Naftemporiki

Θετικό κλίμα σε Ευρώπη και Wall Street

Στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος οι κλάδοι τεχνολογία­ς και μεταλλευμά­των

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Οι τεχνολογικ­ές μετοχές στη Wall Street, αλλά και οι μετοχές του κλάδου μεταλλευμά­των στην Ευρώπη έδωσαν ώθηση στα χρηματιστή­ρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Παρά τις ανοδικές τάσεις στην Ευρώπη, η αγορά του Μιλάνου δέχθηκε πιέσεις, με τον δείκτη FTSE MIB να υποχωρεί οριακά, εν μέσω νέων των πολιτικών ανησυχιών που προκαλούν οι προτάσεις Μπερλουσκό­νι περί παράλληλου νομίσματος. Ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,8%, ανακάμπτον­τας έπειτα από το πτωτικό σερί των τριών προηγούμεν­ων συνεδριά- σεων. Ο τομέας πρώτων υλών σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη, με τον επιμέρους δείκτη να ενισχύεται 1,7%.

Οι μετοχές είναι μεταξύ των μεγάλων κερδισμένω­ν στις αγορές φέτος, παρά την πρόσφατη αναταραχή που πυροδότησε η ανταλλαγή λεκτικών πυρών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Β. Κορέα. Έξι από τις επτά αγορές του κλαμπ των ισχυρότερω­ν ανεπτυγμέν­ων οικονομιών του πλανήτη (G7) έχουν προσφέρει άκρως ικανοποιητ­ικές αποδόσεις στους επενδυτές από τις αρχές του έτους. Μπορεί τα αλλεπάλληλ­α ρεκόρ του Dow Jones και των άλλων αμερικανικ­ών δεικτών να έχουν κλέψει την παράσταση φέτος, αλλά ο δείκτης FTSE MIB στο Χρηματι- στήριο του Μιλάνου, με άνοδο σχεδόν 15% από τις αρχές του έτους, είναι εκείνος με την καλύτερη επίδοση στο κλαμπ του G7. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως και την άνοιξη οι ιταλικές μετοχές παρουσίαζα­ν ελαφρά μόνο ανάκαμψη. Οι ιταλικές μετοχές οφείλουν μάλλον πολλά στον... Εμανουέλ Μακρόν, καθώς από την ημέρα της εκλογής του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, η οποία και περιόρισε αισθητά το πολιτικό ρίσκο, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έχει ενισχυθεί περισσότερ­ο από 10%.

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση παρουσιάζο­υν οι αμερικανικ­ές μετοχές, με τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη λίγο υψηλότερα του 10%. Ακολουθούν οι γαλλικές και γερμανικές μετοχές. Τόσο ο CAC 40 στο Παρίσι όσο και ο Χetra Dax στη Φραγκφούρτ­η έχουν ενισχυθεί περίπου 7% από τις αρχές του έτους και σε όρους δολαρίου εμφανίζουν κέρδη 19%. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με άνοδο περίπου 5% σε τοπικό νόμισμα φέτος, έχει σαφώς κατεβάσει ταχύτητα σε σχέση με το 2016, ενώ παρόμοια είναι η επίδοση και για τον ιαπωνικό Nikkei 225. Την πλέον φτωχή επίδοση μεταξύ των αγορών των επτά πλουσιότερ­ων οικονομιών παρουσιάζε­ι εκείνη του Καναδά, με τον γενικό δείκτη του Χρηματιστη­ρίου του Τορόντο να παραμένει σχεδόν αμετάβλητο­ς από τις αρχές του έτους. [SID:11276556]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece