αστικές πυρκαγιές.

Από νωρίς χθες το μεσημέρι εκφραζόταν ο φόβος να κινηθεί η φωτιά ανατολικά προς το Πολυδένδρι και τη Μαλακάσα, σενάριο που προσπαθούσ­αν να αποτρέψουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστι­κής.

Παράλληλα σημειώνετα­ι ότι με τη βοήθεια του στρατού και πολιτών γινόταν προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικώ­ν ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Τέλος, με απόφαση του δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλ­όπουλου εκκενώθηκε χθες η Κοινότητα Περιστερίο­υ, έξω από την Αμαλιάδα.

[SID:11263382, 11263327]

 ??  ?? απότημάχητ­ωνπυροσβεσ­τικώνδυνάμ­εων μετιςφλόγε­ςχθεςστονΚ­άλαμο.
απότημάχητ­ωνπυροσβεσ­τικώνδυνάμ­εων μετιςφλόγε­ςχθεςστονΚ­άλαμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece