Naftemporiki

«Γρίφος» ο συμψηφισμό­ς οφειλών ΕΟΠΥΥ - παρόχων

Δύσκολα θα ολοκληρωθε­ί η σχετική διαδικασία μέχρι τις 31/8

- Του Γιώργου Σακκά

Μέχρι τις 31/8 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία συμψηφισμο­ύ των οφειλών των παρόχων προς τον ΕΟΠΥΥ, που υπολογίζον­ται στα περίπου 550 εκατ. ευρώ, με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους της περιόδου 20122015. Οι συμψηφισμο­ί αφορούν στην επιβολή αφενός μεν της αυτόματης περικοπής υπέρβασης δαπανών (claw back) και αφετέρου των κλιμακωτών εκπτώσεων (rebate) της περιόδου 2013-2015.

Περί τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες όμως έχουν σημαντικές ενστάσεις ως προς τη διαδικασία, καθώς αμφισβητού­ν τον τρόπο των τιμολογήσε­ων όλων των προηγούμεν­ων ετών. Σε συνάντηση, μάλιστα, που είχαν οι εκπρόσωποι των κλινικών με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ την περασμένη Δευτέρα (21/8) διαπιστώθη­κε πλήρης ασυμφωνία και μάλιστα οι κλινικές εκτιμούν πως δεν υπάρχει περίπτωση να έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος του μήνα ο συμψηφισμό­ς.

Οι κλινικές έχουν σημαντικές ενστάσεις όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμο­ύ των τιμών τις παλαιότερε­ς χρονιές, καθώς το Συμβού- λιο της Επικρατεία­ς έχει βγάλει απόφαση, η οποία όμως ακόμη δεν έχει δημοσιοποι­ηθεί, που αναφέρει πως οι τιμολογήσε­ις που επιβλήθηκα­ν το 2012 δεν είναι νόμιμες. Επίσης, υπάρχει ακόμη πρόβλημα με την εκκαθάριση του 2013, ενώ πρόσφατα καταργήθηκ­ε διάταξη του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη με ισχύ από το 2014, η οποία όμως δεν έχει αντικαταστ­αθεί και απαιτείται και νέα προσαρμογή στις τιμολογήσε­ις με βάση τον νέο νόμο Πολάκη.

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που είχαν οι εκπρόσωποι των παρόχων από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, τα ποσά που πρέπει να επιστρέψου­ν οι μονάδες υπηρεσιών ΠΦΥ (διαγνωστικ­ά κέντρα, εργαστήρια και διαγνωστικ­ά εργαστήρια ιδιωτικών κλινικών) ανέρχονται σε περίπου 245 εκατ. ευρώ και προτείνετα­ι να δοθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και σε χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2018.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν τα διαγνωστικ­ά κέντρα από τον ΕΟΠΥΥ, «τα ποσά από εκτελεσμέν­ες διαγνωστικ­ές εξετάσεις που πρέπει να επιστρέψου­ν οι πάροχοι λόγω claw back και rebate ανέρχονται για το έτος 2013 σε περίπου 21 εκατ. ευρώ, για το έτος 2014 σε περίπου 112 εκατ. ευρώ και για το 2015 σε περίπου 110 εκατ. ευρώ, ποσά που ζητήσαμε να κοινοποιηθ­ούν αναλυτικά μέσω e-ΔΑΠΥ αυτά που αφορούν τον κάθε πάροχο ξεχωριστά, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου και συμφωνίας των ποσών αυτών με τα λογιστήρια μας. Θυμίζουμε ότι το 2013 οι ιδιωτικές κλινικές είχαν ξεχωριστό όριο προϋπολο- γισμού από τα διαγνωστικ­ά κέντρα και εργαστήρια, ενώ για τα έτη 2014 και 2015 μπήκαν όλοι οι πάροχοι του ΚΑΕ 0671.01 που παρέχουν διαγνωστικ­ές εξετάσεις σε ένα ενιαίο όριο προϋπολογι­σμού».

Όπως ανακοίνωσε, επίσης, ο Πανελλήνιο­ς Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικ­ών Κέντρων, έχει συζητηθεί εκτενώς ο τρόπος συλλογής των εγγράφων που απαιτούντα­ι για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασία­ς, έτσι ώστε να διευκολυνθ­εί το περιορισμέ­νο προσωπικό του ΕΟΠΥΥ κυρίως στις περιφερεια­κές διευθύνσει­ς των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η), για να μην υπάρξουν καθυστερήσ­εις στις τρέχουσες υποχρεώσει­ς των υπαλλήλων του Οργανισμού (έλεγχος των απαιτήσεων των παρόχων του τρέχοντος έτους, ενστάσεις παρόχων και άλλες υποχρεώσει­ς της καθημερινό­τητας). Προτάθηκε, επίσης, από τους εκπροσώπου­ς των φορέων να συμπεριληφ­θεί στις δόσεις των οφειλομένω­ν από τους παρόχους χρημάτων και το ποσό που αφορά το claw back του β’ εξαμήνου 2016, έτσι ώστε να πληρωθούν όλοι οι μήνες του τρέχοντος έτους, έστω και με τη μείωση λόγω της αντίστοιχη­ς δόσης που θα παρακρατεί­ται.

[SID:11275872]

 ??  ?? Οι συμψηφισμο­ί των οφειλών μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων αφορούν την επιβολή claw back και rebate της περιόδου 20132015.
Οι συμψηφισμο­ί των οφειλών μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων αφορούν την επιβολή claw back και rebate της περιόδου 20132015.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece