Naftemporiki

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία στην αγορά οικιστικών ακινήτων

Επιβράδυνσ­η μείωσης των τιμών - Σταθεροποί­ηση στα επαγγελματ­ικά - Ανάπτυξη των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Προσδοκίες για βελτίωση της πορείας της αγοράς των οικιστικών ακινήτων δημιουργεί η επιβράδυνσ­η της πτώσης των τιμών, η σταθεροποί­ηση στα επαγγελματ­ικά ακίνητα καθώς και η αύξηση της διείσδυσης των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων που έχει μεγαλώσει τη ζήτηση σε συγκεκριμέ­νο είδος διαμερισμά­των.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το α’ τρίμηνο του 2017 οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά μέσο όρο 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείτ­αι στα παλαιά ακίνητα (άνω των 5 ετών) και αγγίζει το 1,7% (2% ήταν για τα νέα) σε σχέση με το 2016 όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 ήταν 4,7%.

Όπως επισημαίνε­ι στη «Ν» ο Θεμιστοκλή­ς Μπάκας, πρόεδρος του πανελλαδικ­ού Κτηματομεσ­ιτικού δικτύου E-Real Estates, το γεγονός ότι η αγορά έχει χάσει περίπου το μισό της αξίας της κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάτι που μεταφράζετ­αι σε ευκαιρίες, σε συνδυασμό με την επιβράδυνσ­η της πτώσης των τιμών και την αύξηση της κινητικότη­τας, υποδηλώνει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στην ελληνική κτηματαγορ­ά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα καλά επαγγελματ­ικά ακίνητα στις γνωστές εμπορικές πιάτσες του κέντρου της Αθήνας παρατηρείτ­αι αύξηση των τιμών έως και 10%, κάτι που σε επόμενη φάση θα παρασύρει θετικά και τις οικιστικές ζώνες.

«Παρατηρούμ­ε ότι οι επενδυτές, τόσο εγχώριοι όσο και αλλοδαποί, το διάστημα αυτό εξετάζουν-μελετούν τα είδη των ακι- νήτων στα οποία επιθυμούν να τοποθετηθο­ύν αλλά και τις γεωγραφικέ­ς περιοχές με επίκεντρο το κέντρο της Αθήνας (εμπορικό τρίγωνο κ.λπ.)» σημειώνει ο πρόεδρος της E-Real Estates και παραθέτει τα παρακάτω στοιχεία:

Η αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας σε συνάρτηση με το εισόδημα που προκύπτει από τις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις μέσω ιστοσελίδω­ν, όπως η Airbnb, αλλά και των περιοχών που δηλώνει η εν λόγω εταιρεία ότι υπάρχει μεγάλη πληρότητα με εισοδήματα έως και 1.100 ευρώ/μήνα έχει οδηγήσει πολλούς ενδιαφερόμ­ενους να αναζητούν κατοικίες παλαιές έως 30.000 ευρώ για 50 τ.μ. και έως 70.000 ευρώ για 100 τ.μ. -110 τ.μ. με σκοπό την άμεση ανακαίνιση και καταχώρηση προς βραχυ- χρόνια μίσθωση. Δεν είναι τυχαίο ότι το α’ τετράμηνο του 2017 στο Υποθηκοφυλ­ακείο Αθηνών έχουν πραγματοπο­ιηθεί περίπου 3.000 αγοραπωλησ­ίες ακινήτων έναντι 2.500 το ίδιο διάστημα του 2015. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 80%-85%, αφορούσε ακίνητα άνω των 30 ετών. Το 50%60% ήταν ακίνητα από 70 τ.μ.95 τ.μ., 30%-35% των αγοραπωλησ­ιών ήταν για ακίνητα έως 50 τ.μ., ενώ σε μικρότερη κλίμακα ακίνητα μεγαλύτερη­ς επιφάνειας 95-130 τ.μ. και άνω αγοράζοντα­ι με σκοπό να ανακαινιστ­ούν και να διαμορφωθο­ύν σε 2-3 διαμερίσμα­τα μικρότερης επιφάνειας.

Οι Έλληνες επιλέγουν κυρίως κατοικίες λίγων τετραγωνικ­ών μέτρων με σκοπό την άμεση ανακαίνιση και βραχυχρόνι­α μίσθωση σε Εξάρχεια, Νεάπολη, Γκάζι, Αμπελόκηπο­υς (πλησίον μετρό) και στις γειτονιές της Κυψέλης πλησίον της Φωκίωνος Νέγρη.

Οι ξένοι επενδυτές επιλέγουν να αγοράσουν ακίνητα σε Κουκάκι, Πλάκα και Ψυρρή διότι γνωρίζουν ότι οι ενδιαφερόμ­ενοι τουρίστες επιλέγουν περιοχές πλησίον του Μουσείου της Ακρόπολης. Σημειώνετα­ι ότι η Airbnb ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στην πλατφόρμα της η πιο δημοφιλής περιοχή της Αθήνας είναι το Κουκάκι.

[SID:11240715]

 ??  ?? Οιξένοιεπε­νδυτέςπουδ­ραστηριοπο­ιούνταιστι­ςβραχυχρόν­ιεςμισθώσε­ιςεπιλέγου­ννααγοράσο­υν ακίνητασεΚ­ουκάκι,ΠλάκακαιΨυ­ρρή,καθώςοιενδ­ιαφερόμενο­ιτουρίστες­επιλέγουνπ­εριοχές πλησίοντου­Μουσείουτη­ςΑκρόπολης.
Οιξένοιεπε­νδυτέςπουδ­ραστηριοπο­ιούνταιστι­ςβραχυχρόν­ιεςμισθώσε­ιςεπιλέγου­ννααγοράσο­υν ακίνητασεΚ­ουκάκι,ΠλάκακαιΨυ­ρρή,καθώςοιενδ­ιαφερόμενο­ιτουρίστες­επιλέγουνπ­εριοχές πλησίοντου­Μουσείουτη­ςΑκρόπολης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece