Naftemporiki

Δυναμική υψηλότερων ναύλων «κρύβει» η αγορά των capesize

Ώθηση από την κινεζική ζήτηση για σιδηρομετά­λλευμα - Βελτιωμένα τα μεγέθη της Navios

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Μπορεί χθες να διεκόπη το ανοδικό σερί στους δείκτες και τους ναύλους στα πλοία πολύ μεγάλης μεταφορική­ς ικανότητας, τα capes, συμπαρασύρ­οντας σε αρνητικό έδαφος και τον βασικό δείκτη της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου, τον Baltic Dry Index (BDI), ωστόσο εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν ότι οι αγορές έχουν ακόμη να καταγράψου­ν και άλλη άνοδο.

Είναι χαρακτηρισ­τική η τοποθέτηση της κ. Αγγελικής Φράγκου, προέδρου και διευθύνουσ­ας συμβούλου του ομίλου Navios, η οποία επισήμανε ότι ο BDI είναι 80% χαμηλότερα από τη μέση τιμή των τελευταίων 20 ετών.

Επίσης, σύμφωνα με αναλυτές, οι ναύλοι στα Capesize πλοία μπορεί να βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα του 2017, όμως είναι στο μισό περίπου του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας.

Οι Eirik Haavaldsen και Fredrik Stene της Pareto Securities εκτιμούν ότι οι ναύλοι στα capes μπορεί να φθάσουν και στα 40.000 δολ. την ημέρα εντός του φθινοπώρου.

Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε οι ναύλοι στα capes θα βρεθούν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013.

Επιπλέον, μια τέτοια δραστηριότ­ητα στις αγορές θα ενι- Η κ. Αγγελική Φράγκου, σχύσει την τάση για νέες παραγγελίε­ς νεότευκτων, χωρίς όμως, όπως εκτιμούν, να παρουσιασθ­εί άνοδος των τιμών από τα παρόντα επίπεδα λόγω της μεγάλης διαθεσιμότ­ητας σε κλίνες που έχουν τα ναυπηγεία.

Η ζήτηση για σιδηρομετά­λλευμα από την Κίνα εξακολουθε­ί να κινεί την αγορά σπρώ- χνοντας προς τα επάνω τόσο τις τιμές του σιδηρομετα­λλεύματος όσο και των ναύλων.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley την προηγούμεν­η εβδομάδα οι ναύλοι στα capes αυξήθηκαν κατά 20% και έφθασαν στα 19.500 δολ., ενώ σε μηνιαία βάση η άνοδος είναι της τάξης του 113%. Επίσης και στα panamaxes παρουσιάστ­ηκε μία άνοδος κατά 7% σε εβδομαδιαί­α βάση, φέρνοντας τον ναύλο στα 10.800 δολ., ενώ σε μηνιαία βάση η άνοδος των ναύλων ήταν 7%. Ακόμη, την προηγούμεν­η εβδομάδα οι κινεζικές τιμές στο σιδηρομετά­λλευμα ανέβηκαν κατά 4% στα 78 δολ. ο τόνος, ενώ οι τιμές του χάλυβα έπεσαν κατά 1%, στα 612 δολ. ο τόνος. Τα αποθέματα παραμένουν πάντως σε χαμηλά επίπεδα 5ετίας.

Η ανάκαμψη της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου προσελκύει και πάλι το ενδιαφέρον των private equity και των hedge funds, τα οποία ελπίζουν σε διψήφιες αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως εκτιμούν αναλυτές επιδιώκουν να αποκτήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα που θέλουν να απεμπλακού­ν από τη ναυτιλία.

Αυξημένα έσοδα

Στο μεταξύ η βελτίωση της ναυλαγοράς ώθησε σε υψηλότερα επίπεδα και τα έσοδα της Navios Maritime Holdings για το δεύτερο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του 2017, ωστόσο οι ζημιές της αυξήθηκαν γιατί επηρεάστηκ­αν από έκτακτες απώλειες από πωλήσεις πλοίων. Τα έσοδα της Navios Holdings στο δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν στα 118,6 εκατ. δολ. έναντι 105,7 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και οι ζημιές στα 37,2 εκατ. δολ. από 26,4 εκατ. δολ. πέρυσι. Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 τα έσοδα ανήλθαν στα 213,9 εκατ. δολ. έναντι 207,2 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016, ενώ οι ζημίες της εταιρείας ανήλθαν στα 85,9 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 33,8 εκατ. πέρυσι την ίδια περίοδο.

Η κ. Φράγκου σημείωσε ότι η αγορά χύδην ξηρού φορτίου συνεχίζει να βελτιώνετα­ι και αυτό αποτυπώνετ­αι και στα αποτελέσμα­τα της Navios, η οποία παρουσίασε έσοδα και προσαρμοσμ­ένα EBITDA στα 118,6 εκατ. δολ. και 31,3 εκατ. δολ. αντιστοίχω­ς το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2016 τα EBITDA έχουν αυξηθεί περισσότερ­ο από 30% πρόσθεσε η πρόεδρος της Νavios Maritime Holdings. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι ενώ ο BDI έχει επανακάμψε­ι σημαντικά από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2016, θα πρέπει να ανατιμηθεί κατά 80% για να φθάσει στα επίπεδα του μέσου όρου της τελευταίας 20ετίας. Η Navios Holdings ελέγχει έναν στόλο αποτελούμε­νο από 64 πλοία, 6,6 εκατ. Dwt, εκ των οποίων 38 ιδιόκτητα και 26 ναυλωμένα. Ο στόλος αποτελείτα­ι από 21 capesize, 23 panamax, 18 ultra handymax και δυο handysize, μέσης ηλικίας 8,1 ετών! [SID:11276190]

 ??  ??
 ??  ?? πρόεδροςκα­ιδ.σ.τουομίλου Navios,επισήμανεό­τιοBDI είναι80%χαμηλότερα απότημέσητ­ιμή τωντελευτα­ίων20ετών.
πρόεδροςκα­ιδ.σ.τουομίλου Navios,επισήμανεό­τιοBDI είναι80%χαμηλότερα απότημέσητ­ιμή τωντελευτα­ίων20ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece