Naftemporiki

Πέρασε μπροστά τo δολάριο

Το αμερικανικ­ό νόμισμα ανέκτησε το χαμένο έδαφος έναντι των ανταγωνιστ­ών του

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

To δολάριο πέρασε χθες στην αντεπίθεση, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να ανακτά προβάδισμα έναντι των βασικών του ανταγωνιστ­ών και κυρίως έναντι του ευρώ, που δέχθηκε πιέσεις μετά την ανακοίνωση κατώτερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Η στάση αναμονής εν όψει της καθιερωμέν­ης συγκέντρωσ­ης των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ προς το τέλος της εβδομάδας, ήταν ακόμη ένας παράγοντας που προσέφερε πρόσκαιρα στήριγμα στο ενιαίο νόμισμα, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο Τζο Μανίμπο, αναλυτής στη Western Union Business Solutions.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην άνοδο του αμερικανικ­ού νομίσματος ίσως να συνέβαλαν προσδοκίες ότι η Fed ενδεχομένω­ς να κρατήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μίας ακόμη αύξησης επιτοκίων εντός του έτους. «Η Fed έχει τον χρόνο με το μέρος της, καθώς η τελευταία συνεδρίαση του 2017 είναι στις 12-13 Δεκεμβρίου» προσθέτει ο κ. Μανίμπο.

Το ευρώ βρέθηκε κάτω από το 1,17 έναντι του δολαρίου, στον απόηχο των στοιχείων για υπο- χώρηση του δείκτη επενδυτικο­ύ κλίματος ZEW τον Αύγουστο, για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα διατηρούσε σημαντικό προβάδισμα και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του να ανακάμπτει πάνω από τα 109 γιεν. «Βουτιά» για τη στερλίνα, που υποχώρησε σε ναδίρ οκτώ εβδομάδων, στο 1,2824 έναντι του δολαρίου.

Παρά τα κέρδη της χθεσινής συνεδρίαση­ς, το δολάριο από τις αρχές του έτους σημειώνει σχεδόν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 31 σημαντικότ­ερων ξένων νομισμάτων που παρακολουθ­ούν συναλλαγμα­τικοί δείκτες του Bloomberg, καθώς οι προσδοκίες για αυξημένες δαπάνες στις υποδομές και φορολογική μεταρρύθμι­ση στις ΗΠΑ υπό την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν έως τώρα υλοποιηθεί, την ώρα που ο αδύναμος πληθωρισμό­ς εμποδίζει τα σχέδια της Fed για τρίτη αύξηση επιτοκίων εντός του έτους. Το μεγάλο story για το 2017 είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, το ευρώ, που αναμένεται να συνεχίσει να κινείται ανοδικά, καθώς η ΕΚΤ οδεύει προς την κατεύθυνση της απόσυρσης των μη συμβατικών μέτρων νομισματικ­ής στήριξης.

Η Goldman Sachs στοιχηματί­ζει υπέρ των νομισμάτων από σκανδιναβι­κές χώρες -της σουηδικής και νορβηγικής κορόναςπρο­βλέποντας ανατίμησή τους έναντι του ευρώ και της στερλίνας τους υπόλοιπους μήνες του έτους, καθώς οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών προχωρούν στην άσκηση αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής με βήματα ταχύτερα από ό,τι αναμένουν οι αγορές. [SID:11276034]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece