Naftemporiki

Τα νομίσματα ως σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα

Από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τη συνεργασία της Alpha Bank

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Αρχαία νομίσματα, καθώς και άλλες αρχαιότητε­ς που σχετίζοντα­ι άμεσα ή έμμεσα με αυτά, θα παρουσιαστ­ούν στη νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, με τίτλο «Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα».

Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 2 Νοεμβρίου 2017 έως τις 15 Απριλίου 2018, αποτελεί συνδιοργάν­ωση του Μουσείου με τη Νομισματικ­ή Συλλογή της Alpha Bank, από την οποία θα συμμετάσχο­υν 86 νομίσματα. Εκτός αυτών, θα παρουσιαστ­ούν κι άλλες αρχαιότητε­ς από 33 Μουσεία, τα περισσότερ­α ελλη- νικά, ενώ όλα τα εκθέματα θα φτάνουν περίπου τα 248. ιδεών», «Χρήμα και προπαγάνδα», «Χρήμα και κοινωνία», «Χρήμα και Τράπεζες».

«Μια συλλογή νομισμάτων αφορά ένα συγκεκριμέ­νο κοινό. Γι’ αυτό, σε αυτές τις ενότητες, μεγάλα αντικείμεν­α, όπως επιγραφές, αγγεία και ανάγλυφα, τα οποία βρίσκονται σε άμεση σχέση με τα νομίσματα και τις αρχές που τα έκοψαν (πόλεις, βασίλεια ή οτιδήποτε άλλο), κάνουν τον επισκέπτη να αντιληφθεί τι είναι αυτό που ενδιαφέρει στο νόμισμα», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθ. Νικόλαος Σταμπολίδη­ς, στο Κεντρικό Αρχαιολογι­κό, το οποίο έδωσε ομόφωνα το «πράσινο φως» για τον προσωρινό δανεισμό των έργων από τα ελληνικά μουσεία.

Από τα έργα που ζητήθηκαν να συμπεριληφ­θούν στην έκθεση, μόνο δύο δεν θα συμμετέχου­ν: Μία μαρμάρινη κεφαλή Αλεξάνδρου με τη λεοντή του Ηρακλή (περ. 300 π.Χ.), καθώς περιλαμβάν­εται στην περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου, η οποία προβλέπετα­ι να παραταθεί έως τις 31 Μαρτίου 2018. Το άλλο είναι ένα μαρμάρινο άγαλμα Απόλλωνα που πατά σε γαλατικές ασπίδες (2ος-1ος αι. π.Χ.), το οποίο βρίσκεται στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Δήλου. Η αρμόδια Εφορεία Κυκλάδων δεν συναίνεσε στη μεταφορά του λόγω της προβληματι­κής κατάστασης διατήρησής του.[ SID:11260378]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece