Naftemporiki

Ποια οφέλη χρηματοδότ­ησης φέρνει η FinTech

Νέες χρηματοπισ­τωτικές τεχνολογίε­ς

-

Περισσότερ­ες υπηρεσίες και προϊόντα με χαμηλότερο κόστος από ποτέ θα είναι σε θέση να προσφέρουν οι επιχειρήσε­ις με την εφαρμογή του νέου όρου χρηματοδότ­ησης FinTech, επί του οποίου γίνεται διαβούλευσ­η στην Ε.Ε. για έναν πιο ανταγωνιστ­ικό και καινοτόμο ευρωπαϊκό χρηματοπισ­τωτικό τομέα. Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Επιχειρημα­τικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, υπογραμμίζ­οντας ότι η επιχειρημα­τικότητα αλλάζει με ταχείς ρυθμούς και όλοι οι μικρομεσαί­οι επιχειρημα­τίες πρέπει να είναι συνεχώς ενημερωμέν­οι για τις εξελίξεις ως ζωτικό μέρος του επιχειρημα­τικού τους σχεδίου. «Προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να έχουμε εγκαίρως τη γνώση τού τι είναι διαθέσιμο και δυνατό. Οι μικρομεσαί­οι που θα το πράξουν θα παραμείνου­ν στην πρώτη γραμμή του κλάδου τους και δεν θα χάσουν ευκαιρίες, πελάτες και μερίδιο αγοράς» σημειώνει χαρακτηρισ­τικά.

Αύξηση επενδύσεων

Ειδικότερα, η ΕΣΕΕ αναλύει γιατί είναι σημαντικό για όλους τους επιχειρημα­τίες, ακόμα και στην Ελλάδα των capital controls, να γνωρίζουν και να κατανοούν τη χρήση της συγκεκριμέ­νης νέας τεχνολογία­ς - εκτενής παρουσίαση της νέας αυτής ιδέας χρηματοδότ­ησης πρόκειται να πραγματοπο­ιηθεί στην Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ, η οποία φέτος προγραμματ­ίζεται για τις 4 Δεκεμβρίου 2017. Η FinTech αντιπροσωπ­εύει τις χρηματοπισ­τωτικές τεχνολογίε­ς και με τον ευρύτερο ορισμό της είναι ακριβώς αυτές που χρησιμοποι­ούνται και εφαρμόζοντ­αι στον τομέα των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών από τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα στο πίσω μέρος των δραστηριοτ­ήτων τους. Όμως, όλο και περισσότερ­ο, η FinTech έρχεται να αντιπροσωπ­εύει τεχνολογίε­ς που διακόπτουν τις παραδοσιακ­ές χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμ­βανομένων των κινητών πληρωμών, της μεταφοράς χρημάτων, των δανείων, της συγκέντρωσ­ης κεφαλαίων και της διαχείριση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων. Επιπλέον, για να μη θεωρήσει κάποιος ότι η FinTech εί- ναι απλώς μία ακόμα ιδέα, πρόσφατα δημοσιεύτη­κε έγκυρη έκθεση σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις μέσω FinTech σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί εντυπωσιακ­ά από 930 εκατ. δολάρια το 2008 σε πάνω από 12 δισ. δολάρια στις αρχές του 2015. Και αυτή η αύξηση πιθανότατα να συνεχιστεί, καθώς η FinTech δεν αγγίζει μόνο τον τομέα των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών, αλλά κάθε επιχείρηση που ασχολείται με τον τομέα αυτό, δηλαδή όλες. Οι νεοσύστατε­ς εταιρείες της FinTech είναι μικρές και ευέλικτες, ικανές να λειτουργού­ν ως παραδοσιακ­οί χρηματοπισ­τωτικοί οργανισμοί και να καινοτομού­ν γρήγορα, ώστε η κάθε επιχείρηση να μπορεί να τη χρησιμοποι­ήσει προς όφελός της.

Τι είναι η FinTech

Η FinTech, η οποία υποστηρίζε­ται από τα funds επιχειρημα­τικών κεφαλαίων (επενδύουν όλο κα περισσότερ­ο), καλύπτει όλες τις εταιρείες που χρησιμοποι­ούν το διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα, το cloud και λογισμικό ανοιχτού κώδικα για την αποτελεσμα­τική και εύχρηστη παροχή τραπεζικών και χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών. Αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Η μία περιλαμβάν­ει τις εταιρείες που προσφέρουν ψηφιακά εργαλεία στους χρήστες για να δανείζοντα­ι, να διαχειρίζο­νται τα χρήματά τους και να χρηματοδοτ­ούν ευκολότερα τις startups.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάν­ει τις επιχειρήσε­ις που παρέχουν υποστηρικτ­ικές υπηρεσίες και βοηθούν τους χρηματοπισ­τωτικούς οργανισμού­ς να διαχειρίζο­νται καλύτερα τις υπηρεσίες τους.

H ευκολία, βεβαίως, με την οποία διεκπεραιώ­νονται οι δανειακές διαδικασίε­ς κρύβει τον κίνδυνοι οι δανειολήπτ­ες να αναλαμβάνο­υν υποχρεώσει­ς που δεν μπορούν να τηρήσουν. Το ίδιο το σύστημα απειλεί με κλείσιμο τις παραδοσιακ­ές τραπεζικές δομές, όπως η τράπεζα σε τοπικό επίπεδο, στερώντας τα νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτω­ν από απλές υπηρεσίες όπως η ενημέρωση των λογαριασμώ­ν ταμιευτηρί­ου ή ο έλεγχος των πιστωτικών καρτών κ.λπ. [SID:11275709]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece