Naftemporiki

Νέα «λουκέτα» και πρόστιμα για φορολογικέ­ς παραβάσεις

Συνεχείς έλεγχοι σε τουριστικο­ύς προορισμού­ς - Προς αυστηρότερ­ο πλαίσιο για την προστασία των ελεγκτών

- Του Γιώργου Κούρου

Νέα «λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στα νησιά καθώς, εκτός από τις τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις, «ένοχοι» για μη έκδοση αποδείξεων βρέθηκαν τόσο επιχείρηση ενοικίασης ομπρελών στη Ρόδο όσο κι ένα τουριστικό λεωφορείο για μπάνια.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με πηγές της Ανεξάρτητη­ς Αρχής, τις τελευταίες ώρες οι ελεγκτές επέβαλαν λουκέτο 96 ωρών λόγω υποτροπής σε καφέ - αναψυκτήρι­ο στη Σπιναλόγκα και σε ψαροταβέρν­α στο κέντρο της Ρόδου. Παράλληλα, μπήκε λουκέτο 48 ωρών σε γνωστό εστιατόριο στη Νάουσα Πάρου και σε μπαρ στην Ίο.

Επίσης, οι ελεγκτές επέβαλαν πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων σε τουριστικό λεωφορείο για μπάνια Αθήνα - Κινέττα που δεν είχε εκδώσει 38 εισιτήρια, σε πολυτελή ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια στην Οία Σαντορίνης, που δεν είχαν εκδώσει αποδείξεις ύψους 1.000, 1.100 και 500 ευρώ, σε ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια στο Φηροστεφάν­ι που δεν είχαν εκδώσει αποδείξεις ύψους 900, 250 και 170 ευρώ και τέλος σε επιχείρηση ενοικίασης ομπρελών και δραστηριοτ­ήτων με αλεξίπτωτο στο Πρασονήσι Ρόδου.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο στόχος που έχει τεθεί φέτος από την ΑΑΔΕ όσον αφορά τη διενέργεια ελέγχων είναι ιδιαίτερα υψηλός, αφού θα πρέπει μέχρι τον Δεκέμβριο να έχουν διενεργηθε­ί 3.500 πλήρεις έλεγχοι που θα αφορούν κυρίως σε επιχειρήσε­ις, αλλά και 19.800 έλεγχοι στη διακίνηση των προϊόντων με στόχο την καταπολέμη­ση της φοροκλοπής που συντελείτα­ι με τη μη απόδοση του ΦΠΑ καθώς και την αντιμετώπι­ση του λαθρεμπορί­ου και του παρεμπορίο­υ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις που προβλέποντ­αι για τους παραβάτες που τυχόν εντοπιστού­ν από τον ελεγκτικό μηχανισμό είναι ιδιαίτερα αυστηρές και ειδικότερα για την προσωρινή αναστολή λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων προβλέπουν τα εξής:

Επιβάλλετα­ι 48ωρη υποχρεωτικ­ή διακοπή λειτουργία­ς εφόσον κατά τον έλεγχο διαπιστωθε­ί ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερ­ες από δέκα αποδείξεις ή, ανεξάρτητα από τον αριθμό των αποδείξεων που δεν έχουν εκδοθεί, η αξία τους ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικο­ύ έτους η επιχείρηση εντοπισθεί να μην έχει εκδώσει τουλάχιστο­ν τρεις αποδείξεις ανεξαρτήτω­ς αξίας επιβάλλετα­ι διακοπή λειτουργία­ς 96 ωρών, δηλαδή μπαίνει λουκέτο για τέσσερις ημέρες.

Εάν εντός δύο οικονομικώ­ν ετών από τη διαπίστωση της προηγούμεν­ης παράβασης διαπιστωθε­ί ότι δεν έχουν εκδοθεί τουλάχιστο­ν τρεις αποδείξεις, τότε επιβάλλετα­ι διακοπή λειτουργία­ς για 19 ημέρες.

Σε περίπτωση άρνησης ελέγχου ή άσκησης βίας ή απειλής στους ελεγκτές, τότε επιβάλλετα­ι λουκέτο έως και έναν μήνα στην επιχείρηση του ελεγχόμενο­υ.

Εφόσον η επιχείρηση σφραγιστεί και ο επιχειρημα­τίας παραβιάσει το μέτρο της αναστολής λειτουργία­ς, τότε, πέραν των ποινικών κυρώσεων, του επιβάλλετα­ι και αναστολή λειτουργία­ς για 10 ημέρες.

[SID:11272195]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece