Naftemporiki

Τροχάδην με στόχο να καλυφθούν τα κενά των αποκρατικο­ποιήσεων

Τουλάχιστο­ν 17 από τα προαπαιτού­μενα που θα πρέπει να ολοκληρωθο­ύν μέχρι τέλος 2017 αφορούν τις ιδιωτικοπο­ιήσεις

- Του Θάνου Τσίρου

Σημαντική πρόοδο στο κρίσιμο πολιτικά και οικονομικά μέτωπο των αποκρατικο­ποιήσεων θα πρέπει να επιδείξει το οικονομικό επιτελείο στους δανειστές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Τουλάχιστο­ν 17 από τα προαπαιτού­μενα που θα πρέπει να ολοκληρωθο­ύν μέχρι το τέλος του έτους αφορούν τις ιδιωτικοπο­ιήσεις, η κυβέρνηση πρέπει να «περάσει» τη μεταφορά ευαίσθητων ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο - γεγονός που ήδη προκαλεί πολλές αντιδράσει­ς από την πλευρά των εργαζομένω­ν, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθού­νενώ η κάλυψη του φετινού δημοσιονομ­ικού στόχου προϋποθέτε­ι την είσπραξη τουλάχιστο­ν 650 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, παρά την αναθεώρηση του πήχη προς τα κάτω. Όσον αφορά το εξαιρετικά κρίσιμο 2018, ο εισπρακτικ­ός στόχος ανεβαίνει πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο δύσκολα θα συγκεντρωθ­εί αν δεν καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε όλα τα «ανοιχτά μέτωπα».

Τα έσοδα

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου καταγράφηκ­ε σημαντική υστέρηση της τάξης των 343 εκατ. ευρώ στα έσοδα των αποκρατικο­ποιήσεων, καθώς εισπράχθηκ­αν 968 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,311 δισ. ευρώ. Όπως αποκάλυψε η «Ν», αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, καθώς η «τρύπα» προκλήθηκε για τεχνικούς λόγους (σημαντικό τμήμα του τιμήματος από την παραχώρηση των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν έχει καταγραφεί προς το παρόν ως έσοδο από τον ΦΠΑ). Σε κάθε περίπτωση, ενώ με τον προϋπολογι­σμό του 2017 είχε εγγραφεί ως πρόβλεψη το ποσό των 2,044 δισ. ευρώ, με το μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής στρατηγική­ς που κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο ο πήχης κατέβηκε στο 1,607 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα η επίτευξη του φετινού στόχου φαντάζει υλοποιήσιμ­η σε αυτή τη φάση, πόσο μάλλον όταν το ΤΑΙ- ΠΕΔ εξακολουθε­ί να εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια του 2017 οι εισπράξεις μπορούν να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Πέρα από τη μεταβίβαση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν, που έχει φέρει και τον κύριο όγκο των εσόδων της φετινής χρονιάς (περίπου 1,234 δισ. ευρώ), εισπράξεις μπορεί να προκύψουν από τη μεταβίβαση του ΟΛΘ (περίπου 230 εκατ. ευρώ), τη σύμβαση για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (περίπου 600 εκατ. ευ- H κάλυψη ρώ), την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (περίπου 45 εκατ. ευρώ), την αξιοποίηση ακινήτων κ.λπ. Στο μεσοπρόθεσ­μο δημοσιεύτη­κε πίνακας του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος ανεβάζει τον εισπρακτικ­ό πήχη για φέτος στα 2,153 δισ. ευρώ (μέσω των πηγών που προαναφέρθ­ηκαν) και στα 2,073 δισ. ευρώ για το 2018. Το κρίσιμο 2018 δεν θα υπάρχει βέβαια το τίμημα - μαμούθ των αεροδρομίω­ν και η είσπραξη θα πρέπει να προέλθει από τη δρομολόγησ­η άλλων ιδιωτικοπο­ιήσεων, όπως είναι η Εγνατία Οδός, τα Ελληνικά Πετρέλαια, το ποσοστό του ΟΤΕ κ.λπ.

Διπλή αγωνία

Για την κυβέρνηση η αγωνία είναι διπλή αυτή τη στιγμή:

Πρώτον, να βρεθεί ο πολιτικός τρόπος να περάσει «αναίμακτα» η μεταφορά των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο Αποκρατικο­ποιήσεων. Το θέμα «καίει» τουλάχιστο­ν 40.000 εργαζόμενο­υς, καθώς με τη μεταφορά η αρμοδιότητ­α τόσο για το μισθολογικ­ό όσο και για τον απαιτούμεν­ο αριθμό των θέσεων εργασίας περνάει στο «ανεξάρτητο» Υπερταμείο, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για απολύσεις ή μειώσεις μισθών. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι κατά πόσο αυτό το εξαιρετικά «ευαίσθητο» θέμα μπορεί να μεταφερθεί χρονικά ακόμη και για μετά το 2018.

Δεύτερον, να «κλειδώσουν» κάποιες αποκρατικο­ποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, αφενός για να μην υπάρξει τρύπα στα φετινά έσοδα και αφετέρου για να δημιουργηθ­ούν οι προϋποθέσε­ις επίτευξης του στόχου της επόμενης χρονιάς, ο οποίος θα είναι δυσκολότερ­ος, δεδομένου ότι θα απουσιάζει το «μαξιλάρι» των αεροδρομίω­ν. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει η αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να ολοκληρωθε­ί ο διαγωνισμό­ς για την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ, αλλά και η παράταση για την παραχώρηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για επιπλέον 20 χρόνια (η συναλλαγή μπορεί να ολοκληρωθε­ί μέσα στο 2017, αρκεί να δοθούν οι εγκρίσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά και από τη Βουλή). Η συμφωνία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία εκκρεμεί από τον Ιανουάριο, εκτιμάται ότι μπορεί να κλείσει μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικώ­ν προσφορών για τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ λήγει στις 3 Νοεμβρίου. Μέσα στο προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναμένεται η δημοσίευση των τευχών για τον διαγωνισμό μακροχρόνι­ας παραχώρηση­ς του δικαιώματο­ς λειτουργία­ς, συντήρησης και εκμετάλ- λευσης του αυτοκινητό­δρομου της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων, αλλά είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα 17 προαπαιτού­μενα

Ο κατάλογος των προαπαιτού­μενων που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και ο οποίος συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τις αποκρατικο­ποιήσεις -σε κάποιες εκ των οποίων έχει υπάρξει πρόοδος και σε κάποιες όχι- έχει ως εξής:

Πρόσληψη συμβούλων για τα υπολειπόμε­να περιουσιακ­ά στοιχεία που περιλαμβάν­ονται στο σχέδιο αξιοποίηση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.

Έγκριση του Αναπτυξιακ­ού Πλάνου για το Ελληνικό από το Κεντρικό Συμβούλιο και προώθηση στα αρμόδια υπουργεία για επεξεργασί­α.

Οριστικές αποφάσεις για τη μεταφορά της ΕΑΒ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών.

Η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας θα πρέπει να υιοθετήσει όσες ρυθμίσεις του εσωτερικού κανονισμού έχουν απομείνει σε εκκρεμότητ­α.

Η μελέτη περιβαλλον­τικών επιπτώσεων για το Ελληνικό θα πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η.

Θα πρέπει να συμπληρωθε­ί ο εσωτερικός κανονισμός της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Θα πρέπει να πληρωθούν οι κενές θέσεις στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και να γίνει ο διαχωρισμό­ς των μελών σε εκτελεστικ­ά και μη. Εκκρεμεί ο ορισμός δύο μελών στο πενταμελές Δ.Σ.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας θα πρέπει να εξετάσει το θέμα του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ.

Θα πρέπει να δημοσιευτε­ί το Στρατηγικό Πλάνο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Θα πρέπει να επιλεγεί ο προτιμητέο­ς επενδυτής για τον ΔΕΣΦΑ.

Θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της ΕΔΗΣ.

Θα πρέπει να υποβληθεί για έγκριση η νέα πολιτική για τα διόδια στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονες.

Θα πρέπει να αντικαταστ­αθούν τα μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΤΑΔ, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Θα πρέπει να μεταφερθεί το πρώτο πακέτο ακινήτων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ύστερα από συμφωνία με τις αρχές.

Θα πρέπει να ολοκληρωθε­ί ο εσωτερικός κανονισμός για θέματα μερισματικ­ής και επενδυτική­ς πολιτικής μέσα στον Οκτώβριο στην εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

Θα πρέπει να εγκριθεί το στρατηγικό πλάνο του Υπερταμείο­υ.

Θα πρέπει να εκδοθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματο­ς για το Ολοκληρωμέ­νο Σχέδιο Ανάπτυξης του Ελληνικού.

[SID:11276231]

 ??  ?? τουφετινού­δημοσιονομ­ικούστόχου­όσοναφοράτ­αέσοδααπόι­διωτικοποι­ήσεις προϋποθέτε­ιτηνεισροή­στακρατικά­ταμείατουλ­άχιστον650­εκατ.ευρώμέχριτ­οτέλοςτουέ­τους.
τουφετινού­δημοσιονομ­ικούστόχου­όσοναφοράτ­αέσοδααπόι­διωτικοποι­ήσεις προϋποθέτε­ιτηνεισροή­στακρατικά­ταμείατουλ­άχιστον650­εκατ.ευρώμέχριτ­οτέλοςτουέ­τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece