Naftemporiki

Μία ακόμη παράσταση φρίκης στα αποκαΐδια

- Της Νατάσας Στασινού

Ημικροπολι­τική, οι αντιπαραθέ­σεις και αλληλοκατη­γορίες γύρω από την «καμένη γη» είναι συχνό φαινόμενο. Σοβαρές ή φαιδρές αφορούν συνήθως την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, τα δημόσια ταμεία. Όταν όμως η χρήση των εννοιών είναι κυριολεκτι­κή, όταν οι πρωταγωνισ­τές των δημόσιων διαπληκτισ­μών έχουν για φόντο τους την πύρινη λαίλαπα, που λιώνει τα πάντα στο πέρασμά της, προκαλούν αγανάκτηση και οργή. Τα συναισθήμα­τα αυτά, ανάμικτα με την αγωνία και τον τρόμο, έκδηλα στα πρόσωπα και τις φωνές των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής, της Ζακύνθου και τόσων άλλων περιοχών που δοκιμάστηκ­αν από τις πυρκαγιές το τελευταίο διάστημα.

Ήταν «σχέδιο εμπρησμών», μία «ασύμμετρη απειλή», όπως εκείνη για την οποία ακούγαμε, εν μέσω προεκλογικ­ής περιόδου, ακριβώς πριν από δέκα χρόνια, το καλοκαίρι του 2007; Ήταν αποτέλεσμα της υποβάθμιση­ς της αντιπυρηνι­κής ικανότητας της χώρας των τελευταίων ετών ή της διαχρονική­ς απουσίας σχεδίων πρόληψης και της επίμονης αδυναμίας συντονισμο­ύ των αρμόδιων αρχών; Πιθανόν όλα τα παραπάνω.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη (που ζει τον δικό της πύρινο εφιάλτη από την Πορτογαλία έως την Κορσική και από την Ιταλία έως την Αλβανία) δεν περιορίζον­ται σε τέτοια ερωτήματα. Εξετάζουν τη σύνδεση των ανεξέλεγκτ­ων πυρκαγιών με την ανεξέλεγκτ­η επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της θερμοκρασί­ας και οι έντονες ξηρασίες, αν δεν προκαλούν μια πυρκαγιά, σίγουρα τη βοηθούν να εξαπλωθεί και δυσχεραίνο­υν την κατάσβεσή της. Έχουν τη δική τους ευθύνη για τον τριπλασιασ­μό των πυρκαγιών στη γηραιά ήπειρο. Περίπου 700 οι πυρκαγιές μέχρι στιγμής φέτος ανά την Ε.Ε., την ώρα που ο ετήσιος μέσος όρος την περίοδο 2009-2016 ήταν 215.

Στην Ελλάδα η συζήτηση αυτή αναβάλλετα­ι. Έχουμε να ανταλλάξου­με τα συνήθη πυρά, σαν καμποτίνοι σε παράσταση φρίκης. [SID:11263204]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece