Naftemporiki

«Επιτίθεντα­ι» με νέες επενδύσεις οι γαλακτοβιο­μηχανίες Β. Ελλάδας

Ποιες εταιρείες θα διαθέσουν 30 εκατ. ευρώ προκειμένο­υ να ανταποκριθ­ούν στην αυξημένη ζήτηση

- Της Βάσως Βεγίρη

Επενδύσεις της τάξης των 30 εκατ. ευρώ έχουν σε εξέλιξη ή στη γραμμή εκκίνησης οι γαλακτοβιο­μηχανίες της Βόρειας Ελλάδας, με αιχμή του δόρατος τον τομέα του γιαουρτιού, χάρη στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης ελληνικού γιαουρτιού από τις αγορές του εξωτερικού.

Κρι-Κρι: Στα 18 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις της Κρι- Κρι για τη διετία 20172018, με δύο επενδυτικά προγράμματ­α, ύψους 10 και 8 εκατ. ευρώ, αμφότερα για την αύξηση της παραγωγική­ς της δυναμικότη­τας κυρίως στο γιαούρτι και στο παγωτό.

Το πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 10 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνε­ται σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας έως τα τέλη του 2017 και στο μεταξύ έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση του δεύτερου, ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Το 2017 «τρέχει» για την Κρι-Κρι, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της εταιρείας Παναγιώτη Τσινάβο, με άνοδο πωλήσεων άνω του 10%, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί για το σύνολο του έτους και με νέα σημαντική αύξηση εξα- γωγών. Η εταιρεία προχώρησε πέρυσι και φέτος στην παραγωγή-διάθεση στην αγορά νέων προϊόντων στον τομέα τόσο των γιαουρτιών όσο και του παγωτού, ενώ στο εξωτερικό κύρια αγορά που απορροφά τα προϊόντα της είναι η βρετανική, όπου έχει συνεργασίε­ς με όλες τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορί­ου.

Οι νέες επενδύσεις θα συμβάλουν καθοριστικ­ά στην υποστήριξη της αναπτυξιακ­ής πορείας της επιχείρηση­ς, σε συνέχεια της ανοδικής πορείας του 2016, που ολοκληρώθη­κε με ενίσχυση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των της.

Τα λειτουργικ­ά κέρδη (EBITDA) του 2016 ανήλθαν σε 10,99 εκατ. ευρώ, έναντι 7,31 εκατ. ευρώ το 2015 και τα κέρδη προ φόρων σε 8,16 εκατ. ευρώ, έναντι 4,29 εκατ. το 2015 και ο κύκλος εργασιών της στα 66,570 εκατ. ευρώ, έναντι 66,950 εκατ. ευρώ το 2015.

Μεβγάλ: Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης το νέο επενδυτικό πλάνο, ύψους 4 εκατ. ευρώ, της Μεβγάλ που αφορά επί το πλείστον στους τομείς γιαουρτιού και τυροκομικώ­ν και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί, σύμφωνα με την αντιπρόεδρ­ο και διευθύνουσ­α σύμβουλο της εταιρείας, Μαίρη Χατζάκου, στα τέλη του 2018αρχές 2019 και να ενισχύσει τη θέση της εταιρείας τόσο την ελληνική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Η εταιρεία διαθέτει εξαγωγική παρουσία σε 36 χώρες, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπ­εύουν ποσοστό της τάξης του 35% του κύκλου εργασιών της. Το 2017 κινείται σύμφωνα με την κα. Χατζάκου με ανοδικούς ρυθμούς πωλήσεων, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Ο κύκλος εργασιών της Μεβγάλ το 2016 διαμορφώθη­κε στα 109,599 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας οριακή πτώση κατά 0,62%, ενώ το EBITDA διαμορφώθη­κε στα 9,058 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικού EBITDA (9,227 εκατ. το 2015) και κατέγραψε προ φόρων κέρδη ύψους 425.000 ευρώ, έναντι ζημιών 18,547 εκατ. το 2015.

Φάρμα Κουκάκη: Στα 5 εκατ. ευρώ ανέρχεται το νέο επενδυτικό πρόγραμμα που ξεκινά στα τέλη του 2017 η γαλακτοβιο­μηχανία «Φάρμα Κουκάκη» στον τομέα του γιαουρτιού, αντί των 2 εκατ. ευρώ που αρχικά προτίθετο να επενδύσει η εταιρεία.

Με τη νέα επένδυση, η οποία σημειωτέον έρχεται να προστεθεί στις επενδύσεις ύψους 2,8 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε προ περίπου διετίας επίσης στον τομέα του γιαουρτιού, η Φάρμα Κουκάκη στοχεύει στην περαιτέρω εξαγωγική της δραστηριότ­ητα, η οποία φέτος «τρέχει», σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της εταιρείας, Αθανάσιο Κουκάκη, με πολύ καλούς ρυθμούς αύξησης.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τη διοίκησή της, «τρέχει» με ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και στην ελληνική αγορά και δίνει βάρος στην παραγωγή καινοτόμων και διαφοροποι­ημένων προϊόντων. Το 2016 η εταιρεία κατέγραψε αύξηση τζίρου 13%, ο οποίος διαμορφώθη­κε στα 24 εκατ. ευρώ, και αντίστοιχη αύξηση στην καθαρή της κερ- δοφορία.

Κολιός: Νέες επενδύσεις σε μηχανολογι­κό εξοπλισμό κυρίως για τον τομέα του γιαουρτιού γνωστοποίη­σε πρόσφατα ότι δρομολογεί και η διοίκηση της γαλακτοβιο­μηχανίας Κολιός Α.Ε., προκειμένο­υ να μπει στα γιαούρτια τύπου set (ευρωπαϊκού τύπου-μέχρι σήμερα παράγει μόνο στραγγιστό). Η εταιρεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλό της, Νίκο Κολιό, επενδύει σε ετήσια βάση -κάνοντάς το πράξη και φέτοςκεφάλ­αια της τάξης των 3-4 εκατ. ευρώ σε μηχανολογι­κό εξοπλισμό για την επέκταση της παραγωγής της και ο τζίρος της κινείται λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, με τις εξαγωγές να απορροφούν ποσοστό της τάξης του 55% του συνόλου του τζίρου, με προορισμού­ς 50 χώρες και στις πέντε ηπείρους.

Η εταιρεία συνεργάζετ­αι με την αλυσίδα λιανεμπορί­ου Lidl και «βλέπει» σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στον τομέα του γιαουρτιού. Το 2016, σύμφωνα με τον κ. Κολιό, έκλεισε με άνοδο εργασιών για την εταιρεία, ενώ ανοδική ήταν η πορεία του τζίρου της και στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

[SID:11274435]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece