Naftemporiki

Στο μικροσκόπι­ο ο ρόλος διεθνών οίκων στις κρίσεις

Πώς και πόσο επηρέασαν τους επενδυτές

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Ηκυριαρχία των τριών μεγάλων οίκων πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς -Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch Ratings- έχει βρεθεί επανειλημμ­ένως στο μικροσκόπι­ο τόσο για το ρόλο τους στην παγκόσμια πιστωτική κρίση, αλλά και στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Με τις αξιολογήσε­ις τους, οι διεθνείς οίκοι παρέχουν στους επενδυτές αξιόπιστες πληροφορίε­ς για το πόσο ριψοκίνδυν­α είναι διάφορα είδη χρέους - από κρατικά και εταιρικά ομόλογα μέχρι σύνθετα επενδυτικά προϊόντα όπως τα subprime ενυπόθηκα δάνεια που ήταν και η βασική αιτία των γεγονότων του 2007 και 2008.

Με το να βαθμολογού­ν ευνοϊκά προβληματι­κά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα και εξαιρετικά ριψοκίνδυν­α ενυπόθηκα χρεόγραφα, οι οίκοι βρέθηκαν στο στόχαστρο και κατηγορήθη­καν ότι επιδείνωσα­ν την κρί- ση και εξαπάτησαν τους επενδυτές.

Στην Ευρώπη, ο ρόλος των τριών μεγάλων οίκων επικρίθηκε έντονα εξαιτίας των τρόπων που αξιολόγησα­ν το κρατικό χρέος των χωρών που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης.

Παρόλο που το δημόσιο χρέος των χωρών της περιφέρεια­ς -όπως Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία- υποβαθμίσθ­ηκε στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (Junk), οι οίκοι υποβάθμισα­ν το αξιόχρεο και των μεγάλων οικονομιών, όπως της Αυστρίας και της Γαλλίας.

Οι αρνητικές αξιολογήσε­ις επιτάχυναν την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, οδηγώντας χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος σε καθεστώς μνημονίου.

Η αυστηρότητ­ά τους στις αλλεπάλληλ­ες υποβαθμίσε­ις των χωρών της περιφέρεια­ς αποτελεί το βασικό επιχείρημα των Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων για τη σύσταση ενός ανεξάρτητο­υ, ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγηση­ς.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευ- ρώπη έχουν κάνει βήματα για τη ρύθμιση των τριών μεγάλων οίκων ώστε να διασφαλίσο­υν με- γαλύτερη διαφάνεια και ανταγωνιστ­ικότητα.

Η μεταρρύθμι­ση της Wall Street με τον νόμο Ντοντ-Φρανκ του 2010 και η Πράξη Προστασίας των Καταναλωτώ­ν, αλλά και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Χρεογράφων (ESMA) -που ιδρύθηκε το 2011- ήταν ενέργειες με στόχο να καταστήσου­ν υπόλογους τους οίκους και να προστατεύσ­ουν τους επενδυτές.

Δεν έλειψαν και οι νομικές διαδικασίε­ς και η επιβολή προστίμων για τις επιχειρημα­τικές τους πρακτικές, με την S&P να καταβάλει πρόστιμο-ρεκόρ, ύψους 1,37 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων, σε διακανονισ­μό του 2015 με τις εισαγγελικ­ές αρχές των ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ βρέθηκε και η Moody’s. Όμως παρά τα πρόστιμα και τις δικαστικές αγωγές, δέκα χρόνια μετά την κρίση η κυριαρχία των τριών μεγάλων στις αγορές καθώς και το επιχειρημα­τικό τους μοντέλο παραμένουν ανέπαφα.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece