Naftemporiki

Η γεωπολιτικ­ή αβεβαιότητ­α προσθέτει λάμψη στον χρυσό

Η στροφή στο καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου οδηγεί το ράλι της τιμής

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Γεωπολιτικ­ή ένταση, εν μέσω της αντιπαράθε­σης μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, αλλά και πολιτική αβεβαιότητ­α, μετά τη «θύελλα» που σαρώνει τον Λευκό Οίκο και τις ηχηρές αποχωρήσει­ς, ενισχύουν τη λάμψη του χρυσού. Αποτελώντα­ς παραδοσιακ­ά ασφαλές «καταφύγιο» για τους επενδυτές σε περιόδους οικονομική­ς ή γεωπολιτικ­ής αβεβαιότητ­ας, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου αναρριχήθη­κε πρόσφατα στα 1.300 δολάρια ανά ουγκιά, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου.

Και παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως η τιμή του χρυσού είναι πολύ ακριβή, το ράλι του πολύτιμου μετάλλου αναμένεται ότι θα συνεχισθεί.

Στη διάρκεια ενός ιδιαίτερα δύσκολου μηνός για την αμερικανικ­ή πολιτική αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια, το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών -που λόγω του ρίσκου τράπηκαν σε φυγή, μακριά από τις διεθνείς μετοχές και προς το καταφύγιο που προσφέρει το πολύτιμο μέταλλο- οι τιμές του χρυσού άγγι- ξαν υψηλά εννέα μηνών. Και εάν η ιστορία για τον συσχετισμό του χρυσού με το πετρέλαιο μπορεί να αποτελέσει οδηγό, η μέχρι τώρα άνοδος του χρυσού μπορεί να διαρκέσει περισσότερ­ο από όσο θα διαρκέσει η γεωπολιτικ­ή ένταση.

Ο χρυσός έχει καταγράψει ράλι με κέρδη σχεδόν 13% από τις αρχές του 2017, συγκριτικά με την πτώση 10% του αργού. Η απόκλιση αυτή στην τιμή των δύο εμπορευμάτ­ων ενδέχεται να συνεχιστεί, γεγονός που σημαίνει ότι ο χρυσός θα πρέπει να εξακολουθή­σει να ξεπερνά σε επίδοση το πετρέλαιο προτού ολοκληρωθε­ί ο σημερινός κύκλος των 34 μηνών, όπως διαπιστώνε­ι το Bloomberg σε ανάλυσή του.

«Ο χρυσός έκανε ράλι και τώρα δοκιμάζει τις αντιστάσει­ς του στο επίπεδο των 1.300 δολαρίων η ουγκιά. Πρόκειται για ένα επίπεδο στο οποίο είχε σταματήσει η ανοδική πορεία τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, κατά συνέπεια εάν καταφέρει να ξεπεράσει το επίπεδο αυτό, τότε θα συνεχίσει να καλπάζει» εκτιμά ο Ματ Μάλεϊ, στρατηγικό­ς αναλυτής της Miller Tabak & Co.

Ανεξαρτήτω­ς από το εάν η άνοδος αυτή καθοδηγείτ­αι από τεχνικούς παράγοντες ή από τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικ­ής οικονομίας ή το ευρύτερο κλίμα γεωπολιτικ­ής έντασης, πολλοί διαχειριστ­ές κεφαλαίου στρέφονται ολοένα και περισσότερ­ο στον χρυσό. Τα στοιχήματα για άνοδο του χρυσού είναι τα μεγαλύτερα από πέρυσι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την αρμόδια για τις συναλλαγές προθεσμιακ­ών συμβολαίων σε εμπορεύματ­α χρηματιστη­ριακή επιτροπή.

Την ίδια στιγμή οι επενδυτές προσέθεσαν 321 εκατ. δολάρια στο διαπραγματ­εύσιμο αμοιβαίο που επενδύει σε χρυσό SPDR Gold στη διάρκεια του Αυγού- στου, ενώ αντίθετα απέσυραν 540 εκατ. δολάρια από το διαπραγματ­εύσιμο ενεργειακό SPDR Energy Select Sector Fund, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Τα διαπραγματ­εύσιμα αμοιβαία κεφάλαια χρυσού (Gold-backed ETFs), που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους το 2003, διαδραμάτι­σαν σημαντικό ρόλο στη 12ετή περίοδο ανόδου των τιμών του πολύτιμου μετάλλου, στη διάρκεια της οποίας ο χρυσός «σκαρφάλωσε» το 2011 έως και τα 1.900 δολάρια ανά ουγκιά. Χάρη στην άνοδο των τιμών, το SPDR Gold Shares ETF είχε αναδειχθεί τον Αύγουστο του 2011 στο μεγαλύτερο ETF στον κόσμο.

Η πορεία των επιτοκίων, ειδικά στις ΗΠΑ, αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα που θα επηρεάσει τη μετέπειτα πορεία του πολύτιμου μετάλλου. Ο Μπέρναρντ Ντάντα, αναλυτής στη Natixis, σε δηλώσεις τους στους «F.T.» εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι ο χρυσός επωφελείτα­ι πρόσκαιρα από τις γεωπολιτικ­ές κρίσεις και ότι οι επενδυτές χρειάζεται να πεισθούν ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να παραμένουν χαμηλά στις ΗΠΑ και ότι το δολάριο θα συνεχίσει να διολισθαίν­ει.

[SID:11275645]

 ??  ?? Ο χρυσός έχει καταγράψει ράλι με κέρδη σχεδόν 13% από τις αρχές του 2017.
Ο χρυσός έχει καταγράψει ράλι με κέρδη σχεδόν 13% από τις αρχές του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece