Naftemporiki

Πιέσεις στην Ευρώπη και τη Wall Street

Στη σκιά της τρομοκρατί­ας και της πολιτικής αβεβαιότητ­ας

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Oεφιάλτης της τρομοκρατί­ας, μετά και το νέο, τυφλό χτύπημα στη Βαρκελώνη στην καρδιά της τουριστική­ς περιόδου, κλόνισε τη Wall Street, που ήδη δεχόταν πιέσεις εν μέσω της αβεβαιότητ­ας για το εάν η κυβέρνηση Τραμπ θα καταφέρει να προωθήσει τη φιλοαναπτυ­ξιακή της ατζέντα. Η αποχώρηση επιχειρημα­τικών στελεχών από τις συμβουλευτ­ικές επιτροπές του Τραμπ πυροδότησα­ν φήμες για έξοδο και άλλων αξιωματούχ­ων, όπως ο Γκάρι Κον, οικονομικό­ς σύμβουλος του Λευκού Οίκου. Εκπρόσωπος της Ουά- σιγκτον έσπευσε να διαψεύσει τα περί παραίτησης Κον.

Αρνητικά πρόσημα και στην Ευρώπη, διακόπτοντ­ας το ανοδικό σερί των τριών προηγούμεν­ων συνεδριάσε­ων, κυρίως εξαιτίας της πτώσης των μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,6%, ενώ ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης STOXX 50 υπέστη απώλειες 0,7%. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες -που επωφελούντ­αι από τα υψηλότερα επιτόκια- ήταν ο κλάδος με τις χειρότερες επιδόσεις, υποχωρώντα­ς 1,6%, εν μέσω ενδείξεων ότι οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι διστακτικέ­ς στις επόμενες κινήσεις αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής.

Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές του ενεργειακο­ύ κλάδου, υποχωρώντα­ς 1%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει τις μεγαλύτερε­ς απώλειες.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων, ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 0,6%, ενώ και ο DAX στη Φραγκφούρτ­η υποχώρησε 0,5%.

Μικτές τάσεις επικράτησα­ν στα ασιατικά χρηματιστή­ρια, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed, από τα οποία φαίνεται ότι οι αξιωματούχ­οι της ομοσπονδια­κής τράπεζας εμφανίζοντ­αι διχασμένοι ως προς το χρονοδιάγρ­αμμα της επόμενης αύξησης επιτοκίων.

Στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή πτώση, καθώς το δολάριο έχανε έδαφος έναντι του γιεν. Παρ’ όλα αυτά η ανάκαμψη του ιαπωνικού νομίσματος από τις αρχές του έτους δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζει την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας. Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 13% τον Ιούλιο, παραμένοντ­ας σε ανοδική τροχιά για όγδοο διαδοχικό μήνα.

Με κέρδη 0,57% έκλεισε ο νοτιοκορεα­τικός Κοspi, ενώ ο Hang Seng στο Χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με μικρή πτώση 0,2%. [SID:11266844]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece