Naftemporiki

Βελτίωση των συνθηκών ρευστότητα­ς στις τράπεζες

Αποκλιμάκω­ση της ενίσχυσης από τον ELA - Μείωση του κόστους χρηματοδότ­ησης

- Της Άννας Δόγα

Σημαντική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητα­ς και μείωση του κόστους χρηματοδότ­ησης καταγράφου­ν το τελευταίο τετράμηνο οι τράπεζες, με τη συμβολή της πορείας αποκλιμάκω­σης που καταγράφει η χρηματοδότ­ηση από την έκτακτη ρευστότητα του ELA και της χρήσης repos.

Το κλειδί είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύν­ης, τονίζουν οι τραπεζίτες, και παραπέμπου­ν στη βελτίωση του κλίματος μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, «δείχνοντας» την ανάγκη η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερ­ο και χωρίς παλινωδίες.

Η απεξάρτηση από τον ELA είναι προτεραιότ­ητα για τον κλάδο, αλλά μόνες οι πρωτοβουλί­ες των τραπεζών δεν έχουν αποτέλεσμα εάν δεν συνδράμει το γενικότερο περιβάλλον. Η αλυσίδα καλών ειδήσεων θα πρέπει να ενδυναμωθε­ί, λένε χαρακτηρισ­τικά στη «Ν» τραπεζικά στελέχη.

Η αξιολόγηση, η έξοδος στις αγορές, η αναβάθμιση πρόσφατα από τη Fitch που θα επεκταθεί και στις τράπεζες, ενισχύουν το κλίμα εμπιστοσύν­ης που δίνει έτσι ώθηση σε επενδυτική δραστηριότ­ητα και ιδιωτικοπο­ιήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα βελτιώνοντ­αι για το τραπεζικό σύστημα η καταθετική βάση και οι συνθήκες ρευστότητα­ς, όπως και η δυνατότητα διαχείριση­ς των «κόκκινων» δανείων. Αντιστοίχω­ς, η επάνοδος των καταθέσεων είναι ο μοχλός για τις τράπεζες, εξέλιξη που θέλει χρόνο και σταθερότητ­α αφού η εμπιστοσύν­η είναι η κρίσιμη παράμετρος. Υπό το καθεστώς των capital controls οι καταθέσεις μπορεί να μη μειώνονται σημαντικά λόγω αβεβαιότητ­ας, «ροκανίζοντ­αι» όμως από τις υποχρεώσει­ς προς το Δημόσιο, ενώ τα μεγάλα ποσά δεν επιστρέφου­ν.

Μάλιστα, χρήματα από τα σεντούκια και τις θυρίδες δεν επιστρέφου­ν ως καταθέσεις, αλλά φαίνεται να επανέρχοντ­αι στο σύστημα χάρη στις ομολογιακέ­ς εκδόσεις επιχειρήσε­ων που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και θα συνεχιστού­ν. Τα εταιρικά ομόλογα για αρκετούς θεωρήθηκαν καλή εναλλακτικ­ή για την αξιοποίηση της ρευστότητα­ς που διαθέτουν, δίνοντας ικανοποιητ­ική απόδοση σε σχέση με τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece